Expertråd

Varför du bör börja investera i vintage leksaker idag

Vad är ditt bästa minne från din barndom? Leksaker av alla slag har alltid varit en viktig del av vår barndom. Dockor, Matchbox bilar, LEGO set, brädspel... alla har sina favoriter. Och om du tror att dina älskade leksaker bara kan ge dig nostalgiska minnen, tänk igen. Att investera i vintage leksaker kan också ge dig en förmögenhet. Läs vidare om varför du bör börja investera i vintage leksaker idag

Varför vintage leksaker?
Om du inte ännu gått igenom vinden på ditt gamla familjehus, finns det en anledning att göra det. Leksaksmarknaden har tagit fart under de senaste årtiondena och vintage leksaker kan säljas för en förmögenhet på auktion. Dina barndomsfavoriter kan framkalla sentimentala känslor, vilket gör dem till mycket samlarvänliga objekt. Många vintage leksaker är sällsynta, särskilt de i bra skick. Att samla och äga gamla leksaker är roligt och du kan tjäna mycket mer pengar än du tror.


De bästa leksakerna för investerare
Leksaker som är i linje med populära TV-serier eller filmer, såsom “Star Wars” exempelvis är oftast mer värdefulla. En oöppnad Star Wars-figur från 70- eller 80-talet eller en sällsynt tändsticksask från tidiga 70-talet är värt hundra gånger mer nu. Oförpackade LEGO set kan också sälja mycket bra, tillsammans med unika brädspel, modelltåg, tidig amerikansk gjutjärns sparbössor, kvalitets dockor och nallar. De mycket sällsynta föremålen kan hjälpa dig att tjäna ännu mer pengar. Till exempel såldes en svart Steiff Nalle för över 100 000 euro på auktion, medan en ursprunglig Barbiedocka gjorde en vinst på 1,500,00% för en tursam investerare.


Hur man gör en bra investering
Om du vill börja samla på de älskade vintage leksaker från din barndom, kolla in våra experters tips att se till att dina pengar investeras på rätt sätt.

1. Köp de objekt som du älskar
Att
samla och sälja vintage leksaker kan vara en mycket givande investering, men du bör alltid investera i objekt som du bryr dig om. Varje typ av investering kommer med risker, och samma sak gäller för vintage leksaker. Men så länge du lägger dina pengar på föremål som du älskar, kan du inte göra ett dåligt val. Innan du köper ett objekt, fråga dig själv om det skulle göra dig glad att äga den även om du inte vill sälja det vidare. Om svaret är ja, då är du på rätt väg.

2. Välj leksaker i perfekt skick
Även begagnade leksaker kan vara värda mycket mer än det ursprungliga inköpspriset, men du kan göra den bästa investeringen genom att leta efter leksaker som är i perfekt skick. De flesta leksaker var tänkta att lekas med, därför kan det vara svårt att hitta vintage föremål som är oförpackade och i nyskick, men när du gör det, kommer det att sälja bättre.

3. Satsa på begränsade och säsongsbetonade föremål
De mest värdefulla leksakerna är de som producerades endast i små mängder under en mycket begränsad tidsperiod. Ju ovanligare objektet är, desto bättre, som vanligtvis är dessa artiklar de mest eftertraktade.

4. Gör din hemläxa
De mest hardcore leksakssamlarna kommer inte tveka en sekund på att spendera massor av pengar på de föremål som de drömmer om. Gör en liten undersökning för att ta reda på vilken sorts objekts samlare som kommer att vara villig att betala för och investera i dessa. Investera i reliker från det förflutna kräver kunskap och erfarenhet, men när du vet vad du gör, är det mycket roligt.


Gå tillbaka i tiden och hitta leksakerna du älskade mest när du var barn. Besök våra veckovisa leksaks- och brädspelsauktioner och se till att investera i dina favoriter.

Har du hittat något värdefullt på vinden? Du kan också sälja dina vintage leksaker på våra auktioner. Det är gratis och lätt att bli en säljare och börja erbjuda dina vintage leksaker till auktion direkt.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu