Expertråd

Expertråd: Vad man ska titta efter när man samlar på fotografi

Varför ska man samla på fotokonst? Vissa människor köper fotografier som en investering, i hopp om senare göra en vinst när en viss konstnär eller typ av verk ökar i värde. Andra samlar på fotografier på grund av att de blivit förälskade i en viss bild och vill rama in och njuta av den. Oavsett anledning, vad bör du titta efter när du samlar på fotografi? Daniel Heikens, en av våra interna fotografiexperter, är här att ge råd. Med sin konstbakgrund har Daniel ett skarpt öga för marknaden och en passion för en mängd olika slags fotografin. Så läs vidare för att ta del av Daniels bästa tips för att samla på fotografi.

Att påbörja och utöka en fotosamling
”Det finns inga fasta regler för vad du bör leta efter när du samlar på fotografi. Personligen skulle jag råda att endast samla på fotografier som du verkligen älskar att titta på. Köp något du blir förälskad i”, säger Daniel. Det första steget är då att börja läsa om fotografer och perioder inom fotografi som intresserar dig och att besöka fotografiutställningar, gallerier och auktioner för att utöka din kunskap och förståelse. Därigenom kommer du kunna hitta liknande verk och fotografer vilket kommer utöka både ditt intresse och din samling. Ett fotografi, framkallar en samling. ”Du kommer börja leta efter andra fotografier allt eftersom din samling utökas. Och din smak kan förändras ju mer kunskap du får. Det kan komma en tid då du behöver sälja vissa foton som du är mindre fäst vid allt eftersom din samling tar fart och din smak utvecklas ”, menar Daniel. Men vad händer sen?


Detta fotografi av Rene Burri, 'Che Guevarra', såldes för 4 200 € i vår auktion av fotokonst

Att köpa etablerade namn
När du samlar på fotografier av berömda fotografer, är det troligt att du kommer kunna sälja trycken för en vinst i framtiden. Men tänk även på, att om du köper fotografi som en investering, finns det aldrig någon garanti. Trender kommer och går, vissa fotografer kan bli omoderna, medan andra glöms bort ett tag och sedan plötsligt bli populära igen. Men vissa namn från viktiga rörelser inom fotografi kommer vanligtvis ha en stadig plats på marknaden och är oftast säkra satsningar för investerare. Titta närmare på rörelser och identifiera de fotografer som var en del av dessa perioder inom fotografi. För 40-talsfotografi kan man t.ex. tänka Robert Capa, Henri Cartier Bresson och W. Eugene Smith. För 80-talet kan man tänka Nan Goldin, Robert Mapplethorpe och Helmut Newton, som alla hade en stor inverkan. Men Daniel tillägger: ”Kom ihåg att köpa det du tycker om! Köp inte bara 'stora namn' för sakens skull. Hitta en bild som du blir fascinerad eller rörd av, och köp något som du verkligen brinner för”.


Erwin Olafs “Paradise Portraits ‘Nadia'” såldes i Catawikis auktion av fotokonst för 4 599 €

Nya talanger
Har du upptäckt ett fantastiskt konstverk av en ny konstnär? ”Det är alltid klokt att se om det finns mer information om nya spännande fotografer innan du investerar”, bekräftar Daniel. Har till exempel denna fotograf fått några utmärkelser eller vunnit några priser? Har de ställts ut på några viktiga platser? De flesta fotografer listar all denna information på deras hemsidor. Och om du inte hittar dessa uppgifter innan du investerar? ”Gå på magkänsla”! Daniel säger: ”Det viktigaste är att du älskar det”.


Upptäck bilder såsom Herb Ritts' 'Jack Nicholson I', från serien The Joker i våra auktioner av fotokonst

Andra saker att tänka på
Så vad ska du håll utkik efter när du samlar på fotografi? ”Fotografens rykte, storleken på fotot, om fotografiet trycktes av fotografen eller inte och konstverkets härkomst är alla viktiga faktorer som du bör ha i åtanke”, råder Daniel. I kombination med dessa faktorer, är fotografiets upplaga också viktigt. I allmänhet gäller: ju lägre upplaga, desto bättre. Och, är bilden ett klassiskt tryck, eller trycktes det mer nyligen?

Och naturligtvis, när du har hittat ett fantastiskt fotografi att lägga i din samling, är det viktigt att förvara det på en plats där det inte kommer skadas eller påverkas. Medan vissa fotografiprocesser är mycket stabila och kan hantera ljus, kan andra blekna och allt som återstår är tillslut bara en bit papper. Daniel rekommenderar alltid att göra lite efterforskning om vilken teknik som användes för att skapa bilden och ta reda på hur du förvarar och tar hand om det på bästa sätt. Detta kommer resultera i att du kan njuta av dina fotografier så länge som möjligt.


'Curl' av Hendrik Kerstens såldes för 6 100 € i våra auktioner av fotokonst

Att samla på fotografier till dig själv
“Fotografimarknaden är på väg in i en ny fas”, tillägger Daniel. ”Det börjar bli mer och mer vanligt att ett foto säljer för över en miljon dollar. Det bästa med detta? ”Det skapar ett större inflytande för fotografi på konstmarknaden”. Det är just nu ett ypperligt tillfälle att starta eller utöka din fotosamling. Varför inte bläddra i våra veckovisa auktioner av fotokonst för att se det urval som Daniel och hans team har samlat ihop? Nya auktioner startar varje fredag, så njut av det bästa inom online- och traditionella auktioner här på Catawiki. Och med ett gratiskonto för att köpa och sälja, kan du också tjäna pengar på dina investeringar och göra en vinst genom att skicka in fotografier som inte längre passar din samling till auktion. Daniel och hans team är ivriga att se vad du har att erbjuda!

Du kanske även gillar följande artiklar:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu