Speciella auktioner

Hur man bestämmer värdet på din signerade fotbollströja

I samarbete med Marc Jans- expert inom sportmemorabilia

Genom historien är världens bästa fotbollsspelare inspirerande, underhållande och dedikerad till spelet, oavsett vad. Att följa din favorit fotbollsspelare genom toppar och dalar av sin karriär kan vara spännande, uppiggande och kanske även lukrativt. En signerad tröja kan, om du har den rätta, få dig att skörda framgång på auktion. Men hur kan du veta vad din signerade fotbollströja kan vara värd? Vår expert på sportmemorabilia Marc Jans förklarar de faktorer som kan avgöra om din tröja ligger i toppen eller botten av ligan.

Vilka faktorer bestämmer värdet på din signerade fotbollströja?

Spelarens framgång och popularitet
Om tröjan är signerad av en mycket populär och framgångsrik spelare, är det mycket troligt att det kommer att finnas en hel del intresse i tröjan, vilket kommer att skicka det potentiella värdet uppåt. Överväg särskilt det globala intresset för den som signerat. Spelade fotbollsspelaren för en lokalt team eller spelade de i VM? Desto “större” och “bättre” spelaren är, ju större blir prislappen på tröjan.


Bristen på en signatur
Hur många signerade artiklar från spelaren finns det i omlopp? Ofta blir fotbollsspelarnas autografer handelsvaror, men ibland är det ovanligt att se en spelares signaturer. Denna brist kan säkert påverka värdet på en tröja, särskilt om fotbollsspelaren är pensionerad eller inte längre spelar för vissa lag. Färre signerade minnessaker gör dem till rariteter i handeln.

När tröjan signerades
Beakta det historiska sammanhanget. Vid vilken tidpunkt i en spelares karriär en tröja har signerats, kan ha en effekt på tröjans värde. Till exempel, om skjortan signerades vid den vinnande matchen i en säsongsavslutning under en spelares glansdagar, är signaturen inte bara ett häftigt minne av den spelaren, men även en liten bit av fotbollshistoria. Ett bra exempel skulle vara David Beckham: en signerad Manchester United tröja, laget som gjort Beckham till ett känt namn, kommer sannolikt att vara mycket mer värdefull än en tröja från Preston North End, som Beckham bara spelade för under en månad.   


Bildkälla: Standard

Hur många signaturer finns det på tröjan
Antalet underskrifter på tröjan kan påverka värdet på en signerad tröja - beroende på vem autograferna är från. Om en tröja är täckt av toppklassnamn, kan du sitta på en vinnare. Men om du har en signerad tröja från Rio Ferdinand eller Cristiano Ronaldo som också innehåller signaturer av spelare som aldrig tog sig till den tredje divisionen, kan detta potentiellt sänka värdet på tröjan.

Tröjans skick
Det handlar om hur väl en tröja har stått sig genom tiderna. Om den är sliten, har bleknat eller gått sönder, skulle detta minska värdet på tröjan. Men om tröjan är i ursprungligt skick, och särskilt om den har förvarats inramad, är det mycket troligare att den fångar köparens intresse.

Autentisering
Autentisering bevisar att en skjorta och dess signatur är äkta. Vanligtvis, kommer detta i form av ett certifikat från en extern styrelse, som verifierar att en autograf är äkta. Ackompanjemanget av detta äkthetsintyg kan hjälpa till att avgöra om en signatur är verklig eller inte. Utan detta intyg, sänks värdet på en tröja.


Dyra signerade fotbollströjor som sålts på Catawiki
Varje vecka auktionerar vi ut fotbollströjor för höga belopp. Här är några av de signerade tröjor som sålts på Catawikis fotbollsauktion.

4. Lionel Messi - FC Barcelona tröja - 1 500 euro
Lionel Messis färdigheter i fotboll med FC Barcelona har gjort att han är på väg att bli en av världens högst betalda fotbollsspelare. Från och med november 2017 är den argentinska framtida spelaren klubbens högsta poänggivande spelare genom tiderna med 523 mål gjorda över 602 matcher. Inte undra på att denna begränsade upplaga av inramad samlartröja firades så på auktion.  


3. Neymar Jr - FC Barcelona tröja - 1 500 euro
En annan FC Barcelonaspelare, denna tröja var indränkt med färg innan Neymar Jr. undertecknade tillsammans med Paris Saint-Germain FC. Under sin tid som bärare av nummer 11 tröjan, hjälpte Neymar Jr. klubben att vinna en Champions League, två La Liga titlar och tre Copas del Reys. Denna legendariska tröja såldes inramad och med ett äkthetsbrev, och kryssade alla rutor för att lyckas säljas till ett högt värde på auktion.


2. Diego Maradona - Argentina - 1 630 euro
Nästa objekt är en tröja som undertecknats av den nu pensionerade argentinska spelaren, Diego Maradona. Tröjan undertecknades vid VM-finalen år 1986 mellan Argentina och Västtyskland i Mexico City, när Argentina tog hem bucklan efter en 3-2 förlust. Maradonas otrolig prestanda förseglade denna seger i sista stund av matchen, och därför såldes hans namnteckning på denna tröja för en skyhögt pris.  


1. Cristiano Ronaldo - Real Madrid - 1 660 euro
Det är obestridligt att Cristiano Ronaldo kommer att gå till fotbollshistorien som en av de största spelarna som någonsin spelat. Så det är ingen överraskning den här tröjan som signerades år 2012 såldes så lätt och potentiellt kommer den även öka i värde framöver. Under ligasäsongen år 2011-12 , där den undertecknades, gjorde Ronaldo sitt personliga rekord på 46 mål. Detta är verkligen en imponerande minnessak för alla fotbollsfantaster.


Spelare kommer och går, men segrar varar en livstid. Om du tror att du kan ta hem pokalen för en högt prissatt signerad tröja, varför inte erbjuda upp din signerade tröja till auktionen? På Catawiki kan du enkelt sälja med ditt gratiskonto genom att bli en säljare.

Har du en favorit fotbollsspelare? Varför inte se om en av deras signerade tröjor finns på vår auktion och väntar på en budgivare? Ta en titt på vår fotbollsauktion och du kan bli en vinnare!

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu