Speciella auktioner

Hur man bestämmer värdet på din orientaliska matta

En antik mattas säregenhet, svårighetsgrad och komplexitet är endast begränsad till dess skapares fantasi. Tillverkning av unika orientaliska mattor kan kräva mycket tid, skicklighet och ansträngning. Av den anledningen är himlen gränsen när det kommer till priset för en matta av hög kvalitet. Så hur kan du veta vad din matta är värd? Låt Gijs Hamming och Richard Ebbers, våra experter på orientaliska mattor, guida dig.

Faktorer som bestämmer en mattas värde.
Det finns flera faktorer att beakta vid fastställandet av värdet på en antik matta. De inkluderar storlek, densitet, använt material, design & färg samt ålder & skick. Läs mer här:

Storlek
Låt oss börja med det självklara. Ju större matta, desto mer material och ansträngning krävs för att producera den. Därmed en högre prislapp. Form och storlekar kan variera från en mindre rektangulär 1’1” x 1,8” till en större 12’x 20’.


Knutdensitet
Även känt som knutar per kvadrattum, den här mätningen visar på komplexiteten och tätheten i metoden som använts när mattan har vävts. Ta en titt på baksidan av din matta och välj ut ett område på 1 tum x 1 tum. Räkna både vågrät och lodrät väv. Multiplicera de två för att få fram knutdensiteten. Generellt sett kan man säga att ju högre densitet, desto högre är kvaliteten och därmed även priset.

Använt material
Ull, bomull och silke är de tre främsta materialen som används vid tillverkningen av mattor av hög kvalitet. Valet av material är inte endast viktigt för mattans utseende och känslans skull, men även för dess hållbarhet. Mattorna med det högsta värdet är ofta silke med silke, eller silke med en fin ullblandning.

Design & färg
En mattas ultimata syfte är vara estetiskt tilltalande. Dess design bör fånga betraktarens öga och fascinera hen med sin komplexitet och detaljrikedom. Ta en titt på din matta på avstånd och på nära håll. Upptar detaljerna hela mattan eller endast delar av den? Har den ett brett utbud av färger? Komplexitet och variationen av färger ger ett högre pris. Några högt värderade stilar på mattor inkluderar medaljonger, porträtt, återkommande mönster och överflödiga färgblandningar.

Ålder & skick
Om en matta är över 100 år gammal, anses den vara antik. Eftersom en matta är menad att gå på, är det naturligtvis en stark chans att matta som är så pass gammal är i ett ganska dåligt skick. Men om du har en antik matta som har hållits i utmärkt skick? Du håller i en vinnare!


Högt prissatta mattor på Catawiki
För att ge dig en idé om vilka summor mattor kan ge på auktion så har vi gjort en sammanställning av några av våra högst värderade orientaliska mattor som vi har sålt på Catawiki.

5. Dwarf Habibian matta - €7,500
Med 1,000 knutar per m², är den här mattan ett imponerande objekt. Den är tillverkad av ull med silkesmotiv på silkesvarp och kom till oss från en privat samling, som gick på auktion för ett gediget pris. Notera det återkommande mönstret i dess mitt.


4. Iransk Nain Habibian - €8,001
Den härmattan med hög densitet är känd som en Nain, tillverkad i staden Nain i Israel. Det är en Habibian, vilket är det mest kända namnet bland ateljémattor i Nain idag. Låt dina ögon vandra över den för att ta in dess skönhet.


3. Persisk Ghoum i silke - €9,500
Mästaren Mohammadi, en av de mest berömda vävarna i Ghoum, vävde och signerade det här utsökta objektet. Den är tillverkad av silke och mycket fint vävd. Ta en titt på närbilderna för att se komplexiteten i hans verk. Wow!


2. Persisk Nain Habibian - €9,500
Det här är ett annat fantastiskt exempel på en vacker persisk matta, tillverkad 1985. Ännu fler fantastiska detaljer, vi älskar dess kalkiga, jordnära toner. Men fortsätt scrolla ner för nummer ett i vår lista...


1. Nain matta - €11,500
Tillverkad med växtbaserade färgämnen runt 1980, det här är den dyraste mattan som någonsin har sålts på Catawiki hitintills. Den är ovanligt stor och exceptionellt vacker att titta på. Inte undra på att den gick för €11,500. Äger du någonting som kan konkurrera med dess skönhet? Läs vidare!


Nu när du har en idé om hur du kan värdera din orientaliska matta, varför inte erbjuda den på auktion? Våra experter Gijs och Richard vill gärna se din samling. Vem vet, kanske kommer du att toppa den uppdaterande versionen av den här listan en dag! Registrera dig enkelt som säljare och erbjud din matta genast.


Du kan även kika på vår auktion för orientaliska & handknutna mattor för att få en bättre känsla för vad våra experter önskar se nu. Du kanske ser någonting du älskar. När mattor är så vackra som de här orientaliska mattorna, är det svårt att låta bli!

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu