Övrigt

Vad bestämmer värdet på en ädelsten?

Har du någonsin undrat över vad som gör ädelstenar så dyrbara? Vill du veta hur ädelstenar värderas? Från mycket värdefulla ädelstenar som diamanter, rubiner och safirer till lägre värderade men fortfarande vackra stenar som aquamarine, opaler och rosenkvarts, är ädelstenar en fantastisk gåva, samlarobjekt eller accessoar. Om du planerar att sälja din ädelstenssamling eller vill starta en, kommer här information, bortsett från deras slipning, färg och klarhet, att ha i åtanke.

Av Taletta Janson- Ädelstensexpert på auktionsplattformen Catawiki

Vad som gör en ädelsten så värdefull
Ädelstenar är bitar från mineralkristaller, skurna och polerade i olika former och storlekar och mest nyttjade till prydnad, smycken och dekoration. Det finns ett par saker att fokusera på för att fastställa värdet på dina ädelstenar enligt vår ädelstensexpert:

1. Hållbarhet
Oavsett hur vacker och unik en ädelsten ser ut, är en av dess viktigaste egenskaper dess förmåga att hålla. Trots allt, vem bryr sig om hur vacker din ädelsten är om den inte kommer att hålla? Men bli inte lurad, det finns mer i hållbarheten än bara dess hårdhet. Klyvning till exempel, är ädelstenens benägenhet att gå sönder om den får ett slag. Kanske kommer det som en överraskning, men trots att diamanten är en av de hårdaste ädelstenarna, är den inte nödvändigtvis den mest hållbara. Rubiner och safirer, å andra sidan, kanske inte är så hårda som diamanter, men har ingen klyvning och kan därför anses vara mer hållbara.


2. Sällsynthet
Människor vill vara unika och speciella och detsamma gäller för sakerna de äger. Det här får oss att förstå varför vi attraheras av sällsynta och ovanliga ädelstenar. Det kan kännas speciellt och kul att äga en ädelsten som bara ett fåtal andra personer äger. En av de mest ovanliga ädelstenarna är Tanzanit, en stor blå variant av mineralen Zoisit som bara finns i Tanzania, och Alexandrit, den färgskiftande stenen som upptäcktes i Ryssland.

3. Acceptans
Nästan motsägelsefullt till ovan, spelar också modetrender och utveckling en viktig roll i bestämmandet av värdet på olika ädelstenar. Vissa stenar är mycket populära vid vissa tillfällen, till exempel diamanter i förlovningsringar. Säsongens trender och modefärger kan också påverka vad som anses vara "trendigt". Till exempel kan man se att det senaste årtiondet präglats av en comeback av färger och kreativitet i smyckestrender, vilket fått stenar som turkoser, lapis och korall att öka i popularitet. Självklart handlar det inte bara om mode, utan också om den personliga smaken och preferenser.

4. Skönhet
Sist, men inte minst, har vi skönhetsfaktorn. Skönhet är väldigt subjektivt och individuellt- vad en person anser vackert skiljer sig från vad någon annan tycker. Det är sant att skönhet ligger i betraktarens öga, så det handlar bara om att hitta en ädelsten som passar dig. Som med alla andra saker i världen, är ädelstenar värda vad folk är villiga att betala. Det handlar bara om att hitta rätt köpare!


Vilken ädelsten är din favorit? Kanske Tanzanit, Beryll eller Granat? Du kan spana in vår veckovisa ädelstensauktion och upptäcka dina favoriter och mer! Eller om du vill förvandla dina ädelstenar till pengar, kan du lägga upp dem för auktion helt gratis på Catawiki. Det är också helt gratis och enkelt att registrera sig, så börja sälja dina ädelstenar här

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu