Övrigt

5 av världens äldsta klockmärken

Visste du att de första ‘klockorna’ som designades för att bäras var hängen snarare än armbandsur? Den delikata konsten att tillverka klockor har en lång historia. Sedan 1400-talet har urmakare skapat tidmätare i miniatyr. Genom tiderna har stilarna förändrats, klockmärken har etablerats och några av de allra tidigaste märkena tillverkar fortfarande klockor. Läs vidare och upptäck 5 sekel gamla märken som är verksamma än i dag. Inte så förvånande så kommer de flesta från Schweiz, klockhuvudstaden i världen.

5. Vacheron Constantin - 1755
Jean-Marc Vacheron startade sitt företag 1755 i Genève, Schweiz. Trots att det grundades 20 år efter världens äldsta registrerade klockmärke, är Vacheron Constantin den äldsta urmakaren som har varit i produktion utan uppehåll. Många andra klassiska tillverkare av mekaniska klockor har haft inaktiva perioder över tid, eller var tvungna att sälja deras varumärke på grund av konkurrens från mindre dyra kvartsur. Vacheron Constantins klockor är kända för deras exceptionella kvalitet, hantverk och höga pris. Varumärket skapade 57260 Reference, den mest komplicerade klocka som någonsin tillverkats, med 57 unika komplikationer och en sammansättning av 2800 komponenter. Den designades till Vacheron Constantins 260 års jubileum och har ett värde på 8 miljoner euro. Det här gör det till en av de dyraste klockorna 2017. 


Image Source: jubiler24h

4. Ferdinand Berthoud - 1753
Ferdinand Berthoud öppnade sin verkstad i Paris i Frankrike 1753. Han var inte bara urmakare, utan även vetenskapsman. Han arbetade i den Franska flottan och var en av uppfinnarna av den marina kronometern, en apparat som kunde tala om öst-väst positionen för en båt på havet. Familjen Berthoud har tillverkat klockor och kronometrar i mer än ett århundrade. Men när Charles-Auguste Berthoud dog 1876, föll varumärket i koma. 2015 relanserades Ferdinand Berthoud med en ny klocka: Chronomètre Ferdinand Berthoud FB1. Med den här tidmätaren vill företaget hylla grundarens livsverk.  


Image Source: Ferdinand Berthoud

3. Jaquet Droz - 1738
Pierre Jaquet Droz började sin tillverkning 1738 i La Chaux-de-Fonds, Switzerland. Han var en mycket uppfinningsrik och fantasifull man. Han producerade inte bara klockor, utan även automatiska: mekaniska konstverk som även inkorporerade musik och rörelse. Jaquet Droz arbete var populärt bland en rik publik i Europa och även i Kina. Napoleonkrigen i början av 1800-talet innebar slutet för den kreativa och blomstrande tiden för varumärket. År 2000 förvärvades det av Swatch Group. Sedan dess har nya magnifika klockor lanserats och början på en ny era startat för Jaquet Droz.


Image Source: Jaquet Droz

2. Favre-Leuba - 1737
Det här märket startades av familjen Favre. Abraham Favre registrerade sig som urmakare 1737 i Le Locle i Schweiz. De följande årtiondena, så fortsatte hans son och sonsöner att driva företaget på egen hand, till Auguste Leuba, som kom från en familj av köpmän och urmakare, gick in i företaget 1815. Från och med den dagen kallades företaget för Favre-Leuba. I deras egna ord, tillverkar företaget klockor “för dem som erövrar gränser”. Deras klassiska klocka Bivouac lanserades för första gången 1962. Det var det första armbandsuret som kunde mäta höjd och lufttryck, och blev därför populär bland bergsklättrare och piloter. På grund av krisen i den Schweiziska klockindustrin, blev ägarna tvungna att sälja varumärket på 1980-talet. Sedan 2011 gör Favre-Leuba comeback.  


1. Blancpain - 1735 
Blancpain sägs vara det äldsta registrerade klockmärket i världen. Det startade 1735, när Jehan-Jacques Blancpain öppnade företagets verkstad på övervåningen till sitt hus i Villeret, Schweiz. Varumärket står såväl för tradition som innovation. En av dess mest kända modell är Fifty Fathoms dykarklocka, som först lanserades 1953. Den producerades på beställning av den franska flottan, som behövde en pålitlig klocka för undervattensverksamhet. Blancpain har haft perioder av inaktivitet, men märket återupplivades 1983. Nu är det en del av the Swatch Group och partner och sponsor till lyxbilstillverkaren Lamborghini. 

Klassiska och nya klockor från världens finaste och äldsta urmakare dyker regelbundet upp på våra veckovisa klockauktioner. Ta en titt på vilka klockor som finns tillgängliga den här veckan och kanske har du en på din handled snart!
Du vet väl att du även kan sälja dina klockor på våra auktioner? Genom att enkelt registrera dig som säljare kan även du börja sälja klockor online!
Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu