Övrigt

5 gitarrer som ökar i värde

I samarbete med Robin Hiemstra - gitarrexpert på Catawiki

Är tanken att investera i en gitarr som musik för dina öron? Den klassiska gitarren, så som vi känner till den, har funnits i ca 130 år nu; sedan dess har många otroliga modeller byggts. Några har blivit mycket eftersökta och värdefulla idag... Så om du har en kärlek för musik och du letar efter en bra investering rekommenderar vår gitarrexpert Robin dig att hålla ett öga på en av de följande 5 gitarrerna som ökar i värde och investera i dem nu, innan deras värden ökar ännu mer!

1. Fender gitarrer från före 1965
Idag kan du köpa en prisvärd bra gitarr från varumärket Fender. Den kommer dock inte vara unik. Sedan Leo Fender sålde sitt företag till CBS år 1965, har Fender-gitarrer börjat att massproduceras; innan 1965 var varje gitarr handgjord. Det är därför Fender gitarrer från före 1965 är mycket önskvärda bland samlare. Handgjorda Fender gitarrer är inte bara unika, men producerar också ett annat ljud - ett bättre ljud enligt de flesta gitarrentusiaster.

Stratocaster och Telecaster från före 1965 har blivit särskilt populära och värdefulla idag - inklusive Esquire och Broadcaster, som Telecaster hette i början. Om du letar efter en mer prisvärd investering, rekommenderar vårt team av interna musikinstrument-experter att du letar efter en Jazzmaster (före 1965), Mustang eller Jaguar, som också långsamt ökar i värde.

2. Gitarrer byggda med Korina trä
En gitarr gjord av Korina trä är som den heliga Graalen för gitarrister. Korina trä skapar en fantastisk ton - ännu ljusare än mahogny - och är lätt, men bara några få gitarrer tillverkas av Korina trä. Varför är det så? Tja, till att börja med är Korina trä svårt att få tag på; den växer endast i Afrika och det finns ett begränsat antal träbitar av hög kvalitet tillgängliga. Eftersom tillverkare föredrar att producera stora kvantiteter, är Korina trä inte det rätta materialet för de flesta. Så vad gör småproducenterna? Många gitarrbyggare drar sig generellt för att arbeta med Korina trä eftersom det är ett otroligt svårt material att arbeta med.

Det begränsade antalet Korina gitarrer är en del av anledningen till att de är en bra investering; en annan anledning är att Korina användes till att bygga den legendariska Gibson Flying V och Explorer. Dessa är särskilt eftertraktade bland samlare, så om du kan få tag på en, ta den! En av de dyraste gitarrerna som någonsin sålts var en Gibson Explorer Korina. Den såldes för nästan 1 miljon euro.


3. Japanska “Lawsuit” gitarrer
Ibland kan kopior bli mycket värdefulla. År 1970 producerade japanska tillverkare såsom Ibanez, Greco och Tokai exakta kopior av Gibson och Fender gitarrer. Medan dessa japanska kopierade gitarrer över tid har förbättrats, har kvaliteten på de amerikanska gitarrerna som kopiorna var baserade på faktiskt minskat på grund av flera faktorer, inklusive att Fenders övertogs av CBS 1965. När Gibson hotade Ibanez med en rättegång var de tvungna att ändra utformningen av gitarrerna för att skilja dem åt från den ursprungliga gitarrdesignen. Dessa japanska “lawsuit” gitarrer från 70-talet är en stor investering, men var försiktig vad du köper: säljare använder inte alltid termen “lawsuit” rättmätigt. Våra gitarrexperter kontrollerar varje gitarr som läggs upp på auktion för att vara säkra på att det du köper är äkta... eller en äkta kopia av originalet i detta fall.


4. Martin gitarrer från före Andra världskriget
Den akustiska Martin gitarren som byggdes före Andra världskriget är ett bra samlarobjekt - dessa gitarrer är mycket önskvärda och därför värdefulla. En av anledningarna till att Martin gitarrerna har så stor respekt beror på att de gitarrer som byggdes under de första decennierna av 1900-talet påverkade många amerikanska gitarr-byggare som använder stålsträngar. Martin gitarrer från dessa år är kända för sin häpnadsväckande kvalitet och dreadnought-gitarren från före kriget anses som den finaste bluegrass-gitarren som någonsin konstruerats. Det byggdes endast omkring 100 gitarrer av vissa modeller från de första decennierna av 1900-talet, vilket gör dem ännu mer sällsynta och värdefulla.


5. Ägs och spelades av en (kommande) Legend
Sist men inte minst, är en gitarr som en gång ägdes och spelades av en legend alltid efterfrågad. Exempelvis såldes en 1964 Rickenbacker som hade används av John Lennon för över 750 000 euro under 2015. Och Kurt Cobains signerade vänsterhänta Stratocaster såldes för 15 211 euro på vår gitarrauktion. Så se till att följa kommande artister, då deras gitarrer kan vara lättare att få tag på innan de blir välkända artister. Ge det några år och när artisterna är allmänt kända, har du gjort en bra investering!


Om du letar efter en gitarr - antingen som en investering eller bara för att lägga till din samling - hålla ett öga på våra veckovisa gitarrauktioner. Du kan också erbjuda upp en speciell gitarr från din egen samling för auktion. Det spelar ingen roll om du är en professionell återförsäljare eller näringsidkare eller om du bara vill försöka sälja en eller ett par föremål på auktion. Våra experter hjälper dig gärna att göra det mesta av din upplevelse!

Du kanske även tycker om dessa artiklar:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu