Speciella auktioner

Expertråd: Hur man fastställer värdet på frimärken

Nyfiken på om din frimärkssamling är värd något? Vår frimärksexpert, Daan Hartevelt, tillfrågas ofta om ärvda frimärkssamlingars värde. Daan har själv samlat frimärken ända sedan han var ung och har bytt till sig en mängd olika märken. Detta, i kombination med hans erfarenhet av att jobba i en seriös frimärksbutik, gör honom till den perfekta personen att fråga om dina frimärkens värde. Detta är vad han hade att säga om att fastställa värdet på frimärken.

Kommer frimärkena från en seriös samlare?

Daan säger att människor ofta ärver sina mor- och farföräldrars frimärkssamlingar eller ärver dem på annat vis, och naturligtvis vill de omedelbart veta om det är värdefulla. Den första frågan som måste ställas är om den du ärvt frimärkena av var en seriös samlare. Om inte, är det större sannolikhet att frimärkena inte är värdefulla. Seriösa samlare söker ut de bästa frimärkena för sina samlingar, och är därför ofta frimärken som kommer hålla i värde.


Frankrike 1849/1970 – En mycket värdefull samling i ett frimärksalbum - Såldes för 4 900 € i vår auktion av franska frimärken år 2016

Vilket skick är frimärkena i?

Ser frimärkena nya ut? Frimärken har en tendens att åldras eller missfärgas genom åren om de förvaras på en fuktig plats. De kan också bli skrynkliga om de inte förvaras på rätt sätt. Liksom andra saker du önskar fastställa värdet på, är objektets skick avgörande. Frimärkenas skick berättar även något om samlaren, eftersom en seriös samlare skulle varit mer benägen att skydda sina investeringar och hålla sin samling i gott skick.

Vad vet du redan?

Ibland finns det redan information som du kan ta del av om dina frimärken. Det kanske finns en katalog eller så kanske frimärkena tidigare erhållit en beskattning. Denna sortens information kommer kunna ge dig en uppfattning om det aktuella värdet. Även Daan använder denna sortens information för att fastställa frimärkens korrekta värden på auktion. Utöver att använda katalogen för frimärkenas värden, kan de även användas för att jämföra tidigare försäljningspriser eller auktionsresultat. När du gör detta, är det viktigt att kontrollera att de frimärken du har är i liknande skick. Frimärken i nyskick kommer alltid vara värda mer än begagnade.


Hur sällsynta är dina frimärken?

Precis som med serietidningar, målningar och andra samlarobjekt, påverkar sällsynthet alltid ett objekts värde. Sällsynta frimärken är, liksom andra sällsynta objekt, alltid värda mer. Och ju mer sällsynt ett frimärke är, desto mindre roll spelar dess skick. Ett extremt sällsynt frimärke kan vara värdefullt oavsett skick, men ett sällsynt frimärke i felfritt skick kommer dock alltid vara värt mer.

Har dina frimärken hög efterfrågan?

Det är mycket viktigt att beakta frimärkets efterfrågan i kombination med dess sällsynthet. Som med det mesta här i världen, driver efterfrågan priserna. Så i många fall har ett sällsynt frimärke från Afrika eller Sydamerika ett annorlunda värde jämfört med ett sällsynt frimärke från Tyskland eller Kina eftersom frimärken från Tyskland och Kina är mer samlingsbara. Om dina frimärken är populära och mycket efterfrågade bland samlare, är chanserna större att de säljer för högre priser.


Kina 1980 - Apans år - Michel 1594 - Såldes för 1 621 € i vår auktion av internationella frimärken år 2016

Några sista råd från Daan

Nu när du vet några av grunderna för fastställandet av värdet på dina frimärken, vill Daan ge några avslutande råd. Äkthet är otroligt viktigt. På Catawiki, säljer vi endast äkta objekt av högsta kvalitet, och detta lockar en specialiserad typ av människor som vet att de kan lita på våra auktioner. Om du tror att du har ett mycket dyrt frimärke, är det alltid bra att ta hjälp av en expert för att granska det. Naturligtvis kan du även fråga våra egna frimärksexperter om råd. Vi rekommenderar att alltid ta hjälp av experter om du äger något som ser dyrt ut. Du kan även välja att ta hjälp av frimärksbutiker om äkthet och potentiella värden, men det är allra bästa är att få ett expertutlåtande. Detta är inte bara för att avgöra äkthet, utan även för att hjälpa dig höja ditt försäljningspris. Om en köpare kan se att ett frimärke har blivit professionellt certifierat, kommer de vara villiga att betala mer.


Catawikis interna frimärksexpert Daan Hartevelt

Förhoppningsvis med Daans råd är du redo att ta en närmare titt på dina frimärken och avgöra om du skulle kunna göra en vinst genom att sälja dem på auktion. När du är redo att sälja, tar Daan och hans team gärna en titt på dina frimärken och erbjuder dig förhoppningsvis en plats i en kommande auktion. Allt du behöver för att komma igång är ett gratiskonto, och sedan kan du börja skicka in dina frimärken till Catawikis auktioner på en gång.

Glöm även inte att besöka våra veckovisa frimärksauktioner, inte bara för att jämföra priser, men också för att hitta det perfekta frimärket för din samling. Ha så kul!

Du kanske även gillar de här artiklarna:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu