Övrigt

Hur UFC 220 kommer påverka värdet på sportmemorabilia

På Catawiki ser vi regelbundet boxningsmemorabilia passera genom våra auktioner, signerade av legender såsom Muhammad Ali, Mike Tyson och Sugar Ray Leonard. Som sportfotograf har vår egen sportexpert, Marc Jans, byggt upp sin egen imponerande samling av signerad memorabilia. Tack vare sina egna samlingsvanor, känner Marc Jans sportmemorabiliamarknaden mycket väl. Med det kommande UFC 220-evenemanget runt hörnet, kan du räkna med att boxningsmemorabilia kommer öka markant i värde. Marc kommer nu förklara precis hur evenemang som UFC 220 påverkar värdet av sportmemorabilia.

Fans
Först och främst är det fansen som driver sportmemorabilia marknaden framåt. Ju populärare en sport är, desto mer minnessaker för just den sporten kommer att efterfrågas och vara värdefulla. Exempelvis var golf en gång i tiden inte en särskilt populär sport, men Tiger Woods medförde en större fanbas, vilket har bidragit till att golfmemorabilia har ökat i värde och efterfrågan. Som global sport har boxning blivit mycket populärt de senaste åren. Och med det kommande UFC 220-evenemanget, kan du vara säker på att fans kommer att leta efter memorabilia från deras favoritsport.


Framgångar och autografer
Ett lags eller spelares framgång påverkar också marknadsvärdet. Om ett lag har ett bra år, kommer fler att vilja associeras med dess framgång och kommer vara mer villiga att investera i memorabilia. Att vinna stora idrottsevenemang, som t.ex. UFC 220, gör också att värdet på memorabilia ökar. Så trots att dina signerade fotografier av Miocic eller Ngannou inte har gjort dig rik ännu, kommer deras värden nästan garanterat att öka om någon av dem vinner guld.

En autograf kan öka värdet på minnessaker, men Marc menar att det är viktigt att autografen är giltig och, om möjligt, levereras med någon form av bevis. Ett äkthetsintyg och/eller ett foto på tidpunkten då autografen skrevs kan avsevärt öka värdet på din sportmemorabilia.


Viktiga ögonblick och händelser
Viktiga ögonblick i en idrottares karriär kan påverka värdet av signerad memorabilia till både det bättre och det sämre. När en spelare slår ett rekord, spelar bra, besegrar en svår motståndare eller vinner en utmärkelse, ökar detta inte bara dennes popularitet, men också efterfrågan och värdet på memorabilia som personen associeras med. Eller vad sägs om returmatchen mellan Holyfield och Tyson 1997? Värdet på Tyson-memorabilia sköt omedelbart i höjden efter Tysons utbrott, då alla ville lägga vantarna på memorabilian. Även händelser utanför sportvärlden kan göra att värdet på minnessaker ökar. Tänk idrottare som fått skådespelarroller och/eller arbetar för välgörenhetsevenemang. UFC 220 kommer definitivt vara ett evenemang som påverkar värdet av sportmemorabilia.


Tid
Ekonomi spelar en viktig roll för värdet på sportmemorabilia, speciellt när det gäller efterfrågan. Många sportfantaster kommer kassera biljetter och program eller endast spara dem i ett par år. Övertid blir dessa objekt knappa på grund av detta och är därför mer värdefulla om de förvaras i sitt ursprungliga skick. Så håll i dina UFC 220-biljetter och -program, skydda dem från väder och vind och förvara dem som investeringar!

I och med det kommande UFC 220-evenemanget kan du förvänta dig att se en ökning i sportmemorabiliamarknaden, vilket gör detta till en bra tid att investera, men också för att sälja och tjäna pengar på dina investeringar. Här på Catawiki erbjuder vi veckovisa auktioner av sportmemorabilia där du kan köpa din egen bit av sporthistorien samt sälja minnessaker från din egen samling. Allt du behöver är ett gratis konto för att komma igång. Missa inte din chans att dra nytta av detta idrottsevenemang!

Du kanske också gillar de här artiklarna:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu