Övrigt

Vin och fondue: Det perfekta paret?

Finns det något bättre än att frossa i fondue på vintern? Att bjuda över vänner och umgås över en kastrull med bubblande het ost kan säkerligen få vem som helst att komma i stämning. Fondue skapades i Schweiz och var ursprungligen ett sätt att göra slut på gammal ost och bröd. Man tillreder det genom att smälta lokala ostar i en stor gryta och blanda det med vitlök och vin - en underbar kombination! Men vilka viner går bra ihop med vilka ostar? Läs vidare för att ta reda på vilka viner och ostar som skapar den bästa fonduen.

Val av ost
Valet av ost är kanske det viktigaste för att kunna skapa den bästa fondueupplevelsen. Och det kommer säkert inte som någon överraskning att de bästa ostarna för fondue kommer från dess moderland Schweiz. Traditionell fondue görs med hård eller halvhård, samt fettrik ost, såsom Gruyère, Fontina, Raclette eller Emmental. Ostens ålder påverkar starkt dess smältningstid eftersom åldrandet bryter upp proteinet så att osten smälter lättare.

Den berömda fonduekombinationen kallas moitié-moitié, vilket betyder hälften-hälften. Denna kombination består av 2 ostar, och den mest bekanta kombinationen är Gruyère med Emmental. Det är den perfekta kombinationen eftersom Emmental som enskild ost inte har särskilt mycket smak. Å andra sidan kan man inte äta stora mängder av Gruyère på grund av dess fylliga smak. Därför är hälften-hälften-blandningen av dessa två ostar en perfekt kombination av smak och konsistens. Dessutom finns de båda ostarna tillgängliga nästan överallt.

Val av vin
Vin är den andra viktiga ingrediensen, inte bara på grund av dess smak, men för att det ger fondue dess lena textur. Vin innehåller naturlig vinsyra, som balanserar ostens fett och förhindrar klumpar.


Schweiziska viner är perfekta, men dock kan det hända att dessa inte finns att köpa i vanlig butik. Om du har svårt att lägga vantarna på en flaska schweiziskt vin, välj istället ett vin med hög surhetsgrad. Det finns massor att välja på... Picpoul de Pinet och Muscadet passar båda perfekt. Grüner Veltliner är också ett bra alternativ. Lätta italienska viner från alpområdet är också perfekta. Viner från den närliggande Savoie-regionen i Frankrike, gjort på Jacquere-druvor är också mycket passande. Dock rekommenderas inte Sauvignon Blanc för fondue på grund av dess starka växtbaserade smak, och inte heller Chardonnay eftersom det är alltför fylligt.

Vin eller vatten?
Vad dricker man egentligen till denna mättande måltid? Schweizarna säger att man aldrig bör dricka vatten till fondue. Man menar att vatten stelnar i magen och skapar en gigantisk boll av ost som ditt matsmältningssystem inte kommer uppskatta. Trots att detta i och för sig aldrig har vetenskapligt bevisats, dricker man alltid vin med traditionell fondue. Torra vita viner eller skarpa, aromatiska viner, såsom Riesling är utmärkta alternativ. Lätta röda viner kan också kombineras med rätten, men fylliga röda viner går inte särskilt bra ihop med fondue.


Ostfondue är den ultimata tröstmaten för snöiga vinterkvällar, och fondue och vin är den perfekta kombinationen. Rätt val av ost och vin är allt du behöver för att skapa den perfekta fondueupplevelsen för dig och dina vänner. Så haffa en gaffel, korka upp vinet och börja smälta!

Du hittar ett stort urval av fina viner från hela världen i våra veckovisa vinauktioner. Men visste du att du även kan sälja enastående vinflaskor i våra auktioner? Både nybörjare och proffs är välkomna att njuta av den spännande upplevelsen av att sälja på auktion. Det är gratis att bli säljare och att skicka in dina vinflaskor eller andra speciella objekt till auktion, så varför inte ge det ett försök?

Du kanske även gillar dessa artiklar:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu