Expertråd

Hur experter värderar modern konst

Här på Catawiki tar vi modern konst på största allvar. Vårt team av specialiserade auktionsförrättare i konst försäkrar att det bara är den allra finaste konsten med högst kvalitet som kommer till auktionerna. Men vad letar auktionsförrättarna efter när de väljer ut konst? Vilka faktorer påverkar värdet av ett konstverk? Här kommer våra auktionsförrättare att dela med sig av sina hemligheter när de värderar konst för att hjälpa dig att bli din egen konstexpert!

Konstnärens utveckling

Statusen för den konstnär som skapat verket är en av de viktigaste delarna i värderingen av ett konstverk. Exempelvis är ett verk av Salvador Dali mycket dyrare än ett verk av en lokal konstnär. Förutom skaparen av verket, värderas det även utifrån vilken period av konstnärens karriär som verket tillverkades. Om konstverket skapats under en tid som anses vara en konstnärs höjdpunkt, ökar det i värde. En kubistisk Picasso , är exempelvis värd mycket mer än en Picasso från hans blåa eller rosa period.


Den aktuella marknaden

Medan det alltid finns kortsiktiga hajper i konst, finns det också stora skiftningar i smak, vilket har en inverkan på den nuvarande globala konstmarknaden. Modern och samtida konst blomstrar just nu. För att värdera ett konstverk, är det viktigt att känna till konstmarknaden och dess långsiktiga konsekvenser.

Storlek

När det kommer till att värdera ett konstverk, har storleken faktiskt betydelse. Vanligtvis betalar du mindre för ett litet konstverk än för ett större. Och det är rimligt. Att skapa ett stort konstverk kostar helt enkelt mer i arbete, tid och prestation.


Ursprung

Ett konstverks historia är viktigt för dess värde. Om ett konstverk tillhört en viktig samlare innan, är det sannolikt att det är värt mycket mer nu. Utställningshistorien kan också addera värde. Om ett verk lånats ut till kända museer eller har visats på en viktig utställning, har det fått status. Varje gång verket visas någonstans, ökar det i värde.


Skick

Och sist men inte minst. Skicket är en mycket viktig faktor för värdering som ofta förbises. Du kan äga de mest fantastiska verk, men om de är i dåligt skick, kommer de aldrig att värderas till sin fulla potential. Konstverk åldras, och blir ibland smutsiga, spricker eller bleknar. Experter kommer alltid att ta verkets skick i beaktande när de uppskattar ett konstverks värde. De vill även veta om verket har restaurerats på något sätt. Omfattande restaureringar kan påverka priset på ett negativs sätt. Ju närmare verket är sitt ursprungsskick, desto bättre kommer konstverket värderas.


Nu vet du vilka faktorer som man ska överväga när man köper Modern konst, du är ett steg närmare att bli en expert själv. Om du testat denna lista och hittat ett konstverk som du tror kan vara värt pengar, varför inte lägga upp det för auktion? Allt du behöver för att göra det är att registrera dig som säljare till att börja med. 

Eller kanske vill du investera i konst, och vet nu vad du ska leta efter för att hitta ett populärt verk? Titta in på våra Modern konst auktioner och hitta konst som passar dig.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu