Övrigt

De 5 äldsta inspelade låtarna

I samarbete med vinyl- och musikexperten Jeroen Hamelink

Idag är vi vana vid inspelad musik av hög kvalitet som är lätt att ladda ned eller strömma – men trots det föredrar fortfarande många människor vinylskivor. Kan du föreställa dig en tid utan inspelad musik? De första låtarna som någonsin spelades in kanske inte låter jättebra jämfört med dagens standard, men dessa inspelningar var otroligt viktiga för moderna musikinspelningar. Vilka låtar tror du var de första som spelades in? Läs vidare för att få veta mer om de 5 äldsta inspelade låtarna i världen.

5. The Last Castrato (1902)
Det finns ett flertal ljudinspelningar från 1889 till 1902, men en som är särskilt värd att lägga på minnet är: 'The Last Castrato' av Alesandro Moreschi. Kastrater var manliga sångare som kastrerades innan 10 års ålder för att upprätthålla deras sopran- till altröst. Kastrering hindrade rösten från att mörkna till följd av puberteten, men eftersom lungorna utvecklades normalt fick mannen en röst likt en ung pojke, men lungor likt en fullvuxen man. Alesandro Moreschi är den enda och sista kastraten som någonsin spelade in sin sång. Kastrering av unga pojkar förbjöds nämligen i Italien år 1870. Hans inspelningar från 1902 och 1904 i Vatikanen för The Gramophone & Typewriter Company ger oss en uppfattning om hur castrati brukade låta. 


4. Hungarian Dance No. 1 (1889)
Den 2:a december 1889 spelades Johannes Brahms in av Theo Wangemann – en av Thomas Edisons företrädare. I inspelningarna ingår takterna 13-72 från Brahms' 'Hungarian Dance No. 1'. Detta var en viktig milstolpe inom musikinspelning, men kvaliteten på inspelningen är så dålig på grund av störande ljud att den länge kritiserats för att inte ha något musikaliskt värde. Dagens teknik har dock visat att man i inspelningen både kan höra Brahms prata och spela piano.


3. Romance Op. 50 (1889)
Thomas Edisons företrädare, Theo Wangemann, övervakade en inspelningssession i Berlin den 13:e september 1889 där Herr Krahmer (violin) och Herr Schmalfuß (piano) spelade Beethovens ' Romance Op. 50'. Det tros vara den första inspelningen av Beethovens verk, och spelades in under en tid då flera människor som kände Beethoven fortfarande var i livet.

2. The Lost Chord (1888)
Det har förekommit andra röst- eller musikinspelningar mellan 1860 och 1888, t.ex. en inspelning med folie av Thomas Edison vid en museumvisning i St Louis, där Edison framförde 'Mary had a Little Lamb'. Men nästa kända ljudinspelning utfördes 1888, då Arthur Sullivans inspelning, 'The Lost Chord', presenterades vid en presskonferens i London vid införandet av Edisons fulländade version av en fonograf. Arthur Sullivan komponerade 'The Lost Chord' vid sin sjuka brors säng, som dog några dagar senare.

1. Au Clair de la Lune (1860)
Denna inspelning upptäcktes för bara några år sedan och tros vara den äldsta mänskliga röstinspelningen. 'Au Clair de la Lune' är i själva verket en fransk folkvisa från 1700-talet. Några rader av denna låt sjöngs av en kvinna och registrerades på papper med en fonautograf av Édouard-Léon Scott de Martinville år 1860. Scott de Martinville listade ut hur man utförde inspelningar innan Edison, men dock kunde han inte räkna ut hur man spelade upp dem. Över 100 år senare, 2008, konverterades inspelningen tillbaka till ljud. Ganska otroligt ändå, även fast inspelningen är ganska skrovlig och lite spöklik, som om den hundraåriga rösten kämpar för att göra sig hörd genom tiderna.

Om du är intresserad av gamla inspelningar ska du definitivt ta en titt i vår auktion av vinylskivor för att hitta ett par klassiker till din samling. Du kan också registrera dig här, och skicka in dina egna vinylskivor till auktionen! Du behöver inte vara ett proffs eller sälja en stor samling. Även om du bara har ett eller två objekt som du skulle vilja tjäna pengar på, är vårt team av experter alltid ivriga att hjälpa till.

Du kanske också skulle gilla de här artiklarna:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu