Övrigt

De topp 5 mest sällsynta klassiska bilarna i världen

I samarbete med Sander Houdel - expert på klassiska bilar

Om du samlar på klassiska bilar, skulle du förmodligen hålla med om att det mer eller mindre inte finns något du inte skulle göra för att kunna lägga till en viss bil till din samling. Detta är ännu mer sant när det kommer till utomordentligt sällsynta klassiska bilar. Om en viss bil är sällsynt eftersom endast ett fåtal modeller tillverkades, det var en koncept modell eller på grund av sin ålder, kan priserna på de mest sällsynta bilarna i världen nå otroliga höjder. För hängivna samlare verkar detta dock endast väcka deras intresse för en viss modell ännu mer. Här är 5 av världens mest sällsynta klassiska bilar.

5. 1921 Helica de Leyat

Den dagen som 1921 Helica kom ut kallade tidningarna den för ett “flygplan utan vingar”. Tillverkad i Frankrike och designad av den franska biltillverkaren, Marcel Leyat, är den 1921 Helica känd för sitt extraordinära utseende och originalitet. Vad som gör denna bil helt unik är att den drivs av en stor propeller som påminner om ett flygplan, i stället för en vanlig motor. Även om Marcel Leyat fortsatte att arbeta på modellen ett par år, producerades endast 30 av denna 1921 Helica modell på grund av modellens ovanliga utseende och farligt höga hastighet. För närvarande är alla de återstående Helicas del av privata samlingar.

4. Talbot Lago Grand Sport

Talbot är ett biltillverkningsföretag med en ganska kontroversiell historia. Under åren 1903 till 1994 hade företaget många olika ägare, inklusive Peugeot och Chrysler. Under 18 år (1960-1978) tillverkades inga bilar under företagets namn och det var på randen till konkurs många gånger. Talbot är känt för att producera både fordon för dagligt bruk och vissa bilar för formel 1. Talbot var 1981 den första vinnaren av World Rally Championship. Men ur Talbots ökända biltillverkarhistoria skapades en riktig pärla som kallas för Lago Grand Sport. Talbots Lago Grand Sport introducerades 1948, och fanns i två versioner - en racing och en lyxig. Endast 12 bilar från den lyxiga versionen tillverkades, vilket gör dessa fordon extremt sällsynta och är därför av stort intresse bland klassiska bilälskare och samlare.

Bildkälla: Top Car värdering

3. Porsche 916

Porsche 916 kan definitivt kallas för Porsches dold pärla. 916 är Porsches ovanligaste modellen och är faktiskt en av de mest sällsynta bilarna i världen idag. Den producerades år 1972 och endast 11 bilar av denna magnifika modell skapades och de var alla prototyper. Denna modell skulle inte ha varit så sällsynt idag om dess pris då inte var så högt som 14 000 amerikanska dollar, jämfört med 11 000 amerikanska dollar för en 911 samma år. Porsche beslutade att prislappen var för hög för att göra fordonet attraktiv för en möjlig köpare och projektet avbröts så småningom. På den tiden var Porsche 916 den snabbaste och smidigaste Porsche modellen som någonsin byggts, med en topphastighet på 233 km per timme. Det är en verklig skam för kanske alla bilälskare, särskilt de som är hängivna till Porsche, att det inte blev något mer av denna modell än de 11 prototyper som gjordes.

2. 1969/1970 Dodge Hemi Coronet R/T Cabriolet

Med bara 4 tillverkade under loppet av fyra år, är Dodge Hemi Coronet R/T Convertible en av de mest sällsynta amerikanska muskelbilarna i världen. Endast fyra av dessa bilar beställdes med en 426 ci Hemi V8, två år 1967 och två år 1970. Även om det finns något som gör dessa fordon extraordinära vad gäller utseende, jämfört med den normala Coronet cabrioleten, är dess sällsynthet mer än tillräckligt för att vara känd bland bilsamlare.

Bildkälla: De rikaste

1. Rolls-Royce 15 HP

På förstaplats hamnar en av de äldsta, mest sällsynta och dyraste bilarna i världen idag - 1904 Rolls-Royce 15 HP. Detta är det första fordon som tillverkade av Charles Rolls och Henry Royce år 1904 i Manchester. Från 6 av de bilar som produceras, finns det endast en kvar och du kan se den på motormuseer och motorsportshower som visas runt om i världen. Namnet på fordonet är ganska naivt, eftersom den hänvisar till motorns hästkrafter, som var mycket i början av 1900-talet. Detta första fordon som producerades av denna nu berömda lyxbiltillverkare kunde nå hastigheten på 62 km per timme och var startskottet för Rolls-Royce.


Kanske är dessa fordon från den här listan på för långt räckhåll från de flesta bilsamlarna, men du kan hitta precis vad som saknas i din samling genom att besöka en av våra veckovisa auktioner av klassiska bilar! Visste du också att du inte behöver vara en professionell säljare för att sälja din veteranbil på Catawiki? Det är gratis att bli en säljare, så om du har någon enastående klassiker som du skulle vilja sälja, kan du enkelt erbjuda den till auktionen. Det är så lätt!

Du kanske också skulle gilla dessa artiklar:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu