Expertråd

Är det lagligt att samla fossiler och mineraler? Vår expert ger råd

Om du är ute på en naturvandring och du snubblar över ett vackert exempel av rökkvarts eller en stor ammonit - är det lagligt att ta dem? Vad sägs om din hobby är att samla, och du vill gå ut och leta efter några nya föremål - är det lagligt? När det gäller att samla mineraler och fossiler finns det tyvärr inte ett universellt svar på dessa frågor. Det beror mycket på vad för typ det handlar om, vilken mark du är på, vilket land som du är i och många andra tillämpliga lagar. Trevor Boyd, en av våra interna experter på naturhistoria är här för att förklara vad du behöver veta innan du går ut på en stenjakt. Med en examen i miljövetenskap och 35 års erfarenhet är han redo att utrusta dig med den kunskap och etik som du behöver när det gäller att samla mineraler och fossiler. Läs vidare för att höra vad han har att säga.

Förstå lagen

Det är värt att notera att det kan vara ett brott mot lokala lagar och personliga rättigheter att ta fossiler eller mineraler från vissa platser. Konsekvenserna av att inte följa gällande lagar när man samlar på fossiler eller mineraler kan leda till en varning, böter eller till och med fängelse. Så hur kan du undvika detta? Ta reda på bestämmelser inom det område som du planerar att utforska, innan du börjar. Exempelvis är det privat eller offentligt? Eller är det lokalt eller nationellt reglerat? Tänk på att det aldrig är lagligt att ta mineraler eller fossiler från nationalparker eller världsarv, utan uttryckligt tillstånd att göra så. Och du ska aldrig samla in prover från vetenskapligt viktiga platser, såsom ASSIs - Areas of Special Scientific Interest - i Storbritannien.


Att samla på fossiler och mineraler kan vara spännande, men Trevor råder dig till att undersöka lite först

Att samla på privat mark
Dessutom råder Trevor dig till att aldrig gå in på privatmark för att samla in prover utan tillstånd från markägaren. Du kanske inte endast bryter mot föreskrifter om insamling av exemplar, utan olaga intrång på någon annans privata mark kan vara olagligt. Det är emellertid naturligtvis absolut acceptabelt att be en markägare om tillåtelse att få tillgång till dess mark. Genom att informera markägaren vad du vill göra och att få dess fulla och officiella godkännande av din verksamhet, kan du sedan använda deras mark för din jakt. Men även om du har behörighet att vara på en privat markägarens egendom, får du automatiskt behålla gör de fynd som du eventuellt upptäcker?


Denna trilobit upptäcktes i Zagora, Morocco och såldes på vår fossilauktion år 2018

Varför du bör rapportera alla fynd

Om du har turen att snubbla på en särskilt intressant fossil eller mineral uppmuntras samlare starkt - även om de vistas lagligt på privat mark - att rapportera deras fynd till forskare, för vetenskapliga ändamål. Med åren har en hel del viktig information gått förlorad genom kommersiellt överdrivet insamlande eller oskyldigt avlägsnande av fossiler och mineraler av turister. Om informationen om en fossil eller mineral inte blir infört i loggboken, är den förlorad för vetenskapen. När det gäller exceptionella fynd uppmuntras samlare att lämna föremålet där de fann det, så att forskare kan registrera inte bara uppgifter om fyndet utan även hur och var det hittades.


När det gäller ett enastående fynd som denna Megalodon-tand som hittades i North Carolina, USA, lämna den där det hittades

Etisk och säker insamling

När du har identifierat att du lagligt kan samla fossiler på en viss plats, finns det några etiska principer Trevor råder dig att följa. ”Samla alltid etiskt”, säger han. “Använd inte hammare eller potentiellt skada det objekt som du aldrig kommer kunna få tag på. Och överdriv inte samlandet bara för att ta objekt ”. Ofta kan platser vara potentiellt farliga, till exempel gamla stenbrott eller klippor, så du bör alltid överväga säkerhetsfrågorna för att samla på ett sådant ställe. Det kan finnas en risk för att stenar kan falla ner på dig eller att vara alltför nära en klippkant - så var alltid uppmärksam på din miljö och kom ihåg att din säkerhet är viktigast.

Trevors sista råd
”Jag fastnade först för ämnet geologi vid 11 års ålder när en lärare tog oss till kusten på jakt efter fossiler. Känslan av att hitta din första mineral eller fossil är verkligen speciell och kan leda till en livstid av njutning allteftersom du bygger upp din samling. Men som med de flesta saker i livet, går privilegiet hand i hand med ansvar. Någon gång kanske du bara måste lämna ett bra exemplar på en plats eftersom det är antingen den lagliga eller rätta saken att göra det. Men i de flesta fall, om du följer riktlinjerna som diskuterats, kommer du gratis kunna njuta av denna fantastiska hobby till fullo.


Om du följer riktlinjerna här, kan du gratis njuta av att samla fossiler och mineraler

Om du är fascinerad av mineraler och fossiler varför inte upptäcka våra veckovisa naturhistoriska auktioner? Trevor och vårt team av experter övervakar ett varierat utbud av spännande fynd och med nya auktioner varje vecka, finns det alltid något nytt att upptäcka. Har du en mineral eller fossil i din samling som du vill sälja? Då är Catawiki den rätta platsen för dig! Registrera dig helt enkelt som säljare här och börja erbjuda dina objekt.

Du kanske även gillar följande artiklar:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu