Veckans speciella objekt

I samtal med en konstnär: David Bircham och Marvels Black Panther

Har du sett Marvels “Black Panther” ännu? Vi firar filmen genom att erbjuda en exklusiv möjlighet att vara några av de första att äga ett urval av ursprungliga metallutskrifter av “Black Panther”, numrerade och signerade av den brittiska konstnären David Bircham, i vår auktion av amerikanska serier och amerikansk seriekonst. Auktionen avslutas den 8:e mars (2018). David gav bort de första av dessa konsttryck till stjärnorna i filmen och erbjuder nu de nästa för att auktioneras ut uteslutande på Catawiki. Han tog sig här tid att berätta mer om sin konst och hur han kom till Catawiki. Läs vidare och oroa dig inte om du inte har sett filmen ännu, vi kommer inte avslöja några detaljer.

Kan du berätta lite om dig själv och ditt arbete?
Jag har jobbat som frilansande konstnär för över ett decennium och arbetat för företag såsom 2000AD, Hasbro och Channel 4 samt olika brittiska, japanska och amerikanska organisationer. Jag har alltid varit extremt intresserad av popkultur och det påverkar mitt arbete. För närvarande tror jag den ökade populariteten av konst i denna genre ökar min önskan att ständigt förbättra och dela mitt arbete med andra.


"Black Panther" - begränsad upplaga av ett signerat metalltryck av David Bircham - (2018)

Vi är verkligen glada att se Black Panther-trycket i auktionen. Vad inspirerade dig att skapa dessa?
Som serietidningskonstnär/illustratör och samlare av Marvel serietidningar kände jag till denna karaktär väl och hoppades alltid på möjligheten att utveckla en ny kollektion av konst. I samlingen Black Panther beslöt jag mig för att skapa “Nakia” inspirerad av Lupita Nyong'o's karaktär som en kvinna som visar nåd och styrka. Designen av Black Panther masken är helt originell och jag ville fånga de tekniska framsteg som visas i Black Panthers universum, med en blandning av japansk inspiration. En av mina favoritdelar är “Panther Paradise” som jag tror ger en insikt om vad som kanske eller kanske inte finns inom Wakanda. T’challa (Black Panther) går ner för trappan till sin tron i ett stort rum som är fullproppat med tekniska funktionerna - det är en vacker värld.


"Panther Paradise" - Black Panther - begränsad upplaga av ett signerat metalltryck av David Bircham - (2018)

Vi förstår att du också gav bort flera av dessa tryck till stjärnorna i filmen. Kan du berätta mer om detta?
När jag hade avslutat kollektionen fick jag möjlighet att ge bort några av trycken till de skådespelare och kändisar som förknippas med filmen. Gensvaret har varit fantastiskt. BBC Radio 1Xtra visade upp konsten på sina sociala medieplattformar vilket resulterade i ett stort intresse. Flera BBC Radio 1Xtra DJs och Radio 1 DJ presentatörer delade konstverk från samlingen med sin publik. Jag gav bort flera stycken till skådespelarna i Black Panther och Daniel Kaluuya, som spelar W'kabi i filmen, publicerade en bild av sig där han håller i konstverket - jag är oerhört tacksam för all uppmärksamhet.


Daniel Kaluuya som spelar W'kabi i filmen poserar med David Birchams konst

Brodie’s Law, din egen tecknade serie från 2004/2005, är för närvarande utvald för film och TV. Är detta något du kan berätta mer om? 
Vad jag kan säga är det att serien Brodie’s Law har varit ett personligt projekt av kärleksfullt arbete. Den grafiska romanen som är en trilogi har handplockats av Hollywood medlemmar med tanken att förvandla det till en film. Jag är väldigt glad och hoppfull med dess nuvarande position,eftersom tanken är mycket unik och jag skulle bli glad om den förverkligades.

Hur kom du till Catawiki?
Det är en mycket rolig historia - jag träffade David Walden på en seriemässa i London och han satte mig i kontakt med Tim Plumbe som ansvarar för auktionen av amerikanska serier och amerikansk seriekonst på Catawiki. Jag hade ordnat att möta Tim för att ta reda på mer om Catawiki på en seriemässa i Birmingham. Eftersom jag inte visste var Catawiki-ståndet var beläget, gick jag till arrangörens kontor där Tim dök upp samtidigt för att rapportera ett problem med wifi-anslutningen. Efter att ha blivit introducerad som “killen du letar efter”, trodde Tim att jag var IT-killen och insåg endast att jag var konstnären han hade ordnat att möta efter en förvirrad dialog oss emellan. Lite pinsamt, men mycket roligt.


"Nakia" - Black Panther - begränsad upplaga av ett signerat metalltryck av David Bircham - (2018)

Är det något annat du vill dela med dig av till läsarna?
Jag är verkligen glad och passionerad över att få visa upp min konst på Catawiki då det är en marknad som är obekant med min konststil - med det sagt, jag tror verkligen att det bästa ännu inte har hänt.

En exklusiv möjlighet
Tim, vår egen amerikanska serietidningsexpert, är verkligen glad över detta unika tillfälle att vara den första plattformen som gör dessa konstverk tillgängliga för allmänheten. ”Som en stor fan av serietidningar är det alltid spännande att se alla underbara serier och all ursprunglig seriekonst som läggs upp varje vecka för auktion och “Black Panther” trycket av David fångar perfekt livfullheten och energin av det fantastiska samarbetet mellan serietidningarna och filmen.”


"Black Panther masken" - begränsad upplaga av ett signerat metalltryck av David Bircham - (2018)

Trycken är vackert presenterade på klar glansig metall, vilket verkligen inte är något man ser varje dag! De är alla handsignerad och numrerad av konstnären och har dessutom producerats i mycket begränsade kvantiteter. Dessutom har flera av trycken skänkts till stjärnorna i filmen så om du vinner en, kommer du att tillhöra en exklusiv skara av ägare.

Bortsett från de vackra konstverken och den populära filmen kommer dessa tryck inte vara tillgängliga, vid tidpunkten för vår auktion, någon annanstans så våra kunder har en unik möjlighet att få ett försprång i folkmassan och bli först att med att få tag på dem.

Vi är stolta över att vara den första plattformen som tillgängliggör dessa metalltryck för allmänheten. På vår auktion av amerikanska serier och amerikansk seriekonst kan du placera dina bud på 5 olika designer, alla numrerade 2 utav 50. Auktionen kommer att avslutas den 8:e mars (2018), så se till så att du inte missar din chans att ansluta sig till den exklusiva skaran av ägare av dessa originella och vackra konstverk. Och se till att hålla ett öga på våra framtida auktioner med originell seriekonst. Som David sa, ”det bästa har ännu inte hänt”, så vem vet vilka magnifika skapelser som han kommer att erbjuda upp efter detta.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu