Expertråd

Hur man värderar antikviteter som ett proffs

Ärligt talat, det finns inget snabbt och enkelt svar på hur man kan räkna ut hur mycket dina antikviteter kan vara värda. Värdering av antikviteter kräver efterforskning och tålamod. Men våra experter har delat med sig av sina kunskaper för att du ska kunna komma igång och även för att ge dig en idé om hur mycket ett objekt kan vara värt. Men låt oss först ta en titt på de topp 5 dyraste antikviteterna som hittills har sålts på våra antikvitetsauktioner...

5. 18 karat snusdosa i guld - 4 600 euro
Den här snusdosan tilldelades herr Adolphe Leschevin år 1842 av Rådet för borgmästare och rådmän i staden Tournai (Belgien). Han tilldelades den på grund av hans studenters utmärkta prestationer i tävlingar mellan olika gymnasieskolor. Vi tycker att det är ett synnerligt vackert objekt.

4. Skåp i mahogny - 5 600 euro
Det här skåpet har en rektangulär marmortopp i vitt ovanför en frislåda som döljer en interiör med lådor och figuriner. Interiören av dels masurlönn och dels ebonit innehåller flera hemliga fack och skrivyta i grönt läder. Naturligtvis är det ingen hemlighet att det här skåpet är en riktig skönhet - vilket är anledningen till att det såldes för 5 600 euro på auktion.


3. Franco/flamländsk landskapsgobeläng - 6 000 euro
Denna franco/flamländska landskaps-gobeläng vävdes med en 3-sidig kant (saknar nedre kant). Verdure gobelänger från barockt 1600-tal var mycket populära och vävdes av karikatyrer som frekvent återanvändes och av den anledningen är det inte alltid möjligt att datera dem exakt. Gobelängerna vävdes i olika provinsiella vävcentrer inklusive Oudenaarde där den här gobelängen sannolikt tillverkades.

2. Bronsstaty A. Moreau - 6 000 euro
Statyn tillverkades av Auguste Moreau och sitter ovanpå en bas av marmor. Bronsen visar en ljuvlig patina som har utvecklats med tiden och som har gett de här charmerande damerna ännu mer karaktär.

1. Ljuskrona av muranoglas - 6 750 euro
Första platsen i vår lista är reserverad för den här vackra 12-armade ljuskronan och två små vägglampetter, handblåsta i Muranoglas. Uppsättningen var ansluten till elnätet på 1900-talet och år 2006 uppdaterades den för att uppfylla standardkraven på säkerhet. 


Hur man värderar antikviteter som ett proffs
Det finns många faktorer att beakta när man ska besluta hur mycket antikviteter verkligen är värda. Med lite arbete, tålamod och efterforskning, vid sidan om de här riktlinjerna, kan du lära dig att värdera antikviteter som ett proffs.

1. Skick
En av de viktigaste faktorerna som människor tänker på vid evaluering av en antikvitet är skicket. Även när du lokaliserar ditt objekt i en prisguide, om ditt objekt inte håller samma mått när det gäller dess skick, kan det angivna värdet ifrågasättas. Ha samtliga brister i åtanke, inklusive flisor, sprickor, överdrivet slitage, fläckar och saknade delar. Är det en mindre repa eller betydande spricka? Titta huvudsakligen efter allt som innebär att din antikvitet inte är som ny eller i "perfekt" skick och beakta det när du bestämmer dess värde.

2. Jämför värden
Experter tittar ofta på jämförande modeller när de gör en bedömning av antikviteter. Genom att titta på hur mycket ett objekt har sålts för tidigare kan det ge en indikation på dess värde idag.

3. Gammal betyder inte alltid värdefull
Mycket av ett objekts värde ligger, naturligtvis, i efterfrågan. Det finns många objekt som är över 100 år gamla nu och inte är högt efterfrågade av samlare.  Om du äger ett föremål från 70-talet som inte är lätt att hitta kan det vara värt mycket jämfört med ett äldre objekt som är lättillgängligt.


4. Vanligt eller sällsynt?
Det finns omständigheter då en extremt sällsynt antikvitet med några frågor gällande kvaliteten fortfarande är värd en rimlig summa med pengar. Till exempel om du äger en del av servisen Delft med en hårfin spricka i, så kan den fortfarande vara värd en hyfsad bra summa med pengar. Stäm av med en expert innan du överger ett skadat objekt om du inte är säker på hur sällsynt din antikvitet är.

5. Återställd eller reparerad?
Tro det eller ej, en professionell restaurering kan faktiskt öka värdet på en sällsynt antikvitet, medan en amatörmässig reparation påverkar värdet negativt. Av den anledningen är det viktigt att ytterst noggrant evaluera ett objekt huruvida det är dåligt reparerat eller om den ursprungliga värdeskapande patinan har eliminerats genom felaktig rengöring. Om lim är synligt, sprickor lätta att upptäcka eller flisor tydligt har satts tillbaka, kommer antikvitetens värde troligtvis att minska. Men mindre reparationer behöver inte nödvändigtvis påverka objektets värde.


6. Fråga experter om råd
Många gånger när du tittar på program med antika bedömningar, konsulterar värderingsmannen ofta sina kollegor angående fastställandet av värdet. Det sker även utanför tv- världen. Experterna här på Catawiki är alltid glada att ta en titt på vad du har att erbjuda och ge sina råd och åsikter.

Nu när du känner till några steg som proffsen följer när de utvärderar antikviteter, kan du göra samma sak själv och påbörja din resa för att bli en antikvitetshandlare. Nästa steg är att bli en säljare på Catawiki och erbjuda dina antikviteter på auktion. Eller om du är intresserad av att spana in vår antikauktion, så kan du göra det här.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu