Övrigt

5 frimärken du bör investera i just nu

Frimärkssamlandets charm ligger i dess enkelhet: det är lätt, kul och nästan vem som helst kan påbörja sin egen samling. 99% av frimärken runt om i världen är inte värda att investera i, men om du har turen att lägga vantarna på märken som är både sällsynta och ovanliga, kan frimärkssamlande med tiden visa sig mycket lönsamt. Men hur vet du vilka frimärken du bör investera i? Daan Hartevelt, en av våra egna frimärksexperter, är här att hjälpa till. Han har omfattande handelserfarenhet och har (hittills) synat tusentals frimärken i sin karriär. Läs hans rekommendationer för de fem frimärken som du bör investera i just nu, och som ganska snart är beräknade att öka i värde.

1. Penny Black - 1840

Låt oss gå tillbaks i tiden för vår första investeringsmöjlighet, till en tid då man först började använda frimärken till post. Världens första självhäftande frimärken började användas i det offentliga postsystemet i maj 1840. Frimärkena utfärdades i Storbritannien och bar en bild av den regerande monarken, drottning Victoria. Idag kallas detta primära frimärke Penny Black, på grund av dess svarta färg och det faktum att det var värt ett öre. Du skulle kunna köpa ett använt exemplar av detta märke för mellan 100-200 euro just nu, men ju mer tiden går, desto färre frimärken finns det kvar på marknaden. Penny Blacks värde är beräknat att stiga 20% eller mer de kommande 10 åren.



2. Tyska inflationsfrimärken - 1923
Under 1920-talet upplevde Tyskland en förlamande hyperinflation av sin valuta. Detta är anledningen till att vårt nästa frimärke är så värt att av investera i. Medan landet var i krig och finansiell kris började regeringen trycka mer pengar för att försöka rätta till obalansen. Men mot deras förväntan sköt priserna i höjden med en otrolig hastighet. Detta resulterade i att värdet av pengar föll dramatiskt och regeringen kunde inte trycka pengar snabbt nog för att hålla jämna steg med efterfrågan. I början på 1920-talet hade folk helt förlorat förtroende för den tyska valutan. Frimärken som kostade 1 biljon var inte ens tillräckligt för att skicka ett vanligt brev. Numera är vissa tyska inflationsfrimärken en god investering på grund av deras historiska värden. Till exempel kan du räkna med att betala ca 300 € för ett övertryckt frimärke värt 800 000 mark på ett brev. Men detta förväntas öka med 10-20% de kommande 5 åren.


3. Gamla italienska statsfrimärken - Innan 1800-talet
Italien - matens, kärlekens och fotbollens land - sågs inte alltid på samma sätt som vi ser det idag. Innan 1871 bestod Italien av olika separata stater, var och en med sin egen regering, regler och frimärken. Efter den italienska sammanslagningen i mitten av 1800-talet, gick de olika staterna samman och skapade kungariket Italien. Detta resulterade i att frimärkena från de gamla staterna inte längre var av användning. De italienska frimärkena från denna historiska period är därför mycket värdefulla och fortsätter att öka i värde.


4. Frimärken från den kinesiska kulturrevolutionen - 1966–1976

1966 var starten på 10 år av stora förändringar i Kina. Landets kommunistiska ledare, Mao Zedong (1893-1976), medförde kulturrevolutionen för att åter hävda sin auktoritet över den kinesiska regeringen. Som en del av sin auktoritet, förbjöd han kineser från att förvärva eller samla något som skulle kunna vara en investering, inklusive frimärken som endast var avsedda för post. Kulturrevolutionens röda frimärken är således mycket få - trots att denna period i historien inte var särskilt länge sedan. Idag skulle ett märke kunna kosta runt 500 €, och värdet på dessa frimärken har redan ökat med omkring 500%. Det kommer blir intressant att se vad som händer med deras värde i framtiden.


5. Nederländska kung Willem III - 1872

Kung Willem III var kung av Nederländerna från 1849 till sin död 1890. Det som är så speciellt med detta frimärke är att det hade ett högt värde vid tidpunkten då det cirkulerade, och idag är ett märke i bra skick svårt att hitta. Marknadsvärdet av detta frimärke från 1872 har skjutit i höjden de senaste 10 åren. Idag är ett värt mellan 6 500 € och 7 500 €. Och som investeringsmöjlighet? Det är beräknat att öka med 1000 € inom en snar framtid.


Börja investera i frimärken

Inspirerad att börja samla? Våra veckovisa frimärksauktioner är det perfekta stället att leta på. Alla frimärken väljs ut av vårt team av 8 frimärksexperter som arbetar internt för att skapa de mest spännande och fängslande auktionerna. Vad har de valt ut denna vecka? Besök frimärksauktionerna så får du se!

Eller är det dags för dig att tjäna lite pengar på en frimärksinvestering? Med ett gratis konto, kan du enkelt köpa och sälja genom alla Catawikis auktioner. De 15 miljoner människor som besöker Catawiki varje månad förlitar sig på vår utmärkta service, exceptionella objekt och en fantastisk köp- eller säljupplevelse. Skicka in dina frimärken till auktion så får du se.

Du kanske även gillar de här artiklarna:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu