Expertråd

Hur du rengör dina vinylskivor

Hatar du när dina vinylskivor börjar låta gamla? Du vet att det är försent det ögonblick du börjar höra skrapljud när du spelar din skiva. Låt oss vara ärliga, skicket på gamla vinylskivor kommer aldrig bli bättre. Men det betyder inte att du själv inte kan hålla dem i bra skick. Med lämplig rengöring, kommer dina vinylskivor fortfarande se bra ut och låta fint. Vår vinylexpert, Jeroen Hamelink, har arbetat i en skivaffär i många år och är själv en samlare, så han vet allt som finns att veta om hur man håller sina skivor i bra skick. Läs vidare för att upptäcka hans råd om hur man rengör sina vinylskivor.

Varför är det viktigt att rengöra dina vinylskivor?
Vinylskivor förlorar bara sin charm när de börjar låta gamla. Smutsen har redan samlats så mycket att spåren blivit ojämna. Rengöring är inte bara viktigt för att du vill behålla ett bra och tydligt ljud, men också eftersom du genom att spela de smutsiga skivorna förmodligen kommer att skada dem för evigt. Det är därför det är viktigt att alltid rengöra dina skivor noggrant, så att de kommer överleva många år till, förmodligen ännu längre än de musiker som gjorde dem.  


Rengör före och efter att ha spelat  
För att skydda dina vinylskivor mot skador, skall du alltid rengöra dem före och efter att ha spelat dem med hjälp av en fiberborste i karbon. Detta kommer förhindra att damm och smuts byggs upp. Borsten är inte menad att borsta rent i vinylskivans spår, utan bara att borsta ytan mycket försiktigt; du vill inte att smutsen trycks ner ytterligare på skivan. Glöm inte att rengöra skivspelaren och patronerna också. De påverkar också skicket på dina vinylskivor. Se till att spetsen på grammofonstiftet också alltid är ren, eftersom den enkelt samlar på sig damm.


Djup rengöring av smutsiga vinylskivor
Det bästa sättet att rengöra begagnade vinylskivor är att använda en vinyl- dammsugare. Men detta är ett dyrt alternativ. Lyckligtvis, finns det billigare sätt att rengöra dina skivor hemma med vanliga hushållsprodukter. Rengöring kan göras noggrant med bara vatten. Men om du behöver ta bort fett, kan du också använda tvål.


Använd en mjuk, ren mikrofiberduk för djuprengöring. Detta tyg kommer enkelt att ta bort damm, samt absorbera fett. Doppa trasan i varmt vatten, men se till att tyget inte är för blött så att det lämnar vatten på skivan. Gnugga trasan med fingret i en cirkulär rörelse längs spåren. Börja i mitten och arbeta ut mot kanten. Fortsätt sedan tillbaka i motsatt riktning mot skivans mitt. Om du gör det flera gånger, blir dina skivor rena igen. Gör en sista gång med bara vatten, för att kontrollera att det inte finns någon tvål kvar på skivan.

Våra experter rekommenderar att du bör underhålla dina skivor regelbundet för att behålla dem i bästa möjliga skick. Men kom ihåg att alltid rengöra noga, så att du inte skadar dem. Varför inte köpa några mer skivor till din samling, nu när du vet hur du rengör och underhåller dem? Ta en titt på vår veckovisa skivor/vinyl auktion idag. Behöver du göra lite utrymme först? Du kan också erbjuda upp dina skivor till auktion på Catawiki. Oavsett om du bara har en eller två speciella skivor eller ett helt butikslager, så är alla välkomna att sälja!

Du kanske även tycker om dessa artiklar:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu