Speciella auktioner

Expertråd: Är dina mynt värda att sälja?

Kanske ligger det en liten låda fylld med gamla mynt bakom ditt skrivbord som bara väntar på rätt ögonblick att dyka upp och säljas till en entusiastisk myntsamlare. Kanske är dessa mynt mycket värdefulla eller... kanske är de inte det. Hur kan man veta det? Våra experter delade några insidertips för att hjälpa dig avgöra om din mynt är värda att sälja. Läs vidare för att ta reda på om du sitter på en skatt.


Beräkning av värde
Att fastställa värdet på ett mynt är mycket komplext och måste göras av experter - det krävs flera års erfarenhet och mycket kunskap för att veta hur mycket ett mynt är värt. Vårt team av myntexperter är alltid glada att kunna hjälpa till och ge råd om ett särskilt mynt eller samling som du är intresserad av att auktionera ut. De har därför delat med sig av några saker som du ska titta efter för att kunna fastställa värdet på ditt/dina mynt och därefter besluta dig för om de är värda att sälja eller inte - och om du tror att de är det, kan du alltid fråga våra myntexperter för att se om du hade rätt!


Några av våra myntexperter: Eric Toonen (vänster), Willem Knapen (mitten) och Philipp Rott (höger)

För att kunna göra en korrekt värdering av ett mynt eller en samling, finns det tre faktorer som ska beaktas: kvalitet, sällsynthet och kommersiellt intresse. Det finns inget vetenskapligt sätt att fastställa kvalitet eller sällsynthet; det finns riktlinjer, men i slutändan är fastställandet subjektivt. Och för att utvärdera kommersiellt intresse är det nödvändigt att känna till den aktuella marknaden och den sannolika mängden samlare som kan vara intresserade av ditt mynt eller din samling. Det är därför värderingen av mynt oftast lämnas åt experterna. Eftersom värdet fluktuerar genom åren beroende på marknaden, är det nästan omöjligt att fastställa värdet med 100% säkerhet, men experterna kan komma nära. Här är vad dessa priser baseras på:

Kvalitet
Ett mynts välbevarade kvalitet är en viktig del vid fastställandet av dess värde. Exempelvis är 5-pesetasmynt från 1876 mycket vanliga, och lägre kvaliteter säljer ofta för lika mycket som för värdet på dess silver. Men om du däremot äger ett likadant 5-pesetasmynt från 1876 av enastående kvalitet, så är detta mynt mycket ovanligare och fler människor kommer vara intresserade av att köpa det – detta betyder att det lätt kan sälja för ett högre pris. Ett annat bra exempel är detta 20-realesmynt i silver som såldes på Catawiki 2017. Det uppnådde ett högt bud på 925 € tack vare dess höga kvalitet (EF) - hade det varit av lägre kvalitet, är det sannolikt att det skulle ha sålts för ca 250 €.


Nedan ger våra myntexperter en förklaring till kvalitetsskalan:

FDC = ett mynt som är det första i sitt slag

Unc = ett mynt som inte har cirkulerat

EF = minimalt slitage, minsta tecken på cirkulering

VF = har cirkulerat, men har alla dess kännetecken som är mycket synliga och utan skador.

F = har cirkulerat mycket, vissa delar av myntet är inte väl synliga.

Sällsynthet
Som med de flesta samlarobjekt, bidrar sällsynthet mycket till ett mynts värde och efterfrågan. Som exemplet ovan visade, kan ett specifikt mynt vara sällsynt i den meningen att få av dessa mynt finns i ett liknande skick. Andra mynt är sällsynta eftersom de är gamla och endast ett fåtal har hittats eller bevarats. Detta betyder inte att alla mynt från Romarriket är värdefulla. Värdet beror bland annat på myntets skick, dess material, porträttet som finns avbildat på det, samt porträttets centrering. Ett mynt kan också vara sällsynt om få av dem har hittats. Och ibland är ett mynt ”artificiellt sällsynt” då kataloger ger det större efterfrågan, och försöker skapa förväntningar.


Kommersiellt värde
Huruvida ett mynt säljer för ett bra pris beror på dess kommersiella värdet. Hur många samlare är beredda att köpa det? Hur är ekonomin? Är vissa typer av mynt särskilt efterfrågade? Alla dessa faktorer bidrar till ett mynts marknadsvärde. Ibland säljer inte ett vackert, sällsynt mynt för det pris som säljaren anser att det är värt, då efterfrågan eventuellt inte var lika hög som erbjudandet.


Det bästa med mynt är att oavsett dess kommersiella (eller finansiella) värde, har det ett historiskt värde. Varje mynt har sin egen historia och det är mycket fascinerande att lära sig om dessa historier samt att skapa sin egen samling. Ta en titt på vår myntauktion för att utöka din samling eller registrera dig för att sälja dina mynt och få råd av våra experter om deras värde och eventuella försäljningspris.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu