Expertråd

5 anledningar till att investera i moderna designmöbler

Har du någonsin kommit på dig själv med att upprepa mantrat ”mindre är mer”? Varför inte prova en enkel heminredning med klassiska designmöbler? På våra auktioner av designmöbler hittar du fantastiska föremål som inte bara exemplifierar mitten av 1900-talet men även är fantastiska objekt att investera i. Från Danmark till Japan, denna klassiska möbelsamling är alltid moderiktig och därför värdefull. Läs för att ta reda på varför stilen från mitten på 1900-talet fortfarande är så eftertraktad och upptäck 5 anledningar till att investera i moderna designmöbler från den tiden.

1. Begränsad
Tiden påverkades tidigt av 1900-tals skolor som Bauhaus och De Stijl, som följde de grundläggande principerna för arkitekter och konstnärer som försökte skapa en minimalistisk och vacker stil. Enkla former och färger är kännetecken av konstruktionen, som denna ikoniska ägg-fåtölj av Arne Jacobsen. Men varför är detta en bra investering? Eftersom det bara finns en begränsad upplaga av den. Det finns gott om kopior och reproduktioner, men originalen är begränsade. De kommer inte endast behålla sitt värde. Allteftersom de blir ovanligare, kommer dess värde öka. Denna version av ägg-stol såldes till exempel för 4 700 euro på Catawiki. Så nu är det dags att investera, innan priserna skjuter i höjden!


Äggformad elegans: Arne Jacobsen ägg-stol utformad 1965

2. Funktionell 
De moderna formgivarna från mitten av århundradet var engagerade i principen “funktion före form”. Varje objekts syfte var utgångspunkten för dess utformning och dess estetik blev sekundär. Danska formgivaren Poul Henningsen placerade lampor i mitten av de mångsidiga produkter som han skapade. Henningsen dedikerade karriären för att skapa subtil belysning som inte bländade och hans tre skuggsystem, som riktar ljuset neråt, anses fortfarande vara en klassiker. På grund av detta engagemang i kvalitet och funktionalitet, är många designmöbler än idag fortfarande i bra, fungerande form och kommer att förbli i god form år framöver om de blir ordentligt omhändertagna. Detta innebär att det är en säker investering att köpa en designmöbel av hög kvalitet


Dansk stolthet: Poul Henningsen PH 5 pendellampa av Louis Poulsen, 1965

3. Tidlös
Även de som inte känner till design från mitten av 1900-talet har säkert sett flera nyutgåvor av en av tidens mest kända möbler. Till exempel skapade den japansk-amerikanske skulptören och designern, Isamu Noguchi, en av de mest globalt igenkännliga soffborden någonsin. Ett tjockt kurvigt lager av glas sitter ovanpå två samverkande delar av skulpterat trä för att skapa en viktlös möbel som är mångsidig nog för alla rum och alla årtionden. Samma sak gäller många andra designmöbler från mitten av 1900-talet. Dess tidlösa stil passar bra ihop med varje interiör, från klassisk till modern, och eftersom de aldrig blir omoderna, kommer de nästan alltid att vara en bra investering.


Soffbord av Isamu Noguchi för Vitra, 1944

4. Hållbarhet
Att dekorera ditt hem med secondhand och vintage designmöbler är inte bara elegant, men även hållbart eftersom det är ett sätt att återvinna. Och eftersom möbler från mitten av 1900-talet tillverkades i en tidlös design, är de nästan alltid ett bra alternativ för dem som vill dekorera med vintage-designmöbler. Vintage marknaden kommer på grund av längtan efter kvalitet fortsätta att öka och göra dina designmöbler till en bra investering.


En stol för alla: DCM stol, ca. 1950-talet

5. Fortfarande modern
Du kanske tänker att denna enkla, funktionella och eleganta design ser lite bekant ut? Tja, är det ingen tillfällighet att design från mitten av århundradet ofta har inspirerat och förvandlat några av de mest förföriska tv-scener. Tack vare den skurkaktiga lyan i James Bonds “Man lever bara två gånger” (1967) och Don Drapers trendsättande takvåning och kontor i ”Mad Men” (2007-2015), har mitten av århundradet blivit en mycket populär stil på massmarknaden. En nypremiär av moderna möbler från 1900-talets mitt lanserades på 1980-talet och trenden lever fortfarande vidare. Marknaden är en faktor som påverkar många bra investeringar, och det är inte annorlunda i detta fallet. Eftersom moderna möbler från mitten av 1900-talet fortfarande är trendiga, är de fortfarande mycket eftertraktade och marknaden är enorm. Så länge det finns efterfrågan (och det ser inte ut som att stilen från mitten av 1900-talet kommer bli omodern inom den närmaste framtiden), kommer priset antingen förbli stabilt, eller fortsätta att stiga.

Bildkälla: Vackert hus

Om du nu känner att du också tycker om stilen från mitten av århundradet, vänta inte, utan ta dig över till vår auktion av designmöbler där du hittar din nästa innovativa investering. Om du också är intresserad av att städa ut hemmet för att bana väg för mer av dessa underskattade objekt, kan du sälja dina unika möbelobjekt på Catawiki. Det är lätt att bli en säljare - dessutom är det snabbt och gratis och du kan börja erbjuda upp dina möbler direkt.

Du kanske även gillar följande artiklar:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu