Övrigt

5 dyraste minnessakerna från Elvis Presley som någonsin sålts

Vad är det med minnessaker som driver oss till vansinne? det är otroligt hur långt vissa människor kan gå för att lyckas förvärva även de mest bisarra ägodelar som en gång tillhörde eller hade rörts av våra hjältar. Visste du till exempel att ett Justin Timberlake-fan en gång pungade ut över 900 euro för några fattiga riddare som artisten inte hade ätit upp? Det sagt, det finns några få utvalda sanna legender - mästare på sina respektive områden för vilket samlandet på minnessaker överskrider sunt förnuft, likaså priserna för de här objekten. Kungen av Rock and Roll är en sådan legend. Nedan är en lista på de 5 dyraste Elvis minnessaker som någonsin har sålts. Hur mycket tror du att fans var villiga att punga ut för objekt som de inte kunde annat än att bli kära i?

5. "My Happiness" Acetate (original) - 255 341 euro


Bildkälla: DailyMail

Det här var den första låten som Elvis någonsin spelade in, men vad som är ännu mer extraordinärt är att Elvis sedan glömde bort den! Det sägs att en blyg ung Elvis en dag hade samlat tillräckligt med mod för att gå in på Sun Records i Memphis i ett försök att spela in en låt. Assisterad av Mr. Philips, som drev studion, skapade Presley "My Happiness", hans första skiva någonsin, producerad på pressad acetat. Då han själv inte hade en skivspelare, gick Elvis till sin vän Ed Leeks hus för att lyssna på den. Han lämnade sedan skivan i sin väns hus och Leek behöll skivan i sin samling i över sextio år innan han gav den till sin systerdotter Lorisa Hilburn. Hilburn kontaktade vederbörligen Graceland, hem till Presley museet och den erbjöds på auktion och gick för imponerande 255 341 euro.

2. Aqua Blue Vine Jumpsuit - 276 619 euro


Titta på vilken hemsida som helst för tjusiga utstyrslar och no.1 bästsäljaren är säkerligen en Elvis jumpsuit och därför kommer det inte som en överraskning att den eventuellt mest ikoniska av alla hans jumpsuits gick för 276 619 euro på auktion år 2016. En uppenbarelse i vitt, rikligt täckt av juveler och nitar, med den där kragen och capen. Den tillverkades av designern Bill Belew och berömda brodören Gene Doucette och bars av Elvis vid ett antal tillfällen på scenen i Las Vegas 1973-74.

3. Black Gibson Dove Guitar - 284 280 euro


Den här skräddarsydda gitarren, med Elvis namn inlagt i pärlemor på greppbrädan och en Kenpo Karatedetalj på framsidan, var en gåva från hans far Vernon när han fick sitt svarta bälte i karate 1971. Stjärnan kom att använda den här gitarren de kommande fyra åren innan han anmärkningsvärt gav det till Mike Harris, en ung beundrare på ett av hans uppträdanden i Asheville, North Carolina. Harris sålde gitarren över 40 år senare för svindlande 284 280 euro.

2. Elvis guldpiano - 510 682 euro



Pianot, först köpt av Elvis i present till sin mamma, var det huvudsakliga blickfånget i musikrummet i hans hem Graceland. Trots att det var ett fint piano, så hade det inte varit så ikoniskt och gått för 510 682 euro på auktion om det inte hade varit förgyllt. Presleys fru Priscilla förgyllde pianot som en födelsedagspresent. En galen idé kanske, men återigen, vad ger du en man som har allt?

1. Elvis Presleys jet - 510 551 euro


Vi är vana vid att höra om toppidrottsstjärnor, musiker och finansmän som äger privata jetplan, men på 70-talet var det här privilegiet reserverat endast för en handfull internationella stjärnor och kungligheter. Passar "The King" in i båda kategorierna? Hans jetplan, en 1962 Lockheed Jetsrar JT 12-5, såldes för extrema 510 551 euro år 2008, trots att det inte längre går att flyga (motorerna togs ut och är nu till salu för ett relativt fyndpris om 21 257 euro vardera).

Det är sant att 510 551 euro för ett jetplan, eller 255 341 euro för en broderad jumpsuit är utom räckhåll för alla förutom de mest förmögna av samlare, men det finns gott om minnessaker där ute till ett något mer överkomligt pris. Ett fantastiskt bra ställe att börja på är vår Fotoauktion för filmstjärnor och musiker och vår Skivauktion där du kommer att hitta ett stort urval av minnessaker från inte enbart Elvis, men även många andra av dina favoritartister också. Du kan även sälja dina minnessaker och andra speciella objekt på våra veckovisa auktioner. Registrera dig helt enkelt som säljare här och börja erbjuda dina objekt.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu