Expertråd

Hur du värdesätter din Pink Floyd-memorabilia

Pengar: det är kul det. I alla fall enligt Pink Floyd. Men visste du att du skulle kunna göra stora pengar på att sälja dina Pink Floyd-minnessaker på auktion? Vår auktionsförrättare av vinylskivor, Jeroen Hamelink, erbjuder tips och råd för att fastställa värdet på dina Pink Floyd-samlarobjekt.

Hur mycket är dina Pink Floyd-minnessaker värda?
Från Pink Floyd-skivor till affischer, letar vi alltid efter intressanta minnessaker till våra månatliga Pink Floyd-auktioner. Föremål som kan vara av värde inkluderar affischer, konsertbiljetter, vinylskivor, instrument, signerade föremål, fotografier eller andra spännande produkter. För att avgöra om dina minnessaker kan vara värda mycket pengar ska du fråga dig själv detta: Är ditt objekt speciellt? Är objektet svårt att hitta? Tror du att det är något som andra människor skulle betala mycket pengar för?


Det finns ytterligare några viktiga faktorer som våra auktionsförrättare överväger när de bedömer värdet på ett objekt. Detta inkluderar:

Sällsynthet och unikhet
Om objektet lätt kan hittas i en vanlig butik eller är allmänt tillgängligt på nätet, är det osannolikt att det är värt mycket pengar. Populära auktionsföremål är oftast engångsutgåvor, begränsade upplagor eller gamla objekt som det bara finns ett fåtal kvar av.

Skick
Om objektet har stått sig väl genom åren, är det sannolikt att det kommer vara värt mer på auktion. Till exempel bör en vinylskiva vara repfri, säljas komplett i sitt fodral i gott skick och vara så nära orörd som möjligt. En vinylskiva som denna skulle vara värd mer än samma skiva i sämre skick.

Äkthet
Vår auktionsförrättare söker endast efter äkta objekt. Detta innebär att de inte accepterar reproduktioner, kopior eller förfalskningar. Tillhörande dokument som kan hjälpa till att bevisa ett objekts äkthet, såsom ett äkthetsintyg, ökar dess värde.


Värdefull Pink Floyd-memorabilia
För att ge dig en uppfattning om hur mycket dina egna produkter kan vara värda, har vi gått igenom våra tidigare Pink Floyd-auktioner och plockat ut några favoriter bland de mest värdefulla objekten som sålts på auktion. Kolla in listan nedan.

5. Pink Floyd-pressfoto, original - 60 €
Först ut är detta svart-vita, 7 x 9 tum pressfoto från 1969, med ”PINK FLOYD” stämplat på baksidan. Detta historiska tryck distribuerades samma år som Floyd släppte albumet Ummagumma. Det såldes på auktion i utmärkt skick och till ett mycket bra pris.  


4. Pink Floyd Arnold Layne-vinylskiva - 150 €
Detta exemplar av Arnold Layne gavs ut i syfte att fira 20 år sedan den legendariska 7-tumsskivan släpptes 1967. Skivan har 3 spår, och innehåller även en annorlunda version av 'Interstellar Overdrive'. På grund av dess sällsynthet är detta ett mäkta samlarobjekt för varje Pink Floyd-fan.


3. Pink Floyd-affisch, Knebworth Park 1975 - 162 €
Om du hade turen att se Pink Floyd spela på 70-talet, kanske du även plockade upp en affisch från någon av deras föreställningar. Om det är ett original och inte ett nytryck, kan din affisch vara en riktig skatt! Denna färgaffisch, på 22 x 27cm från bandets framträdande på den legendariska Knebworth Park-festivalen 1975, är ett bra exempel på ett sådant fantastiskt objekt.


2. Pink Floyd Poster, 't Smurf Club, Bussum, 1968 - 200 €
Detta är kanske en ännu ovanligare affisch än den förra och har en intressant historia, vilket är anledningen till att den såldes för ett så bra pris på auktion. Pink Floyd gjorde en kort, men intensiv holländsk turné sommaren 1968. Floyd arrangerade i all hast en spelning på en klubb 20 engelska mil från Amsterdam, där den amerikanska låtskrivaren Captain Beefheart även skulle spela. En snabb affisch trycktes upp och sattes bredvid Beefheart-affischen (vilket är anledningen till att ordet ”alsmede”, vilket betyder ”även,” står skrivet på affischen). I slutändan dök Captain inte upp, men Pink Floyd spelade och lämnade bakom sig denna mycket unika och sällsynta affisch.


1. RIAA Gold Award Record-pris för The Dark Side Of The Moon - 750 €
The Dark Side of the Moon från 1973 är ett av de mest kommersiellt och kritiskt framgångsrika rockalbumen någonsin. Hittills har skivan sålt ca 45 miljoner exemplar. Detta RIAA Sales Gold-pris märker skivans tidiga framgångar när albumets försäljning hade nått 500,000 sålda exemplar. Priset gavs ursprungligen till Floyds basist, Roger Waters, och var därför mycket intressant bland samlare på auktion, där det såldes för imponerande 750 €.


Har du höga förhoppningar om att dina Floyd-minnessaker kan generera lite pengar?
Är du redo att ta roffa åt dig lite kontanter? Nästa steg är enkelt. Registrera dig som säljaregenom att skapa ett gratiskonto och börja skicka in dina Pink Floyd-objekt till auktion. Vi är ivriga att se vad du har att erbjuda!

Och naturligtvis anordnar vi våra fantastiska auktioner speciellt för våra köpare. Så om du gillar Pink Floyd och du vill utöka din egen samling, håll då ett öga på vår månatliga Pink Floyd-auktion och upptäck alla de fantastiska saker som våra auktionsförrättare samlat ihop.  

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu