Intervjuer

Profilen av en extraordinär säljare på Catawiki: Den franska konstnären Onie Jackson

Har du hört talas om Onie Jacksonännu? Han föddes i Orléans i Frankrike 1977, med tre gåvor. Han är inte bara målare, utan även grafiker och kompositör. Efter att ha gjort uppror mot sin formella konstutbildning redan som ung, gjorde Onie gatorna till sin målarduk innan han beslutade sig för att visa sin konst på ett mer konventionellt sätt. Nu säljer han sin konst genom våra veckovisa auktioner i Modern konst, och har på så vis nått en publik som tidigare inte fanns inom räckhåll. Vi pratade med honom om hans konst och hans erfarenheter av Catawiki. Läs vidare för att höra vad han hade att säga.

När du var barn, var du övertygad om att du skulle bli konstnär?
Jag har ritat och målat i hela mitt liv, tack vare mina föräldrar och mer specifikt min mamma. Hon anmälde mig till målarkurser när jag var mycket ung. Sen, när jag var tonåring, började jag på Beaux-Arts, och det var också då som jag upptäckte graffiti. Jag tyckte att det var tråkigt med nakenmålning, att studera reliefer och formella och klassiska tekniker, så jag slutade med det för att lägga allt mitt fokus på gatukonst. På den tiden var graffiti varken erkänt eller känt, så det fanns mycket att upptäcka; det var ett riktigt äventyr. Jag ritade och målade varje dag. Jag ville att min konst skulle ses av alla, och var mycket motiverad.

Var hittade du motivationen till att ge dig på en karriär som konstnär?
På gymnasiet spenderade jag åtta timmar varje dag med att titta ut genom fönstret och drömma om frihet. Jag kände mig inlåst. I mina utvärderingar fanns det alltid kommentarer från mina lärare om att jag var ‘en okoncentrerad student, en drömmare som inte lyssnade på lektionerna, men gullig...’ Jag ville upptäcka världen och kunna göra vad jag ville när jag ville. Jag blev konstnär på grund av detta behov av frihet.

Hur skulle du beskriva din kreativa process?
Det är ett sökande. Ett sökande och en konstant process av lärande: ju mer jag målar, desto mer lär jag mig. Jag letar inte efter en speciell stil, jag vill inte efterlikna någon annan speciell konstnär eller passa in i någon speciell konstnärlig rörelse. Jag vill särskilt inte följa trender eller vara på modet. Det enda som betyder något är att min konst är tidlös.


Hur skulle du beskriva din konst?
Den är fri och instinktiv. Det måste vara livfull, utan gränser. På en och samma dag kan jag skapa en målning, komponera musik som passar till den, börja gravera och skapa gatukonst.

Hur ser en typisk dag ut för dig?
Jag målar mycket, mellan 10 till 15 timmar om dagen. Jag går till min verkstad runt klockan nio på morgonen och slutar runt klockan 2 på natten. På morgnarna tar jag ofta itu med mer praktiska frågor så som att slå in tavlor, ta med dem till företaget som levererar dem, uppdatera min hemsida, svara på e-post etc. Eftermiddagarna är huvudsakligen till för att måla, rita och komponera musik till sent på natten.

Vad inspirerar dig?
Jag tycker att allt i min omgivning är inspirerande. Vissa konstnärer som jag följer eller lyssnar på inspirerar mig också, så som Jonas Wood, David Hockney, Picasso, Die Antwoord, och många fler.


Hur kom det sig att du började sälja sin konst på Catawiki?
Jag letade efter ett sätt att sälja och visa min konst för en större publik och ville verkligen hitta ett annat sätt än via de ‘vanliga’ auktionshusen eller gallerierna. Catawiki ger mig chansen att synas och att sälja över hela världen på ett fritt och oberoende sätt. Jag kan måla ett konstverk och lämna in det till Catawiki’s experter samma dag.

Vad är det som gör Catawiki till en bra plattform att sälja din konst?
Catawiki fungerar utmärkt och experterna agerar mycket snabbt. Det finns en stor publik och jag kan hålla direktkontakt med ett stort antal samlare över hela världen. Oavsett om de är unga eller mer erfarna, så kan de enkelt följa utvecklingen i mitt arbete genom de olika auktionerna och köpa min konst på ett lika säkert sätt som de skulle via ett fysiskt auktionshus. Jag gillar idén med enkelhet, snabbhet och frihet.

För att kunna köpa ett verk av Onie Jackson, håll ett öga på vår Modern fransk konst auktion och investera i den här lovande konstnärens tidlösa verk. Du kan också sälja din konst online, även dina egna skapelser från din personliga samling, genom att registrera dig här och bli en säljare som Onie Jackson. Våra experter finns tillgängliga för att se vad du har att erbjuda!

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu