Övrigt

5 vintage-leksaker från 80-talet som ökar i värde

I samarbete med Barbara Bieshaar - Leksaksexpert

Kommer du ihåg 80-talets axelvaddar, benvärmare och stora hår? 80-talet var ett årtionde för mode, eklektisk musik och några mycket minnesvärda och uppriktigt sagt väldigt coola leksaker. Men visste du - att det finns flera leksaker från 80-talet som är värda mycket mer idag än de var för 20 år sedan? Om du har originalen på något av dessa som ännu är i utmärkt skick, kan du skatta dig lycklig! Här kan du ta reda på vilka 5 vintage leksaker från 80-talet som ökar i värde.

Transformatorer
Den leksakslinje som inspirerade Michael Bays enorma franchise började som ödmjuka actionfigurer med en otrolig förmåga att förvandla sig framför dina ögon. Håll speciellt utkik efter Optimus Prime leksaker. Som ledare för Autoboterna är han den ultimata roboten i förklädnad. Det är därför förseglade ännu-i-lådan originalfigurer kan säljas för upp till 10 000 euro. 


He-Man
Eftersom serietidningar och TV-serien av He-Man härskade under 80-talet, var den samling av relaterade merchandise produkter på samma sätt mycket populära bland ungdomar under den eran. Och nu? Rätta figurer såsom en Laser Power He-Man eller den ursprungliga He-Man figuren från 1982 kan ge dig en anständig summa pengar på auktion. I själva verket kan vissa He-Man figurer i nyskick vara kända för att säljas för över 1 000 euro.



Bildkälla: Vintage actionfigurer

Sony Walkman
Alla hade en Walkman vid den tiden och alla visste att det var coolt att kunna lyssna på musik på språng. Med införandet av CD-spelare och senare iPods minskade populariteten, men idag finns det en väckelse av denna 80-tals teknik och människor är villiga att betala stora summor för en Walkman! Om du har en fungerande originalspelare, skulle du kunna tjäna upp till 600 euro genom att sälja den på auktion! Sony kan tacka framgången av 2015 års “Guardians of the Galaxy”-film för denna väckelse där de visar att 80-talets leksaker och teknik fortfarande är coola.


A-Team Tactical Van lekset
The A-Team var så populär år 1985 att leksaker från TV-serien kunde hittas överallt. Vurmen varade inte så länge som leksakstillverkare hade hoppats på och folk blev inte speciellt exalterade när leksaker hamnade på affärens hyllor. Resultatet? Vissa A-Team leksaker är extremt sällsynta och värdefulla för samlare idag. Ett särskilt exempel är The A-Teams Tactical Van. Setet höll ingen hög kvalitet, i själva verket var BA Baracus figuren som följde med uppsättningen, egentligen mer en kopia av G.I. Joe, men samlare idag är villiga att betala hundratals euro för att lägga vantarna på en av dessa sällsynta överlevande lekset från 80-talet.


Bildkälla: Action Figure Resource
Nintendos
Kan du minnas att du spelade på NES, SNES eller Nintendo 64? Spänningen i spelet har inte bleknat och dessa konsoler är fortfarande mycket eftertraktade. Speciellt de i bra skick, kompletta med kontroller och kablar eller Nintendos från begränsad upplaga. Exempelvis såldes ett Nintendo spel och klocka med TV-spelet “Fire!” i originalkartong för 1 000 euro på Catawiki. Så varför inte börja gräva runt på vinden att se om du fortfarande äger en? Du kommer kanske vara glad att du gjorde det!


Det är lätt att tjäna pengar på vintage-leksaker av högt värde på auktion. Allt du behöver göra är att registrera dig som säljare och sedan kan du börja erbjuda upp dina objekt till våra experter. Eller om du vill ta en titt på de leksaker som vi redan har på auktion, kolla in vår auktion av leksaker och brädspel. Du kanske hittar en av de leksaker som nämns i vår lista!

Du kanske också gillar de här artiklarna:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu