Övrigt

Topp 5 dyraste klockorna som någonsin sålts

Hur ofta sträcker du dig efter din telefon när du vill veta vad klockan är? I denna digitala tidsålder, är det allt för lätt att glömma det sofistikerade med en klocka, en av människans största vetenskapliga prestationer. Färgerna och hantverket bakom några av världens tidigaste klockor gör dem bokstavligen till tidlösa objekt som har fortsatt generera mycket entusiasm när de sålts på auktion. Följ med oss när vi gräver i den historiska konsten av urmakeri på vår lista över världens dyraste klockor som någonsin sålts.

5. Thomas Tompion klocka
Klockor med oklanderliga stamtavlor och precision produceras ofta i mycket små kvantiteter. Den här klockan är en av enbart tre producerade i början av 1700-talet av en av Englands mest framstående urmakare, Thomas Tompion, det är inte konstigt att den här klockan såldes för €1.9 miljoner 1999.


Bildkälla: Moneyinc


4. Automat klocka från sent 1700-tal

Det här mästerverket från 1700-talet köptes 2015 av den kinesisk miljardär investeraren, Liu Yiqian för svindlande €2.8 miljoner. Endast ett fåtal av de kinesiska imperial klockorna från verkstaden i Guangzhou är i privat ägo, vilket innebär att försäljningen av den här klockan naturligt nog lockade ett stort antal budgivare. Klockan porträtterar de 8 odödliga inom Taoism i deras hem i Penglai, ett magiskt berg. Figurerna rör på sig och ger den här musikaliska automatiska klockan liv.

Bildkälla: Alain R. Truong


3. Kinesisk Ormolu klocka
Åldern och den rena skönheten i den här Ormolu- klockan gör det till en av de mest imponerande urverken som någonsin tillverkats. Den producerades för över 200 år sedan under Qianlong-perioden (1763-1795) i Kina, och den utsökta klockan har inte bara stått sig genom åren, den har även en intrikat automatisk design och musik. Ljudet av klockor och fågelsång kompletterar de två kinesiska figurerna som kontinuerligt flyttar sig mot en bakgrund av hoppande fiskar och målade blommor. Den såldes för häpnadsväckande €3.7 miljoner på auktion 2008.

Bildkälla: Artron

2. Duc d’Orleans Breguet Sympathique klocka  

Den schweiziske urmakaren Abraham-Louis Breguet, designade och tillverkade den här banbrytande Sympathique klockan 1795. Denna geniala och genomarbetade design gav troligen inspiration till dagens smarta telefoners dockningsstationer som vi känner dem i dag. Ett fickur som synkroniserar med Sympathique- huvudklockan när den placeras på automaten. Eftersom det bara finns tio fungerande ursprungliga Sympathiques i dag, är dessa klockor särskilt svåra att köpa. De flesta förblir värdefulla egendomar inom familjedynastier och det är sannolikt därför som, när det här särskilda exemplaret skulle säljas 2012, den såldes för svindlande €5.2 miljoner på auktion.


Bildkälla: Forbes

1. Rothschild Faberge ägg

Det dyraste urverket som någonsin sålts råkar också vara det minsta exemplet av alla klockor på den här listan. Såld till en rysk samling i november 2007, samlade Rothschild Faberge ägget in otänkbara €13.5 miljoner på auktion. Peter Carls Faberge ägg är besläktade med överdådiga påskägg och var traditionsenligt designade av den ryska juveleraren varje år till Tsar Alexander III familj, fram till deras abdikering och avrättning 1917. Det här Fabergeägget designades till den franska Rothschild- familjen som en förlovningspresent och utses gång på gång till världens vackraste. En genomskinlig rosa färg med ädla metaller, sällsynta ädelstenar och en tupp som väcks till liv varje timme för att tillkännage tidens gång.   


Bildkälla: Moscow Times

Har dessa intrikata designer inspirerat dig? Gå till vår klock auktion och granska våra klockor av högsta hantmannaskap och kaliber. Nya auktioner startar varje fredag så det finns alltid en ny och spännande samling att titta på.

Vill du sälja din speciella kloka av hög kvalité? Registrera dig som säljare och lägg upp den för auktion. Vårt egna team av experter kan inte vänta att se vad du har!

Du kanske även gillar dessa artiklar:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu