Expertråd

3 faktorer som avgör värdet på designmöbler

Presenterat av Christian Plat - designexpert

Det kanske är självklart att originalen alltid är bättre än kopiorna, men har du någonsin ifrågasatt varför vissa designmöbler är så värdefulla? Det finns många faktorer som kan avgöra värdet på designmöbler, men vad ska du leta efter? Vår designexpert, Christian Plat, har delat med sig av några saker som han tittar på för att kunna bedöma och eventuellt fastställa värdet på designmöbler. Läs vidare för att ta reda på hur experterna avgör värdet på designmöbler. 

1. Ålder och originalitet
Liksom många andra samlarobjekt, som antikviteter och liknande, kan ett objekts ålder påverka dess värde. Eftersom många designmöbler lanseras i begränsade kvantiteter, kommer de som lever kvar nästan automatiskt att öka i värde. Men objektets originalitet är nästan lika viktigt. Vissa objekt ges ut på nytt, men originalet eller den första utgåvan är oftast mer värdefulla. Om ditt objekt är ett äkta tillverkare- eller designermärke, bidrar även detta nästan alltid till att ett objektets värde ökar.


2. Sällsynthet och härkomst
Efter ålder och originalitet är det även viktigt att diskutera ett objekts sällsynthet. Bara för att något är gammalt betyder det inte nödvändigtvis att det är ovanligt. Vissa designmöbler lanserades i så stora upplagor att det fortfarande är lätt att hitta dessa klassiska objekt idag. Begränsade upplagor, original och förstautgåvor kan dock vara svårare att lokalisera och är därför oftast även mer värdefulla.  Om ett objekt har en bra historia ökar även detta dess värde, och detta gäller naturligtvis även för designmöbler. Att känna till din designmöbels historia är viktigt eftersom det kan hjälpa till att fastställa dess originalitet. Till exempel signerades eller märktes aldrig de äldre upplagorna av Rietvelds röda och blå stolar, och med så många förfalskningar, kan endast bevis på dess härkomst bevisa dess originalitet och värde.


3. Kvalitet och skick
Kvalitet visar hur ett objekt skapades, och ett objekts skick visar hur bra objektet har stått sig genom åren. Designmöblers kvalitet kan bedömas utefter dess hantverk, (vilka tekniker och material som använts) och funktion (hur smidigt delar fungerar och hur ren dess finish är). Ju högre kvalitet på hantverk och material, desto bättre funktionalitet, vilket ger en värdefullare designmöbel. Ett objekts skick är också viktigt. Har det klarat sig genom åren med lite eller ingen skada alls? Har det fortfarande sin ursprungliga klädsel eller glas? Finns det några sprickor, repor, hack eller saknade delar? Detta kommer att förringa värdet, men ett skadat objekt är inte alltid värdelöst. Om ett objekt är så sällsynt att de enda existerande exemplaren är skadade, kan ditt skadade objekt fortfarande vara ganska värdefullt. Det är alltid viktigt att ta med dessa faktorer i beräkningen.


Nu när du har lite insikt i hur våra designmöbelexperter avgör värdet på objekt som skickas in till auktion, har du förhoppningsvis inspirerats att börja köpa och sälja möbler själv. Våra experter är ivriga att se vad du har att erbjuda. Kom igång genom att registrera dig som säljare Om du istället är inne på att köpa, glöm då inte att regelbundet besöka vår auktion av designmöbler som varje vecka har ett nytt urval av möbler tillgängliga.

Du kanske även tycker om dessa artiklar:

Skapa ett konto gratis på Catawiki

Du kommer förvånas varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som auktioneras ut på Catawiki. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som organiseras av våra experter som är specialister inom sina områden.

Skapa konto
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 35 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu!