Övrigt

De topp 10 märkligaste föremålen som såldes på auktion år 2017

2017 var året med den största Oscars tabben, det nya ordet covfefe, en total solförmörkelse och uppkomsten av Bitcoin. Passande dock för ett år där världen kändes allt konstigare, gick även vissa mycket egendomliga objekt under klubban, och vissa såldes för rejäla summor. Från kändisarnas hårlockar till världens minsta bibel. Våra experter har listat de 10 märkligaste föremålen som såldes på auktion år 2017.

1. Den sista da Vincin

Leonardo da Vincis “Salvator Mundi” (världens Frälsare) köptes för en häpnadsväckande 382 miljoner euro i New York i November och höjde därmed rekordet för det dyraste konstverk som någonsin sålts.  

Målningen såldes ursprungligen för bara 50 euro på 1950-talet när det misstogs för en kopia. Det tros nu vara det sista da Vinci-konstverket som ägs privat. Det såldes för ett totalt belopp på 381,881,541 euro efter 19 minuter av budgivning - trots kvardröjande frågor från vissa experter över dess äkthet och skick.


2. Världens minsta Bibel

Catawiki sålde världens minsta lättlästa och illustrerade kopia av Bibeln, tryckt år 1727, för 2 400 euro i år. Om små biblar var ett hett objekt år 2017, har biblar som ägts av kända personer varit populära förr. Mark Borgman, vår presschef, sa så här om försäljning av sällsynta biblar: ”Biblar som tidigare har ägts av avlidna kändisar och ikoniska personer lyckas oftast säljas till höga priser på auktion. Anmärkningsvärda objekt inkluderar en bibel som tillhörde Elvis Presley, som såldes för 66 000 euro på auktion år 2012, och en bibel som tillhör Ronnie Kray, med kapitel om domar och fördömelse bokmärkta, som gick under klubban år 2014 ”.


Bildkälla: Catawiki

3. Den äldsta meteoriten på jorden

En del av en 4.5-miljarder-år-gammal meteorit såldes på auktion för nästan 16 000 euro på vår meteoritauktion detta år och blev ett av de äldsta objekt som någonsin sålts. Den hittades i början av 1900-talet och även om dess utseende är anspråkslöst är det extremt sällsynt. Detta är ett stort exemplar, som väger hela 26,5 kg.


Bildkälla: RT.com

4. En skål för 31,9 miljoner euro

Vi skulle inte rekommendera att sätta den här i diskmaskinen! En extremt sällsynt och antik kinesisk skål såldes för ett rekordpris på 32 miljoner euro på auktion. Den 1000-år gamla porslinsskålen från Kinas norra Songdynastin (960-1127) skapades som ett fartyg att tvätta penslar i. Det såldes till en anonym telefonbudgivare på en exklusiv auktion i Hong Kong.


Bildkälla: Dailymail

5. Gammalt kändishår

Tidigare i år, såldes en hårlock som tillhörde kungen av Rock n' Roll, Elvis Presley, för 1300 euro. Hårlocken, som är i perfekt skick, hade räddats av Elvis personliga frisör, Homer Gill Gilleland, som turnerade med Elvis i mer än 20 år.

Hårlockar som tillhör var och en av Beatles-medlemmarna såldes också för över 8 000 euro i år på Catawiki, liksom hår från Marilyn Monroe och Napoleon. Mark Borgman säger att “marknaden för kändishår är mycket lukrativ, då många fans tror att om de äger sin ikons hår, så äger de en del av dem för evigt ”.


Bildkälla: Catawiki

6. Det dyraste föremålet någonsin sålt på en bakluckeloppis

En diamantring som inhandlades på en bakluckeloppis för bara en tia såldes för 737 176 euro på en auktion i London. Juvelen förväntades att säljas för 393 000 euro, men såldes för nästan dubbla summan i April. Ägaren trodde att “den exceptionellt stora” stenen var ett bijouteri när hon köpte den på West Middlesex Hospital i Isleworth, West London, på 1980-talet.


Bildkälla: Business Insider

7. Ett brev skrivet på Titanic

Det sista kända brevet som skrevs ombord av en passagerare som omkom när Titanic sjönk – som innehåller gripande prognos som att ”om allt går väl anländer vi i New York på onsdag” – såldes för rekordstora 141 000 euro på auktion. Den handskrivna anteckningen på tre sidor på brevpapper som är präglat med White Star Line, skrevs av Alexander Oskar Holverson, en första klass passagerare, till hans mor dagen innan fartyget krockade med isberget.


Bildkälla: The Guardian

8. En påse med jord från månen

En väska som användes av amerikanska astronauten Neil Armstrong för att samla in material för de första månproverna någonsin såldes på auktion i New York för 1,5 miljoner euro. Den yttre saneringspåsen från Apollo 11-uppdraget år 1969 köptes av en anonym budgivare. I den vita påsen finns det fortfarande spår av månjord och små stenar.


9. En LEGO-bit i massivt guld

Den dyraste LEGO-biten i världen såldes i år för 18 498 euro på vår LEGO-auktion. Den utlöste en budgivnings frenesi när den listades till auktion, då det endast finns en handfull av dessa 14 karat bitar kvar.

Guldbitarna gavs ursprungligen mellan 1979 och 1981 till LEGO anställda för att fira sin 25 års anställning vid huvudfabriken i Tyskland. Vad som gör denna jubileums-biten ännu mer speciell är att den kan användas med alla andra LEGO set. En tursam amerikan vann auktionen, och är nu stolt ägare av guldbiten, som väger 25.65 g, och är exakt samma storlek och form som en original LEGO-bit.


Bildkälla: Catawiki

10. En blåfenad tonfisk för en halv miljon pund

En blåfenad tonfisk såldes för 580 000 euro på årets första Tsukijimarket auktion i Tokyo. Fisken, som vägde 212 kg, fångades utanför kusten av Oma i norra Japan, och köptes av Kiyomura, operatören av restaurangkedjan Sushi Zanmai, efter att dess ordförande, Kiyoshi Kimura, bjöd över rivalerna för sjätte året i rad.

“Fisken var lite dyr, men jag är glad att jag kunde lyckas vinna en tonfisk av bra form och storlek på auktion', sade Kimura, vars bud har tjänat honom smeknamnet “tonfisk-kungen”. Kimura tillade att han såg fram emot att servera den på sina restauranger. “Jag vill att alla ska smaka på detta läckra tonfisk,” sa han när han poserade med sitt blåfenade pris.

Har vår lista över de märkligaste föremål som sålts på auktion år 2017 inspirerat dig? Vill du själv gå på skattjakt? Besök då våra veckovisa auktioner för att upptäcka fler konstiga föremål. Eller har du något unikt som du vill sälja? Vem som helst kan erbjuda upp sina enastående föremål till auktion på Catawiki. Allt du behöver är ett gratis konto för att komma igång. Så varför inte testa, så kanske vi inkluderar ditt objekt på nästa års lista.

Du kanske också gillar de här artiklarna:

Skapa ett konto gratis på Catawiki

Du kommer förvånas varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som auktioneras ut på Catawiki. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som organiseras av våra experter som är specialister inom sina områden.

Skapa konto
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 35 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu!