Övrigt

5 av de minsta tavlorna i historien

Somliga säger att bra saker kommer i små paket. Och kanske är det samma sak med konst. Trots att många konstnärer under historiens gång har fokuserat på stora målningar, har vissa konstnärer skapat mycket små mästerverk som innehåller de mest otroliga detaljerna. Här är några av de minsta konstverken, skapade under konsthistoriens gång.

Medeltiden

  • Bröderna Limbourg (1385-1416) - Très Riches Heures du Duc de Berry (cirka 1410)
  • Den här speciella tideboken är inte bara liten, den är imponerande! Den innehåller vackra historiska bokstäver och 131 miniatyrer. Tideboken användes för personlig tillgivenhet och innehöll belysta böner. Det träffande namnet ‘Très Riches Heures du Duc de Berry’ beställdes av John, Hertigen av Berry, och tillverkades av bröderna Limbourg. De 206 överdådigt dekorerade sidorna är bara 21.5 x 30 cm. Det är det mest kända belysta gotiska manuskriptet från Medeltiden och det bäst bevarade exemplet på ett franskt gotiskt manuskript.


Guldåldern

  • Rembrandt van Rijn (1606 - 1669) - Self Portrait (1630)
  • Rembrandt skapade nästan 100 självporträtt under hans livstid, men det här lilla 15 x 12.2 cm exemplet har en fascinerande historia. Den köptes från början i Rotterdam, Holland, för bara 35 floriner. Den var en del av många olika samlingar innan den kom till Nationalmuseum i Stockholm, Sverige 1956. I december 2000 utsattes Nationalmuseum för ett inbrott och tre tavlor stals, däribland det här självporträttet på koppar. 2005 hittades och återlämnades tavlan till museet, precis i tid inför öppnandet av deras Holländska målningar från Guldåldern utställning. Och om du gillar lyckliga slut, så kan vi berätta att de andra två stulna tavlorna också återfanns.

Bildkälla: Codart

Nyklassicism

  • Jean Baptiste Weyler (1747-1791) - Oval Miniature Portrait (1785-1790)
  • Jean Baptiste Weyler var en av de mest kända miniatyrmålarna under 1700-talet. Han gjorde vackra små porträtt på små hängen, vanligtvis i gouache, vattenfärg eller emalj. Porträtten var inspirerade av målningar i minatyrmanuskript och de blev mycket populära bland kungligheter och eliten i 1500-talets Frankrike och England. De bärbara medaljongerna användes nästan som visitkort eller för att bära ett porträtt av en älskad. Den mest kända ovala miniatyren, tillverkad av Jean Baptiste Weyler, är bara 9.6 x 6.9 cm.


Modernismen

  • Paul Klee (1879 - 1940) - Small Rhythmic Landscape (1920)
  • Paul Klee var en av de mest kända konstnärerna i början av 1900-talet. Den Schweiziska målaren var en del av den tyska expressionistiska gruppen Der Blaue Reiter och blev senare professor vid Bauhaus. Den här tavlan är bara 27.8 x 21.5 cm och är typisk för Klees senare stil. Den visar inte en specifik plats, men han försökte att skapa en symfoni på duken genom att fusionera färger, rymd och ljus.

Bildkälla: ArtWolf

Samtida konst

  • Jin Yin Hua – Porträtt av 42 amerikanska presidenter (2006)
  • Kinesiska konstnären Jin Yin Hua gör mikrotavlor. Han målar bilder på ett enda mänskligt hårstrå, genom att använda en pensel av kaninhår. För att kunna se vad han gör, använder konstnären ett mikroskåp när han målar. 2006 målade han porträttet av 42 amerikanska presidenter, som ser kusligt realistiska ut. För att kunna se målningarna, måste du använda ett förstoringsglas och zooma in en miljon gånger.


Bildkälla: WorldArtMiracle

Genom konsthistorien har målare alltid varit intresserade av att tänja på konstens gränser och utforska nya medier. Genom att arbeta med små målningar, kunde konstnärer uttrycka sin konst på ett väldigt detaljerat och subtilt sätt. Vill du köpa konst? Titta in på Klassisk konstauktion och se vad det finns att upptäcka.

Vill du tjäna pengar genom att sälja din konst online? Bli en säljare och lägg upp konst från din egen samling för auktion.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu