Övrigt

Top 5 dyraste Michael Jackson-minnessaker

Bilder, autografer, burna kläder: fans är beredda att betala en förmögenhet när det handlar om deras favoritartister. Och ju större artist, desto högre priser. Michael Jackson hade en enorm inverkan på musikindustrin. Han var- och är fortfarande- en sann inspiration för många. Därför är det inte konstigt att minnessaker från the King of Pop är mycket värdefulla. Läs vidare om de 5 dyraste minnessakerna av Michael Jackson som någonsin sålts.

5. Signerad ‘Jam’ basketboll - €249,000
Den här basketbollen har studsats runt av två av världens mest legendariska Michaels: superstjärnan Michael Jackson och baskethjälten Michael Jordan. Den användes i musikvideon ‘Jam’ från 1992 av Michael Jackson. I videon lär de båda Michael varandra deras specialitet: Jackson lär Jordan hur man dansar och Jordan visar Jackson hur man spelar basket. Bollen är signerad av båda, vilket gör den ännu mer speciell. 2010 gick den ut på auktion och hämtade hem €250,000.


Bildkälla: Sport-minnessaker

4. Motown 25- årsjubiléum showhandske- €297,000
Jackson var känd för sin musik, hans rörelser och hans utseende. Att bära en enda handske var ett av hans varumärken. Flera har auktionerats ut och de är mycket populära bland samlare. Den här blanka, krämfärgade läderhandsken såldes för nästan €300,000. Jackson bar den under sitt TV-framträdande av Billy Jean på 25-årsjubiléet av skivbolaget Motown 1983. Den kvällen, visade han sin kända moonwalk för första gången.

Bildkälla: Luxuo

3. Michael Jackson (Green) av Andy Warhol - €848,000
Popkonstnären Andy Warhol valde ofta internationella superstjärnor som föremål för hans arbete. Marilyn Monroe, Elvis Presley och Muhammad Ali porträtterades alla av konstnären. Inte så förvånande, hade han också intresse av the King of Pop. 1984 gjorde Warhol ett porträtt av Michael Jackson bärandes jackan från Thrillervideon. I maj 2009, precis innan Jacksons död i juni, auktionerades tavlan ut för €236,000. Ett par månader senare såldes den för €848,000.


Bildkälla: NY Daily News

2. Jackan från ‘Thriller’ - €1,526,000
Det är förmodligen det mest ikoniska plagg i musikhistorien: den röda skinnjackan som bars i musikvideon till ‘Thriller’. Videon regisserades av John Landis och kostade en halv miljon dollar, vilket gjorde den till den dyraste musikvideon på den tiden. Den anses fortfarande vara en av de bästa som någonsin gjorts. Jackan gjordes av Deborah Nadoolman Landis, regissörens fru och en känd designer i Hollywood. I juni 2011 såldes den för €1.5 miljoner.


Bild: Sony/Legacy

1. Michael Jackson och Bubbles skulptur - €4,760,000
Nummer ett på vår lista av de dyraste minnessakerna av Michael Jackson, är den här förgyllda porslinsskulpturen av den framlidne superstjärnan med hans chimpans Bubbles. Statyn gjordes 1988 av Jeff Koons , som är känd för hans skulpturer som ser ut som enorma ballongdjur bland andra. 2001 auktionerades den ut för strax under €6.4 miljoner och är troligen värd mer än i dag!


Bildkälla: Jeff Koons

Är du också ett Michael Jackson fan? Ta en titt på våra veckovisa vinylauktioner för att hitta en fin kollektion av minnessaker av the King of Pop. Vill du sälja dina minnessaker från Jackson, eller av en annan artist? Du behöver inte vara professionell, på Catawiki kan vem som helst sälja speciella objekt online. Det första steget är att bli säljare och efter det kan du lägga upp dina objekt för auktion.

    Skapa ett gratis säljkonto
    På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
    Dela artikeln
    Close Created with Sketch.
    Inte registrerad än?
    Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
    Registrera dig nu