Veckans speciella objekt

5 saker du inte visste om Fabergéägg

Fabergéägg är så mycket mer än bara symboler av överflödig lyx och dekadens, de är fascinerande, mystiska objekt och enastående konstverk. Mellan 1885 och 1916 skapade Peter Carl Fabergé 50 mycket kreativa och konstnärliga ägg till den ryska tsarfamiljen. Trots att Fabergé fortsatte som juvelerare för många andra fina konstverk, är Fabergéäggens ursprungliga antal och imperialism idag anledningen till dessa äggs världsberömda konstnärlighet, överflöd och värde. Läs vidare för att ta reda på 5 saker du inte visste om Fabergéägg.

1. Fabergéägg var påskgåvor
Glöm chokladen... Denna historia började med Tsar Alexander III år 1885. Hans unga hustru, Maria Flodorovna, född Dagmar av Danmark, skickades iväg från sin familj för ett arrangerat äktenskap till Rysslands tsar. Maria kände sig ensam i det främmande landet, och drabbades av hemlängtan och depression. Tsaren såg hennes sorg, och beställde ett smyckat ägg som en påskpresent till sin fru - det allra första Fabergé ägget. Maria blev överförtjust i det utsökta ägget och en tradition infördes om att två ägg skulle tillverkas varje år, som gåvor till hustrur och mödrar av aristokratin. En riktigt glad påsk, så att säga!

  • ‘The Hen Egg’ - det första Fabergéägget 
  • Bildkälla: The Forbes Collection 

2. Några Fabergé-ägg är försvunna
Efter Romanov-familjens fall under den ryska revolutionen, plundrades kungahuset på de imperialistiska äggen, som spriddes ut världen över och bidrog till en av de mest spännande påskäggsjakterna någonsin. Vissa är delar av privata samlingarna, vissa står i museer och andra har försvunnit spårlöst. Ett av dem, The Imperial Fabergé Nécessaire-ägget, som tillverkades 1889, var känt för att ha överlevt revolutionen, och såldes 1952 av en familj antikhandlare till en mystisk köpare som endast utgav sig som 'en främling'. Efter detta är dess plats okänd. Detta ägg var fullt med diamanter, rubiner och smaragder, och var avsedd att hålla skönhetsredskap, såsom hårnålar och sminkborstar. Och vad gäller dess nuvarande plats... Vem vet, det kanske dyker upp en dag.

  • Ett av de saknade imperialistiska Fabergéäggen - The Nécessaire-ägget
  • Bildkälla: Andre J. Koymasky

3. Drottningen av England äger tre
Det är kanske ingen överraskning att på grund av deras sällsynthet och ogripbarhet, är Fabergéäggen ultimata samlarobjekt. Den brittiska kungen George V och drottning Mary var stora beundrare av Fabergéobjekt, och 1933 köpte de tre utsökta imperialistiska ägg – The Colonnade Egg Clock, The Basket of Flowers Egg och The Mosaic Egg. Äggen tillhör nu drottning Elizabeth II, som även äger flera andra Fabergé-samlarobjekt, inklusive prydnadssaker, askar och fotoramar.

  • The Mosaic Egg - ett av de tre Fabergéägg som ägs av drottningen av England
  • Bildkälla: BBC

4. Ett smältes nästan ned
Kan du förstå, att för flera år sedan hittades ett oidentifierat Fabergéägg värt 20 miljoner euro på en antikmarknad i USA? Liksom flera andra, hade ägget varit spårlöst försvunnet i åratal. Det sågs senast offentligt i mars 1902, då det köptes för 8000 € av en skrothandlare. Utan att veta hur mycket objektet verkligen var värt, planerade skrothandlaren att smälta ner ägget för dess guld - tills han 2012 snubblade in på en online-artikel som avslöjade att det var ett Fabergéägg värt 20 miljoner euro. Efter att ha suttit i ett kök i åratal, vilar nu ägget hos en privat samlare och har även visats upp offentlig vid ett antal tillfällen.


  • The Third Imperial Easter Egg
  • Bildkälla: Telegraph

5. Fabergé hade en extremt blygsam början
Peter Carl Fabergé var inte alltid det ryska kejserliga hovets officiella juvelerare. Han var faktiskt inte ens rysk. Så hur gick det till? Peters far, Gustav Fabergé utbildades till en vanlig guldsmed i St. Petersburg, innan han öppnade upp sin egen smyckesbutik på en källarvåning. Peter föddes 1846 och följde i sin fars fotspår och genomgick en omfattande utbildning inom guldsmide. När hans far gick bort 1882, tog han över familjeföretaget, och samma år såg Tsar Alexander III några av Fabergés verk på en utställning. Tsaren fängslades av objekten och beordrade att objekten skulle visas i Eremitaget som exempel på förstklassiga moderna ryska hantverk. 1885 fick Fabergé i uppdrag att skapa det allra första imperialistiska ägget. Ett arv var fött.

  • ‘The Coronation Egg’, skapat 1897
  • Bildkälla: The Forbes Collection

Överflödet i de ursprungliga, imperialistiska äggen är fortfarande begränsat till den allra första serien av Fabergéägg som produceras av Peter Carl Fabergé, men Fabergé har sedan dess fortsatt att skapa lyxiga ägg, utsökta smycken och konstverk i över ett sekel. Upptäck några av dessa skatter i våra temaauktioner av imperialistiska Fabergésamlingar. Du kan även registrera dig som säljare och auktionera ut dina egna Fabergésamlarobjekt.

Du kanske även gillar dessa artiklar:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu