Expertråd

Vinylskivor: Historia eller framtiden?

I samarbete med Jeroen Hamelink - vinylexpert på Catawiki

Äger du fortfarande dina gamla vinylskivor? Decennier efter LPs storhetstid har vinylskivan återupptäckts. Försäljningen har ökat sedan 2007; ju fler streamingtjänster som dyker upp på marknaden, desto större behov av en fysisk motsvarighet, verkar det som. LPs är en het vintage handelsvara och det finns goda förhoppningar om e ljus framtid för de här vintageskönheterna. Eller inte? Läs vidare för att få veta mer.

Det är äkta
Vinylskivans fysiska attribut är definitivt en anledning till varför de är så populära idag. Hur lätt det än är att ladda ner musik via nätet så ger den inte den ‘äkta erfarenheten’. Folk vill köpa något de kan hålla i sina händer. Ett omslag att titta på medan de sitter i en fåtölj, lyssnandes på musiken från LP:n. Det är något med ritualen att ta ur skivan ur omslaget, lägga den på grammofonen, placera nålen och vända på plattan när musiken har tystnat. Många entusiaster av vinylskivor hävdar att du känner musiken bättre när du lyssnar på en LP jämfört med en ljudfil; som om du bättre knyter an till den. Vad tycker du?


Att samla på vinylskivor
Vinylskivor är fantastiska samlarobjekt; den sentimentala kopplingen till vissa album ökar glädjen med samlandet och då intresset för vintage vinylskivor ständigt ökar kan de även vara en utmärkt investering också. Första utgåvan av ett album från ursprungslandet kan vara särskilt värdefullt; de här utgåvorna är ofta i begränsad upplaga och därmed sällsynt. Håll utkik efter andra begränsade och speciella utgåvor också, särskilt om de är i gott skick. Eller börja bygga upp en samling med signerade vinylskivor. Som till exempel det här albumet ‘Help’ av Beatles signerat av Lennon, McCartney och Harrison.


Ett konstverk
Dragningskraften hos en vinylskiva kan även vara dess omslag; ett konstverk om 12 gånger 12 tum i din bokhylla. Illustrationen är ofta kreativ och tilltalande, ibland även mer berömd än musiken på albumet! Ta Andy Warhol till exempel, han skapade omslaget till The Velvet Underground & Nicos album, ett omslag med en banan. Om du råkar äga en oskalad upplaga av det här albumet så har du en riktig pärla; de är sällsynta och högt efterfrågade.


Framtiden för vinylskivor
Vinylskivor må vara vintage, men de är då inte historia. Många tillverkare producerar fortfarande skivspelare, som håller marknaden för vinylskivor vid liv. Så finns det en framtid för de här plattorna? De flesta samlare och experter anser det - trots alla digitala streamingtjänster som existerar idag. Eller kanske är det de digitala nedladdningarna som får oss att längta efter något mer fysiskt. Något att hålla i våra händer, att vara en del av en enkel kvällsritual. Samt att vintagevaror generellt har en inneboende charm; de är intressanta, sällsynta och unika.

Så tveka inte, börja samla vinylskivor idag; det känns bra och kan vara lönsamt också! Spana in vår Auktion för vinylskivor eller registrera dig som säljare om du önskar sälja några speciella LP-skivor.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu