Intervjuer

Kaffe med superkrafter? En intervju med kaffeserietecknaren Juapi

Vad får du om du blandar kaffe, serier och kreativitet? Tja, du får otroliga konstverk av den spanske konstnären Juapi, som är populär bland konst- och serietidningsfanatiker (och kaffefanatiker!) världen över. Juapi använder kaffe som färg, och hans arbete är riktigt häftigt. Från fredagen den 17:e till lördagen den 25:e november (2017), håller vi en speciell ‘Coffee Art - Original US Comics’-auktion med vackert utformade kaffekonstverk av bl a Spider-man, Wolverine, Batman, Venom, Harley Quinn och många, många fler. Detta är något du måste se med egna ögon. Ta del av vad Juapi hade att säga när vi träffade honom nyligen och upptäck hans fantastiska konstverk här...  


Jag vill att folk ska njuta av min konst... inte bara visuellt utan även av doften.

Hur kaffegrejen startade
Det är svårt att tro, men Juan drack inte ens kaffe innan han började arbeta in kaffe i sin konststil. För bara 2 år sedan hade han ingen aning hur man ens förberedde drycken, för att inte tala om hur man målade med det! Det hela började 2015, när Juapi (vars riktiga namn är Juan Antonio) var med om en olycka och bröt nyckelbenet, vilket gjorde honom oförmögen att arbeta i 6 månader. Det var under de långa dagarna av vila i hans hem, då han uttråkad letade efter ett sätt att fördriva tiden, som Juapi började experimentera med kaffe. En liknande arbetsstil på nätet fångade hans uppmärksamhet och nyfikenhet, och Juapi beslutade sig för att själv prova på konsten. ”Den första bilden jag ritade var av Edward Scissorhands. ”Jag gillade resultatet så mycket och kände mig så bekväm med att måla med kaffe att jag på bara 11 dagar ritade ytterligare 10 illustrationer”.  Resten är historia...


Processen
Juapis arbete är enastående. Men hans process är enkel. Han tar en bild på den karaktär eller person han vill återskapa, gör en skiss och replikerar den på ett speciellt akvarellpapper. Vad händer sedan? Kaffedags! Kaffet som han använder tillreds flera veckor i förväg. Han skapar sedan noggrant sin design, lager för lager.

Om jag målar realism, bygger jag från ljusa till mörka toner, men när jag jobbar med komik, föredrar jag mörka toner, så kaffet blir liksom bläcket.

Men Juapis process har utvecklats alltsedan han först började. I sina tidiga kaffeverk blandade han kaffe med akvarell eftersom han inte visste hur man uppnådde den mörka tonen som han behövde. Så småningom fann han, att när vattnet tillsammans med kaffet avdunstar, lämnar det en mörk pasta som kan vätas och målas med om igen. Och detta har ännu en fördel: ”Jag målar de mörka tonerna med kaffe, men jag kan enkelt lyfta det med vatten om det skulle behövas, så jag kan måla utan rädsla, eftersom jag vet att jag kan fixa det vid ett senare stadie”. Bonus!


Sälja hos Catawiki
Juapi säljer sina konstverk hos Catawiki genom butiken Corner4art, som han menar har gett honom den säkerhet och det förtroende han behöver för att satsa helhjärtat på sin dröm. ”Visst jobbar jag, men jag lär mig fortfarande nya saker och blir bättre för varje dag. De har gett mig möjligheten att skapa och visa upp mitt arbete runt om i världen. Jag behöver inte oroa mig för något - bara för att göra saker rätt, att njuta av mitt arbete och se till att människor njuter av min konst... inte bara av det de kan se, utan också av det de kan dofta”.


Speciell auktion
Juapi målar många olika film- och TV-karaktärer, men för denna temaauktion har han skapat en rad särskilda och häpnadsväckande porträtt av serietidningskaraktärer. Har Juapi en favorit i serien? “Jag jobbade mycket på denna samling och sanningen är att jag gillar dem alla! Men om jag måste välja en, skulle jag nog säga Harley Quinn på grund av sammansättningen. The Joker är dock min favoritkaraktär, och jag gillar även The Avengers eftersom de tillsammans är ett sådant bra team. Och Yoda, naturligtvis... ”Det är svårt att bara välja en!” Vi håller med.


Avgör vilken som är din favorit, och har du tur kan du även vinna den på auktion! ‘Coffee Art - Original US Comics’-auktionen pågår mellan fredagen den 17:e och lördagen den 25:e november (2017) och vi är mycket ivriga att få visa upp den för dig! Letar du efter fler originella serietidningskonstverk, serietidningar eller amerikanska serietidningar? Ta i så fall en titt i våra veckovisa auktioner av serietidningar.

Visste du att... Du enkelt kan sälja dina serietidningar och serietidningskonst på vår auktion av serietidningar? Allt du behöver göra är att registrera dig som säljare och börja skicka in dina objekt till auktion.

Men nu är det allt kaffedags, eller vad säger du?

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu