Expertråd

Vad du behöver veta innan du köper eller säljer en buddhistisk staty

I samarbete med Surya Rutten och Sarah Orford - experter inom asiatisk konst, föremål och buddhism

Gautama Buddha, bättre känd som Buddha, sa en gång: ”om något är värt att göra, gör det med hela ditt hjärta”. Hans djupa lärdomar och visdom har berört miljontals liv i tusentals år, och skulpturella avbilder av Buddha och hans gudar har historiskt sett varit en viktig konstnärlig tradition i kulturer över hela Asien. Dessa, numera antika, skulpturer är av stort intresse för samlare och de som söker en större förståelse av livet. Ta del av några av våra experters favoriter bland buddistiska statyer som sålts genom våra buddhism-auktioner, och läs våra bästa tips om saker du bör tänka på innan du köper eller auktionerar ut en buddistisk staty.

5. Stor Amitābha-staty från Japan - 1800-talet - 1,500 €
Amitābha, även vid namn Amida eller Amitāyus, är en himmelsk buddha omskriven i Mahāyāna-buddhismens skrifter. Amitābha är den viktigaste buddhan i sukhavatibuddhism, som är ett område inom den östasiatiska buddhismen. Amitābha betyder 'evigt ljus', och Amitābha kallas därför även för ”buddhan av omätbart liv och ljus”. Denna dubbla avbild är ett underbart verk och ett mycket vackert samlarobjekt.


4. Buddha i brons från Kina - 1933 - 1,707 €
Denna vackra buddha i brons håller händerna i en Namaskara-, eller Anjali mudra-position, vilket är en handgest som hälsar en annan varelse med största respekt och vördnad för gudomligheten i denne. Namaskara Mudra kan uttryckas med handflatorna tryckta mot hjärtat eller pannan. Varför? Det är endast med hjärtat eller med en djupare andlig insikt (det tredje ögat) som vi verkligen kan se att vi alla är uttryck av samma ljus.


3. Guan Yin-staty från Kina - 1800-talet - 2,645 €
Som en av de mest älskade gudarna i öst, representerade Guan Yin medkänsla och barmhärtighet. Guan Yins ursprung tros gå ända tillbaks till taoismen, den inhemska religionen i Kina, innan taoistiska gudomligheter införlivades i buddhismen. Denna staty pryddes en gång i tiden av gyllene kinesiska bokstäver på dess baksida, men som nu har bleknat med tiden. Detta objekt, med en fredlig kvinnlig form, är emellertid fortfarande ett enastående fynd som bevarats sedan 1800-talet.


2. Stort Buddha-huvud från Kina - 1500-talet - 3,091 €
Detta enastående asiatiska buddhahuvud är återstoden av en mycket stor marmorstruktur. Som för de flesta buddha-avbilder, har även denna buddha halvslutna ögon som visar meditationens tillstånd: titta inåt i sig själv liksom utåt. Objektet är i ett fantastiskt imponerande skick med tanke på århundradet under vilket det skapades.  


1. Bronsfigur av Buddha som spädbarn från Kina - 1600-talet - 3,472 €
Förstaplatsen går till denna raffinerade bronsstaty av den unge prinsen Siddhartha, som senare blev Gautama Buddha. Denna Buddha-figur representerar en händelse strax efter hans födelse i Lumbini, då han sprang från drottning Mayas sida, både pratande och gående. I hans första predikan pekade han med ena handen mot skyn, den andra mot jorden, och sa: ”Som i himlarna ovan och jorden nedan, är jag världens enda hedrade. Lidande är det enda som existerar i de tre världarna, men jag kommer bringa tröst”. Efter denna predikan överöstes Buddha och hans mor, drottning Maya, med doftande blommor och strömmar av rent vatten. Denna figur bringade lika mycket lycka till sin köpare, som var mycket nöjd med sitt 1600-talsfynd


Lärdomarna från Catawiki: Vad du ska titta efter när du köper eller säljer en antik buddhastaty

1. Skick
Olika material har självklart olika hållbarhet. Brons och sten är de mest härdiga materialen och håller sannolikt under en längre tid, medan andra material såsom stuckatur, terrakotta och lack kan vara svåra att bevara. En statys skick kan påverka dess värde.

2. Inskriptioner
De konstnärer som skapade historiska buddhistiska skulpturer förblev vanligtvis anonyma. Men då och då markerades skulpturerna med särskilda inskriptioner som indikerade att de gjordes under en specifik regeringstid och under en viss kejsaren. Dessa verk kan vara särskilt värdefulla.

3. Stil
Buddha har avbildats i över 100 olika traditionella ställningar, och varje ställning illustrerar en betydande händelse i hans liv - eller tidigare liv. Ställningen har vanligtvis en särskild betydelse eller mening och statyns värde kan även fastställas beroende på vad en köpare vill att deras staty ska representera.

4. Kvalitet
Som med all annan konst, har även Buddha-statyer skapats av en mängd olika konstnärer med varierande förmågor. En visuellt tilltalande buddha av hög kvalitet, med ett definitivt och 'fint' ansikte, har större chans att bli populär när budgivningen väl börjar.

5. Äkthet
Nuförtiden tillverkas buddhastatyer kommersiellt i stor skala, vilket kan göra det svårt att veta vad som är äkta och inte. Men om du skulle vilja köpa eller sälja en äkta antik eller speciell buddhistisk staty, finns vårt team av experter till hands för att garantera att endast äkta, utsökta och spännande buddhistiska samlarobjekt auktioneras ut.


Att äga en buddhistisk staty kan hjälpa dig att nå inre frid och påminna dig om att ha en positiv inställning. De är också av historiskt och estetiskt intresse. Om du letar efter en buddhistisk staty, kan du bläddra i vår auktion för nutida buddhism (efter 1950) eller i vår auktion för antik buddhism (före 1950).

Eller, om du skulle vilja sälja en buddhistisk skulptur eller något annat samlarobjekt, kan du registrera dig som säljare. Det är gratis att registrera sig och vårt team av experter finns alltid till hands för att hjälpa dig i varje steg på vägen. Namaste.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu