Övrigt

De 10 dyraste amerikanska serietidningarna

Året är 1938 och du befinner dig i en tidningskiosk. Du köper ett exemplar av en helt ny serietidning för 10 cent. Kan du föreställa dig att samma serietidning som du nu håller i dina händer, en dag kommer vara värd miljoner? Serietidningar, speciellt sällsynta exemplar och förstautgåvor, kan stiga markant i värde. Upptäck hur mycket dessa amerikanska serietidningar, som förr i tiden köptes för bara småpengar, såldes för de senaste åren.

10. ‘Marvel Comics #1’, Timely Comics, 1939, CGC 9.0 - 296,058 €
Serietidningsledaren Marvel publicerade först sina tidningar under namnet Timely Comics. De bytte senare namn till Marvel Comics och fortsatte att trycka framgång efter framgång. Skurkarna i denna serietidning är, likt i 'Captain America Comics #1', nazister, men i denna serie fajtas de istället mot en mänsklig fackla. Detta är inte samma fackla som i Fantastic Four, utan en robot, vilket gör att namnet kan tyckas aningen opassande.


Bildkälla: Marvel Database

9. ‘Tales of Suspense #39’, Marvel Comics, 1959, CGC 9.6 - 283,041 €
Numera har nog alla en uppfattning om hur Iron Man ser ut: en man i en röd-guldig dräkt. I början av den första Iron Man-filmen såg dock den första versionen av dräkten ganska annorlunda: som en man av järn. Det är även så som han ser ut på omslaget till denna serietidning. Serietidningens enorma och imponerande försäljningspris är förmodligen mestadels tack vare filmernas stora succé.


Bildkälla: Marvel Database

8. 'Flash Comics #1', D.C. Comics, 1940, CGC 9,6 - 329,490 €
Exemplaret av 'Flash Comics #1', som introducerar Flash och Hawkman, kom från vad som kom att kallas “The Church Collection”. Edgar Church var en ivrig serietidningssamlare och källaren i hans hem i Colorado tjänade som den perfekta atmosfären för att bevara sin samling i perfekt skick. Försäljningen av denna serietidning satte nytt rekord, och slog ett rekord som hade satts bara en månad tidigare. Serietidningsmarknaden fortsätter att vara i konstant förändring, och därför slogs rekordet ytterligare två gånger år 2010.


Bildkälla: DC Database

7. ‘X-Men #1’, Marvel Comics, 1963, CGC 9.8 - 401,348 €
Den första upplagan av X-Men var inte särskilt populär, men å andra sidan var Hugh Jackman ännu inte med. Trots detta fanns det någon som höll ett fast grepp om denna förstaupplaga och bevarade den i utmärkt skick. Detta visade sig vara ett mycket bra beslut när den auktionerades ut 2012.


Bildkälla: Comic Vine

6. 'Batman #1', D.C. Comics, 1940, CGC 9,2 - 429,475 €
Trots namnet, är detta inte första gången som Batman trycktes. Men i denna upplaga hade han en mycket annorlunda bakgrund, och här introduceras även hans ärkefiende: The Joker.


Bildkälla: Batman Wiki
5. 'Superman #1', D.C. Comics, 1939, CGC 5.5 - 475,662 €
Superman dök egentligen upp för första gången i 'Action Comics #1' året innan, men fick sin egen serie år 1939. Tidningen skapades ursprungligen som en engångsföreteelse, men blev istället en av de kändaste serietidningarna under D.C:s guldålder. D.C:s guldålder. Jämfört med de andra serietidningarna på denna lista, kanske du märkt att denna serietidning inte är i särskilt bra skick. Medan skick ofta spelar en betydande roll för en serietidnings värde, tjänade denna tidning istället in på sällsynthet och såldes för ett sådant högt pris att den hamnade på fjärdeplatsen i vår lista.

Bildkälla: DC Wikia

4. 'Alla Star Comics #8', D.C. Comics, 1941-42, CGC 9.4 - 785,076 €
Denna serietidning slog alla rekord 2017 med sitt imponerande försäljningspris. Tidningen var i mycket gott skick, men det som gjorde den särskilt värdefull var dess historia: detta var nämligen Wonder Womans första nummer.
Bildkälla: Comicxology
3. 'Amazing Fantasy #15', Marvel Comics, 1962, CGC 9,6 - 790,882 €
Någon som absolut inte får utelämnas på denna topp tio-lista är Spider-man. 'The Amazing Fantasy'-serien avbröts efter att denna upplaga släpptes, men den nya hjälten Spider-man gjorde ett så bra intryck att han fick sin egen serie.


2. 'Detective Comics #27', D.C. Comics, 1939, CGC 8.0 - 798,198 €
Batman introducerades för första gången i Detective Comics #27. Hjältens debutexemplar såldes år 2010 för drygt 1 miljoner USD, eller ca 800,000 euro. Bara 3 dagar efter att ett exemplar av 'Action Comics #1' blev det första seriealbumet att säljas för över $1 miljon, slogs rekordet av 'Detective Comics #27'. Det är inte en speciellt sällsynt upplaga, men detta exemplar var i särskilt bra skick.


Bildkälla: DC Database

1. 'Action Comics #1', D.C. Comics, 1938, CGC 9.0 - 2,416,516 €
Det kommer säkert inte som någon större överraskning att den första upplagan av Superman kammar hem förstaplatsen i denna lista. Serien har satt ett flertal försäljningsrekord. Ett särskilt exemplar stals från skådespelaren Nicolas Cage år 2001, och hittades i en övergiven förvaringsbehållare 10 år senare, men det exemplar som håller det nuvarande försäljningsrekordet köptes på en online-auktion i augusti 2014 för 3,2 miljoner USD. Serietidningens säljare valde att sälja tidningen på online-auktion eftersom han trodde att han kunde nå en bredare publik. Förhoppningsvis auktioneras denna serietidning ut på Catawiki nästa gång!

Bildkälla: Wikipedia

Ganska imponerande avkastning på investeringar, eller hur? Så om du har någon serietidning som du vill sälja, skulle våra experter gärna vilja ta en titt på den! Börja med att registrera dig som säljare helt kostnadsfritt, och skicka sedan in dina serietidningar till auktion! Här är ett råd från våra experter som du ska ha i åtanke när du säljer dina serietidningar: Skick, skick, skick... skick är det allra viktigaste. Med undantaget av en rättvis, men sällsynt, serietidning i vår lista, såldes resterande serier för sådana spektakulära priser delvis på grund av deras utmärkta skick.

Glöm inte att besöka vår veckovisa auktion av amerikanska serietidningar för att hitta den sista pusselbiten i din samling av unika och originella serietidningar.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu