Övrigt

5 av de dyraste jukeboxarna som någonsin tillverkats

Efter vinylskivornas nypremiär gör nu även jukeboxar comeback. Mynt-musikmaskinerna är nu populärare än någonsin. Med sina detaljerade mönster är de en fröjd för både öronen och ögonen. Men vilka är de dyraste och mest imponerande jukeboxarna som någonsin tillverkats? Läs vidare för att ta del av de topp 5!

5. Link Autovox, 1927 - runt 35 000 euro
Denna ytterst sällsynta maskin härstammar från början av jukeboxens historia. Det var en av de första maskiner som erbjöd ett urval av tio olika skivor. Autovox är lika stor som ett skåp och har tio skivspelare, alla med sin egen tonarm och nål. Efter dess lansering insåg Link, samt andra företag, att en tonarm inte var tillräckligt. Trots att den erbjöd en mängd olika skivor.


Bildkälla: jukebox-world.de

4. Wurlitzer Victory Model 950, 1942 - 41 500 euro
Wurlitzer Victory Model 950 är en extraordinär maskin som tillverkades under andra världskriget. På den tiden användes jukebox-tillverkarnas produktionsanläggningar till att skapa krigsrelaterade produkter. Men Wurlitzers berömda designer Paul Fuller lyckades ändå på något sätt skapa en ny vacker jukebox. På grund av materialbrist, var han tvungen att improvisera: många delar som normalt skulle ha gjorts av metall ersattes med trä, och glas användes istället för plast.

Denna typ av jukebox är svår att hitta och många samlare är villiga att betala en förmögenhet för dem. 2009 auktionerades John Gurrechs imponerande samling ut. Han var en entusiastisk samlare och hade sitt eget jukebox-museum i Texas i Amerika. Där såldes en Victory Model 950 för imponerande 48 875 amerikanska dollar (cirka 41 500 euro).


Bildkälla: Worthpoint

3. Wurlitzer Model 35, 1936 - 66 000 euro
På samma auktion såldes en annan Wurlitzer till ett ännu högre pris. En Model 35 från 1936 såldes till sin nya ägare för cirka 66 000 euro. Jukeboxen var inte reparerad, men på grund av dess sällsynthet, är den oerhört värdefull. Den tjänade som en prototyp och det finns endast tre kända exemplar. Den verkliga modellen tillverkades aldrig.


Bildkälla: Worthpoint

2. Gabel Kuro, 1940 - 103 000 euro
John Gurrech ägde även den så kallade "sista jukeboxen": en Gabel Kuro från 1940, designad av Clifford Brooks Stevens. Det var den sista mynt-maskinen av företaget Gabel och det finns endast sex av dem kvar i hela världen. Med dess stilrena Art Deco-stil auktionerades Kuro ut för cirka 103 000 euro, ett auktionsvärldsrekord för jukeboxar.


Bildkälla: Worthpoint

1. Rock-Ola 1414 President, 1942 - beräknat värde: 125 000 euro
Rock-Ola 1414 President är förmodligen den dyraste jukeboxen i världen. Den är beräknad vara värd mer än 125 000 euro. Det finns endast ett känt exemplar av Rock-Ola 1414 President kvar: en sann samlares drömmaskin.

Bildkälla: Jukebox-world.de

Är du lika exalterad över dessa vackra musikmaskiner som vi är? Besök våra veckovisa auktioner av varuautomater så kanske du snart äger en själv! Funderar du på att sälja din jukebox? Registrera dig här och ta reda på vad den är värd.

Skapa ett konto gratis på Catawiki

Du kommer förvånas varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som auktioneras ut på Catawiki. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som organiseras av våra experter som är specialister inom sina områden.

Skapa konto
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 35 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu!