Övrigt

5 designobjekt som ökar i värde

Under de senaste 10 åren har marknaden för designer-samlarobjekt exploderat. Att investera i en blandning av designartiklar som är värda sin plats på museum och som sakkunnigt har utformats av långvarigt material, har snabbt blivit en rimlig investering, särskilt om du kan få tag på ett ursprungligt objekt. Men hur kan du veta vad som är en bra investering? Vilka designobjekt ökar i värde? Eftersom tillströmningen av vintage samlarobjekt fortsätter att hålla våra experter upptagna, delar vi med oss av några lukrativa investeringstips. Kolla in dessa 5 designobjekt som ökar i värde

5. LC4 schäslong, Le Corbusier, 1928
Till denna dag, förblir LC4 en fräsch och funktionell klassiker. Designad av en trio av moderna tänkare; Le Corbusier, Pierre Jeanneret och Charlotte Perriand, förevigades LC4 år 1965 när italienska märket Cassina köpte rättigheterna till dess tillverkning. En LC4 i bra skick med en Cassina-stämpel kan gå för något mellan 2 000 och 3 500 euro på auktion. En oskadad, läderfåtölj, som den nedan, såldes för bekväma 3 245 euro på vår designauktion år 2017. Allteftersom åren går, kommer den här säkert att öka i värde ännu mer, vilket gör den till en värdefull investering.


4. Rörstol, Joe Colombo, 1969
Rörstolen som är en permanent medlem i kollektionen på Museum of Modern Arts i New York, hyllades som världens första modulära soffa. Som ett av de sista objekten från Joe Colombo, består den italienska formgivarstolen av 4 olika stora rör, som kan placeras koncentriskt inuti varandra och enkelt transporteras på ryggen. Förra året återlanserade Cappellini den innovativa designen på marknaden efter att Flexform avslutade tillverkningen på 1970-talet. Ett Flexform original kan säljas för någonstans mellan 4 000 och 6 000 euro. Detta designobjekt ökar i värde, så om du kan få tag i ett nu för ett bra pris, kan du sannolikt göra en vinst om några år.


3. PH kronärtskocks-lampa, Poul Hennigsen av Louis Poulsen, 1960
Världens första “belysningsarkitekt”, Poul Henningsen, lyckades manipulera elektrisk ljusdesign till att återskapa den mjukare, nostalgiska petroleum-belysningen från sin ungdom. Henningsens kronärtskocks-lampa, som skapades för Louis Poulsen, är en av de bästa exemplen på hans färdighet. Ursprungligen utformad för den Langelinie Pavillonen i Köpenhamn, är PH kronärtskocka ett skulpturalt mästerverk. Den kastar romantiska strålar av ljus genom 72 koppar “blad” som är arrangerade i 12 cirkulära rader för att dölja lampan inuti. Det är mycket svårt att få tag på ett original av denna eftertraktade klassiker. Två tidiga exempel på denna design dök upp på Catawiki i år och såldes för mellan 3 000 och 6 700 euro. Värdet ökar, så tänk hur mycket du kan sälja detta designobjekt för om ett par år!


2. ”Cansado” sidobord, Charlotte Perriand, 1958  
Den ikoniska franska designern Charlotte Perriands mahogny-sidobord fortsätter med att förgylla varje modernt hem och är fortfarande mycket efterfrågat. Perriand kombinerade träslöjdstekniker som hon lärt sig i Japan under 1940-talet med att skapa ett unikt objekt blandat av mahogny, plastlaminat och stål. Sidobordet utformades för staden Cansado, en ny gruvstad som grundades i Mauretanien efter andra världskriget. Dessa vitrinskåp ökar i värde, och detta exempel såldes för över 7 500 euro på Catawiki tidigare 2017. 

1. Marc Newsons filtstol, 2005  
Själva namnet på en designer kan ofta bestämma om en design blir en lönsam klassiker, särskilt om de har skapats i en begränsad upplaga. Marc Newsons flerfärgade kända stol, som tillverkades för Cappellini, är inget undantag. Newson är en australiensisk industridesigner som designar för Apple-fans och hans kända standardstol säljer vanligtvis för omkring 2 500 euro som en del av Cappellinis katalogupplaga. Dock har den sällsynta flerfärgade stolen blivit känd för att säljas för mer än så. Exemplet nedan var nummer 4 i en serie av bara 99 stolar som skapades av Newson och värderades till mellan 10 000 och 13 000 euro på Catawiki i oktober. Med ett sådant beräknat värde, kan du vara säker på att om du investerar i en nu kommer den att öka i värde om några år!


Inspirerad att investera i design? Våra veckovisa designauktioner är det bästa stället online att hitta dessa och andra designmöbler som ökar i värde. Våra experter är alltid redo att hjälpa dem som vill göra en vinst på sin egen unika designmöbel. Att registrera sig som säljare på Catawiki kan definitivt vara ett värdefull steg att ta!

Du kanske även tycker om dessa artiklar:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu