Speciella auktioner

Hur du bestämmer värdet på din gamla symaskin

I samarbete med Francisco Alvarez Lloret - Antikvitets-/kuriosaexpert

Visste du att de första symaskinerna tillverkades av ben eller djurhorn för över 25,000 år sedan? Men konsten med mekanisk sömnad så som vi känner den i dag, började 1846 när Elias Howe beviljades ett amerikansk patent för hans uppfinning av symaskinen. Symaskinen är inte bara ett bra verktyg för att snabbt sy kläder och andra materiella saker, de kan också vara samlingsobjekt. Om du har ärvt eller snubblat över en antik symaskin, eller kanske har en på vinden som du inte har använt på åratal, kan den vara värd en del pengar. TA reda på mycket mer här...

Faktorer som bestämmer en symaskins värde
Det bästa sättet att göra research kring en symaskins värde är att först ta reda på vem som tillverkat den, sen se över ålder, skick och maskintyp.

Singer
Ett av de största och äldsta namnen i symaskinens historia är Singer. Runt 1890 dominerade Singer symarknaden, då runt 80% av världens symaskiner är Singer. Och än i dag är namnet Singer nästan synonymt med att sy. Några populära samlarobjekt bland Singers är bland annat Featherweights, the Singer 301, the Singer 66, the Singer class 127 och violinformade Singermaskiner. Det finns förstås en hel del andra märken på symaskiner...


Japanese Singer Clones
Efter andra världskriget, dök det upp en hel del japanska kloner av symaskiner på marknaden. Finansierade av pengar från USA, var dessa Singerkloner ofta färgglada eller utsmyckade. Notera att även om de nästan var exakta kopior av Singermaskiner, var de inga förfalskningar- de försökte att kopiera namnet ‘Singer’. Många stora återförsäljare köpte även symaskiner och satte sitt företagsnamn på.

New Home
På sin absoluta topp 1906 och 1907, producerade New Home fabriken 150,000 symaskiner varje år. De slutade sin produktion 1955 men tillverkade en bred variation av olika typer av symaskiner inklusive handvevade maskiner, the Parlor Cabinet Treadle och ‘Number Four’.


Bildkälla: Collectors Weekly

Wheeler & Wilson
Wheeler & Wilson var mest kända för sin produktion av fållvikare. Företaget vann många utmärkelser under sin verksamhetstid, bland annat för sina knapphålsmaskiner på 1860-talet, vilka kunde göra 100 knapphål på en timme.


Willcox & Gibbs
Willcox & Gibbs grundades 1857 av James E. A. Gibbs och James Willcox. Företaget tillverkade tramp- och handvevade modeller för hemmabruk, men var också kända för de industriella maskiner de tillverkade. Bland annat en maskin som var starkt nog att sy i halm till hattar och andra syften.

White
När det gäller kvalitet var Whites symaskiner generellt ansedda som nummer 2, strax efter de som Singer tillverkade. I dag är det ett av de vanligaste symaskinsmärkena i USA. En särskilt populär modell att hålla utkik efter är Whites Family Rotary- symaskin, en bit teknologi som tillverkades från sent 1890-tal fram till 1950-talet.  


Andra märken att hålla utkik efter är Bernina, Elna och Pfaff.

Ålder
För att anses vara antik, ska en symaskin vara från före 1900. Ofta har extremt gamla symaskiner glömts bort eller slängts. Det är just därför en antik symaskin kan vara värd mycket pengar på en auktion- eftersom de har överlevt kan de vara ovanliga och därför eftertraktade. Notera att Singers från 1960- talet och framåt för det mesta har modellnumret tydligt skrivet på dem. Före detta hade vanligtvis inte Singers modellnummer skrivet på dem.

Skick
Om din maskin fungerar, särskilt om den fungerar smidigt och effektivt, har det sannolikt en positiv effekt på symaskinens värde. En skadad eller trasig maskin är sannolikt värd mindre. Tänk också på att en maskin sannolikt är mer värdefull om dess originalfodral i trä finns i gott skick och om maskinen har sin ursprungliga nyckel. Om alla originaldelar finns samt dokument och instruktioner, ökar även det sannolikt maskinens värde. Självklart kan din maskin ändå vara värd pengar, trots att den inte längre fungerar eller har alla originaldelar. Ibland är samlare intresserade av en maskin på grund av dess estetiska värde, enbart för dess utseende.

Industrial vs Domestic Models
Din maskin är kanske enbart för hemmabruk, eller en tidigare industriell maskin som tidigare använts i fabrik för massproduktion. En industriell maskin är sannolikt större och tyngre än en modell för hemmabruk, och kan sy genom tjocka material så som läder. Trots att dessa gamla fabriksmaskiner inte längre används till vad de en gång avsågs för, är de fortfarande mycket intressanta och dekorativa samlarobjekt.   


Värdefulla symaskiner på Catawiki
Det kan vara användbart att förstå vad som säljer bra på en auktion. Ta en titt på de fem dyraste symaskinerna som någonsin sålts här på Catawiki.

5. Singer Symaskin Model 222k - €405
Den Singer Featherweight modell 222K tillverkades exklusivt på företagets anläggning i Kilbowie i Skottland. Den här maskinen är elektrisk och modellen tillverkades mellan 1953 och 1961. I stora drag tillverkades det ca 100,000 av den här modellen. Den här såldes för €405.


4. Antik Willcox & Gibbs Symaskin - €415
Den här amerikanska symaskinen tillverkades runt 1880 och är ett fint exempel på Willcox & Gibbs’ maskiner. Tillverkad av metall på en bas av trä, är det en enkel men ändå effektiv maskin. Efter 34 bud på auktion, gick den till slut för respektfulla €415.


3. Handsymaskin - €523
1869 öppnade en man vid namn William Jones en fabrik i Guide Bridge, nära Manchester, och kallade sitt företag för Jones & Co. Ltd. Den här typen av handmaskiner producerades mellan 1879 och 1909 och tillverkades speciellt för export till tropiska länder. En fint exempel på Storbritanniens bidrag till syindustrin.


2. Antik symaskin- 1800-tal - €555
Tillverkad under 1800-talet, är detta okända symaskinsmärke en tung maskin på 10.2 kg. Värdet ligger i dess funktionalitet: den såldes fullt fungerande trots sin ålder. Det är en sann antikvitet , en som inte bara fungerar utan också ser magnifik ut. Och därför är prislappen på €555.



1. Original Express Symaskin - 1800 - €755
Den symaskin som toppar vår lista är den här antika Original Express från 1800. Den kan delas i två delar, och såldes med den ursprungliga tråden fäst. Den är inte bara den dyraste på vår lista, den är även äldst. För alla samlare som är intresserade av riktiga vintage skatter, är det här objektet ett riktigt fynd. Det här är det som bidrar till att det är den dyraste symaskinen som någonsin sålts på auktion. Har du något som du tror kan vara ännu mer värdefullt? Läs vidare! 


Äger du en vintage symaskin som du tror kan inbringa en summa pengar på auktion? Det finns bara ett sätt att ta reda på det! Varför inte lägga upp det för försäljning? Bli säljare genom att registrera ett gratis konto.  Det är gratis, det är lätt och det kan vara ditt första steg till att tjäna bra med pengar!

Är du inspirerad av variationen av symaskiner? Du kan hitta alla maskiner vi har till salu på våra onlineauktioner. Upptäck dem i dag!

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu