Speciella auktioner

Expertråd: 5 saker du kan lära dig från baksidan av en målning

När du köper en målning, tittar du oftast på vad som är avbildat på framsidan av den. Men baksidan av en målning kan också vara intressant och kan även avslöja hemligheter som du inte kan se när arbetet hänger på väggen. Baksidan kan innehålla viktig information och kan därför göra en skillnad när det gäller att köpa ett konstverk. Vår egen konstexpert, Michiel Vliegenthart, har tillbringat hela sitt liv omgiven av konst och har arbetat för auktionshus och museer, så han vet bättre än någon annan vad du kan lära från baksidan eller verso, av en målning. Läs vidare för att upptäcka vilka insikter som han har att dela med sig av.

Grundläggande information
När du köper ett konstverk på en loppmarknad, i en second hand butik eller online, är den grundläggande informationen om konstverket inte alltid något som säljaren känner till. Det är därför du bör ta en titt på baksidan av tavlan och se om den innehåller någon information om konstnären eller det datum som det gjordes. Många konstnärer använde baksidan för att skriva ned titeln, platsen eller ett serienummer till exempel.

Ålder
När åldern av en målning inte anges på framsidan eller baksidan av arbetet, kan du försöka gissa genom att titta på färgen på duken. De flesta målningarna var gjorda på vita eller benvitt färgade dukar, men tyget kommer att förändras över tid. Ju äldre tavlan är desto mer gulaktig ser baksidan ut. Ett annat sätt är att se om ramen eller baksidan av panelen innehåller klistermärken från leverantören. Dessa kommer att berätta om var och när konstnären köpt materialet.

Klistermärken på ramen på baksidan av panelen kan ge dig information, till exempel var och när en konstnär köpt deras material

Ursprung
Vanligtvis kan du räkna ut vem som ägde arbetet innan och där det har varit i förut genom att titta på baksidan av målningen. De flesta gallerier och konsthandlare använder klistermärken och streckkoder. När ett konstverk har varit utställt i en utställning på ett museum, brukar det också bära en etikett. Med informationen på klistermärket kan du forska eller kontakta ett galleri. När konstverket har ägts av en berömd samlare, visas i ett prestigefyllt museum eller sålts av ett etablerat galleri, kommer det vara mer värdefullt.

Restaureringar

Baksidan av målningen kan ge en antydan om huruvida arbetet någonsin har blivit restaurerat, till exempel när du märker ett område som är missfärgat eller med en annan konsistens. När en canvas är fodrad, vilket innebär en andra duk fästes för att förstärka det ursprungliga konstverket, kan det också signalera att arbetet har restaurerats. På baksidan kan man se skicket på duken. Om baksidan är jämnt slät, är konstverket fortfarande i gott skick. Men en viftande, möglig eller missfärgad baksida innebär att målningens skick inte är perfekt längre.   


Många konstnärer använde baksidan för att skriva ned titeln, platsen eller ett serienummer till exempel.
Oväntade överraskningar
Fattiga och kämpande konstnärer återanvände ofta sina dukar om de inte hade pengar att köpa nya. Det är därför en målning ibland kan hittas på baksidan av ett annat arbete, vilket naturligtvis kommer att öka värdet enormt. År 1989 betalde exempelvis någon 4 euro för en målning på en loppmarknad. När de kom hem upptäckte de att baksidan innehöll en kopia av självständighetsförklaringen. Den lycklige ägaren sålde den för cirka 1,7 miljoner euro på auktion år 1991.


När du köper din nästa målning, ta en titt på baksidan först. Catawiki gör det lättare för dig. I vår auktion av klassisk konst ingår foton på baksidan vanligtvis, vilket ger dig en fullständig översikt innan du köper. Det är viktigt att titta på baksidan av en målning om du planerar att sälja det också. Titta noga och samla all information du kan från fram- och baksidan och när du är redo att sälja, erbjuder du upp dina enastående konstverk till auktionen där våra interna experter finns till hjälp.

Du kanske även gillar dessa artiklar:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu