Övrigt

5 dyraste objekt från Titanic som överlevde och såldes

Räck upp handen om du är en fan av den berömda filmen ”Titanic”. Filmen från 1997, är baserad på händelser från det olycksaliga skepp som år 1912 sjönk efter att ha lämnat Southampton till New York. Den målar en verklig bild av tragedin som pågick på fartygets resa, men de objekt som överlevde vraket berättar egentligen den verkliga historien av livet ombord på Titanic. Många decennier senare, är de här ägodelarna mycket värdefulla och eftertraktade samlarobjekt. Det här är de dyraste minnessakerna från Titanic som någonsin sålts på auktion.

5. Fickur - 130 000 euro
Fickuret tillhörde en steward på fartyget vid namn Edmund Stone. Han var en första klassens steward och han hade hand om huvudnycklarna till första klass kabinerna. Klockan slutade att slå klockan 02:16, vilket mest sannolikt var det exakta ögonblicket som Edmund Stone landade i det iskalla vattnet i Atlanten. När den såldes under 2008 för 130 000 euro slog den rekordet som det dyraste Titanic-objekt, men det rekordet har sedan brutits.

Bildkälla: Alux

4. Pälskappa - 210 000 euro
Den här vackra, bäverpälsen i full längd tillhörde första klass stewarden Mabel Bennet. Hon var bara klädd i en nattlinne när båten började sjunka och fick pälsen för att skydda sig från kylan när hon väntade på att bli räddad i livbåten. Kappan såldes tidigare i år på auktion för 210 000 euro, vilket var två gånger det uppskattade priset! Den är det enda klädesplagg som överlevt från Titanic och som har auktionerats ut.  

Bildkälla: HALDRIN

3. Ritning av fartyget - 308 000 euro
Fartyget ritades av den marina arkitektsavdelningen på White Star Line. Det är en av de viktigaste minnessakerna från Titanic eftersom det efteråt användes för att undersöka förlisningen av fartyget. Vittnen använde det för att identifiera platser på fartyget och det finns anteckningar om var fartyget träffades av isberget synliga på ritningen. Den tekniska ritningen är 9,2 meter lång och såldes för ca 308 000 euro på auktion. 


Bildkälla: Chris Heaney 

2. Wallace Hartleys violin - 1,5 miljoner euro 
I filmen Titanic, kan man se en violinist börja spela tillsammans med sitt band när fartyget börjar sjunka. Detta låter som ett överromantiserat Hollywood scenario, men i själva verket, är detta baserat på en sann händelse. Wallace Hartley började spela “ Nearer My God to Thee ” under den sista kritiska stunden. Hans violin överlevde, men den går inte längre att spela på. Verket såldes för 1,5 miljoner euro på auktion.


1. Samling av diamantarmband - 1,7 miljoner euro 
Minns du den vackra halsbandet som Rose bar på fartyget i filmen, som återfanns många år senare? I det verkliga skeppsbrottet hittades faktiskt en massa smycken av ett expeditions team. Och det är kanske inte var så konstigt eftersom många rika och berömda människor var ombord på fartyget. En samling av diamantarmband som återhämtats från Titanic lades upp för auktion och såldes för den enorma summan 1,7 miljoner euro! Den mest fantastiska pjäsen var ett diamantarmband, med namnet “Amy” ingraverat.

Bildkälla: RMS Titanic INC.

Det är redan mer än 100 år sedan tragedin inträffade, men minnena lever vidare för alltid i de objekt som överlevde. Du kan köpa din egen bit av maritim-historia i vår auktion av maritima objekt. Vill du se ditt eget speciella objekt i vår nästa topp 5 lista? Du kan registrera dig som säljare och erbjuda upp dina egna unika objekt av historiska och minnesvärda saker för auktion. Våra experter är ivriga att se vad du har att erbjuda!

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu