Expertråd

Vilken klocka passar till vad?

När det kommer till att välja rätt klocka till rätt outfit, måste du först och främst beakta formaliteten i din klädsel och det evenemang du ska till.  Du skulle t.ex. inte tänka tanken att gå på en fin tillställning eller affärslunch i gympaskor, så varför skulle en vardagsklocka vara ett undantag? När det finns så många olika typer av klockor på marknaden, kan det vara svårt att veta vilka klockor som anses som formella och inte. Läs vidare om hur du väljer rätt armbandsur för din outfit och vad du ska tänka på när du inhandlar din nästa klocka.

Kostymklocka
För över ett sekel sedan ansågs konversation som kvällens höjdpunkt vid formella fina tillställningar, och därför var det ofint att bära en klocka vid sådana evenemang. Tiderna har visserligen förändrats, men denna regel skulle kunna förklara varför stilen på klockor vid finare tillställningar är enklare och mer diskreta. Traditionella kostymklockor har en tunn rem och en minimalistisk urtavla, vilket gjorde att den inte lockade alltför mycket uppmärksamhet, men ändå satt elegant under en klänningsärm eller kavaj.  Urtavlan på en kostymklocka är vanligtvis konservativt svart eller i silver och remmarna är oftast bruna eller svarta, vilket ger dem en diskret elegans utan att glänsa. Ett exempel på en kostymlocka som är perfekt för en fin tillställning är en utsökt Raymond Weil eller en elegant Cartier med läderrem. När du köper en formell kostymklocka ska du leta efter en stilfull klocka med diskret elegans.


Affärsklocka
Trots att affärsklockan ofta anses vara mycket lik kostymklockan, är affärsklockan ofta mekanisk och med mer praktiska funktioner. Patek Philippe lanserade nyligen en ny mekanisk klocka vid namn 7130G, som är ett armbandsur i vitt guld med en påfågel-blå urtavla. Den inre mekanismen av denna klocka kan ses genom dess safirglas, vilket gör det möjligt för åskådare att beundra dess praktiska skönhet. Med sin mekaniska elegans som förmedlar kraft och effektivitet på arbetsplatsen, är denna damklocka det perfekta armbandsuret för affärsärenden. En affärsklocka bör inte vara alltför iögonfallande och urtavlan ska vara liten eller mellanstor till storleken. Dock ska den ha en djärv design och vara praktisk i sin struktur. Förutom Patek Philippe är Rolex Submariner och Omega Speedmaster bra exempel på sofistikerade och praktiska armbandsur.


Vardagsklocka
Tyvärr är den genomsnittliga personens kalender inte fullbokad med eleganta middagar, och därför kan en vardagsklocka kännas mer aktuellt. Vardagsklockor har oftast ett armband i metall och större urtavlor, vilket gör dem lättare att läsa och gör att de ser mindre formella ut.  Medan affärsklockor och kostymklockor ofta är mer konservativa i färgen, har lediga klockor fler kontrasterande färger och djärvare ramar.  Romerska siffror brukar vanligtvis hittas på mer formella klockor, medan vardagsklockor är mer uppfinningsrika, med allt ifrån färgglada siffror, till inga siffror alls. Ju fler tricks klockan kan göra, desto mindre formell anses den vara. Exempelvis skulle en klocka med ett stoppur och djupmätare inte betraktas som en kostymklocka. När det kommer till att hitta rätt armband, välj då ett i metall eftersom det är mer mångsidigt jämfört med en läderrem, som inte passar särskilt bra med jeans.  


Letar du efter en ny vardagsklocka, eller en kostymklocka till ditt nästa formella evenemang? På vår auktionssida hittar du ett brett utbud av klockor och mycket mer. Det är dags att välja rätt klocka för rätt klädsel. 

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu