Övrigt

Varför alla vill ha en Porsche 911

När man frågar människor vilken som är den mest populära sportbilen genom tiderna, kommer 9 av 10 säga Porsche 911. Formen på denna ikoniska sportbil har knappt förändrats de senaste 54 åren, vilket gör den mycket igenkännlig. Med sin bakre motor, kombinerat med bakhjulsdrift, ger denna sportbil den ultimata körglädjen. Varför ändra ett vinnande koncept? I november 2017 rullade den miljonte Porsche 911 ut från fabriken. Så låt oss ta en närmare titt på varför Porsche 911 är så populär. Läs vidare så får du se...

Porsche 911:s födelse

911:an är efterföljaren till Porsche 356, Porsches första produktionsmodell. Ursprungligen använde Porsche en mängd delar från Volkswagen Beetle till 356:an, såsom motor, växellåda och fjädring, men utvecklade senare sina egna bildelar. Den allra första Porsche 911 introducerades 1963, men hette då Porsche 901. Peugeot protesterade mot detta namn då de hävdade att de hade ensamrätt att namnge sina bilar med ett tresiffrigt nummer med en nolla i mitten. Och så föddes den omdöpta 'Porsche 911' och påbörjade sin produktion i September 1964. Detta år producerades endast 232 Porschar varav ca 70 fortfarande existerar idag. Detta lilla antal innebär att Porsche 911:or från det första produktionsåret är några av mest eftertraktade... och kan vara mycket dyra!


Bildkälla: Strongauto

Tysk ingenjörskonst

Det är den robusta och pålitliga tyska tekniken som har gjort Porsche 911 så framgångsrik genom åren. Företaget har mycket höga krav på sina bilar och det är därför Porsche-bilar är så tillförlitliga. Ingenjörstekniken är inte heller särskilt komplicerad, så det är enkelt för vem som helst att upprätthålla en klassisk Porsche. Vid tillverkningen av 911:an utvecklade Porsche en luftkyld, platt sexcylindrig boxermotor med 130 hästkrafter. Denna fantastiska teknik, kombinerat med 911:ans fantastiska tidlösa modell, har gjort denna bil till en stor succé!


Avancera Porsche 911

911S introducerades 1967. Porsche införde en kraftfullare motor med 160 hk och denna Porsche var den första med de berömda femekrade Fuchs-fälgarna. År 1973 skapade Porsche modellen 911 Carrera RS, där 'RS' står för 'Race Sport'. Denna bil hade en större 2,7-liters motor med 210 hk. Den igenkändes genom sin stora bakre vinge och är idag en av de dyraste klassiska Porscharna på marknaden. Några år senare, 1975 introducerade Porsche sin första turboladdade 911 med en bred kropp och ett mycket tufft utseende! 1996 stoppade Porsche produktionen av 911:or med luftkylda motorer, vilket gör att dessa varianter numera är mycket värdefulla. Sedan dess har 911:or byggts med vattenkylda motorer. Men det gör dem inte mindre populära!


Bildkälla: Topspeed.com

Porsche hävdar att över 70% av alla de bilar som de byggt genom åren fortfarande går att köra än idag. Med tanke på att vi ser en massa Porschar i våra veckovisa auktioner av klassiska bilar, tror vi dem! Priserna på begagnade Porschar har dubblats, tredubblades och t.o.m fyrdubblats de senaste 10 åren, vilket gör att det nu är en fantastisk tidpunkt att investera i dem. Om du funderar på att köpa en Porsche, ska du kolla in våra auktioner av klassiska bilar och moderna bilar för att hitta din nästa drömbil. Eller om du vill sälja din Porsche och dra nytta av den expanderande marknaden, bli säljare på Catawiki och visa oss vad du har!

Du kanske även gillar de här artiklarna:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu