Övrigt

De 5 äldsta sporterna i världen

Vilken är din favoritsport? Visste du att vissa sporter har utövats så tidigt som 7000 f.kr? För njutning, för hälsan och för tävling, folk har deltagit i sport i århundraden. Faktum är att några av de mest antika sporterna fortfarande är populära i dag och kommer förmodligen alltid att vara det. Med det, ger vi dig fem av världens äldsta sporter i världshistorien...och de spelas än i dag! Är din favorit på listan?

Brottning
Brottning anses vara den äldsta sporten i världen. Hur vet vi det? De berömda grottmålningarna i Lascaux, Frankrike, är daterade så långt bak som till 15,300 år sedan, och skildrar brottare. Men faktum är att målningar som illustrerar brottare har hittats i grottor över hela världen, från 7000 år f.kr i Mongoliet, från 6000 F.kr i Libyen och i förhistoriska grottor i Japan. Ett papyrus fragment med brottningsinstruktioner har hittats, och dateras till mellan 100 och 200 e.kr. Och efter så lång tid är det fortfarande en av de mest populära sporterna i världen.

Löpning
Det borde inte komma som en överraskning att löpning har en plats på topp 5 eftersom det är den mest tillgängliga sporten. Löpning är ett universellt mänskligt uttryck och kommer alltid att vara det. Det var den enda sporten som dokumenterades på den första Olympiaden 776 f.kr. Sporten inkluderade fyra olika typer av löpartävlingar.

Spjutkastning
Spjutkastning är en annan sport som var en del av de första Olympiska spelen, och det är fortfarande en del av det moderna OS. Det är en sport som ingår i friidrott, i vilken man kastar ett spjut så långt som möjligt. Den första spjutkastningen inkluderades i OS 708 f.kr, men introducerades i modern tid först på OS 1906. Tidigare var spjutet man kastade mycket lättare än vad det är nu.


Polo
Polo spelades för första gången under det Persiska riket i Centralasien, av kejsare. Polo är en lagsport som spelas på hästar, där bägge lagen försöker ta poäng genom att slå en liten träboll i mål. De första dokumenterade bevisen av den här sporten dateras till 316 e.kr. Det moderna spelet utvecklades i Indien under det brittiska väldet, där den första poloklubben etablerades 1833.

Hockey
Hockey kan spåras så lång tillbaka som till antikens Grekland. Bilder av människor som spelar med en böjd klubba och en boll har hittats och daterats till 600 f.kr. Sporten kallades först för ‘Shinty’, men första gången ordet ‘Hockey’ användes, var 1363 av Edward III av England. När det brittiska imperiet expanderade utomlands under 1800-talet, introducerade de sporten och gjorde den omåttligt populärt över hela världen.


Så nästa gång som du tittar på eller utövar någon av dessa sporter, kom i håg i hur många århundraden människor har njutit av det före dig! Får de här historierna dig att tänka på din favoritsport? Ta en titt på Sportminnen auktionen och köp dina favoritsport minnen nu. Eller kanske du redan äger sportminnen som du vill sälja? Det är enkelt att lägga upp dem för auktion här på Catawiki. Bara registrera dig som säljare till att börja med.  

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu