Veckans speciella objekt

Hur egyptierna tog med sig sina tjänare in i efterlivet

Berättat av Keith Amery- Arkeologisk fynd- och kvarlevnadsexpert

Dagens teknologi gör det lättare att köpa, sälja och leta efter arkeologiska fynd än någonsin förut och på Catawiki kan du upptäcka nya skatter från förr, varje vecka. I dag delar vår arkeologiska fynd- och kvarlevnadsexpert Keith Amery historien bakom bara ett av tusentals fascinerande objekt som vi regelbundet har på auktion: Ushabti figurer. En ushabti är en liten statyett som begravdes med de döda i det gamla Egypten. En ushabti statyett skulle förvandlas till en tjänare när de gick in i efterlivet. Läs mer för att upptäcka deras fascinerande historia.

Framväxten av De Dödas Tjänare
Ushabti-statyetter är förmodligen de artefakter som mest distinkt symboliserar det gamla Egyptens kultur. Det är definitivt de mest populära bland samlare. Det finns två olika ursprungstyper av dessa gravfigurer. Den vanligaste förekommande figuren är en mumieformad statyett med en hieroglyfisk inskription från kapitel 6 i den egyptiska Dödsboken och med namnen och titlarna på de avlidna.

I det Gamla Kungariket, eller Pyramidåldern, hade bara den allra högsta eliten trä- eller stenstatyetter som representerar de avlidna, hans familj och kanske viktigast av allt, hans tjänare. Trygga i vetskapen om att en hel armé av tjänare skulle göra allt hårt arbete för honom och hans familj, kunde gravens ägare njuta av evigheten som en man med mycket fritid.


I Mittens rike, blev privat rikedom och status mer utbrett. Begravningar blev enklare, utan de vackra dekorerade relieferna av det Gamla Kungariket som omgav gravens ägare med skildringar av hans ägor och tjänare. Adeln begravdes i odekorerade gravkammare. Istället kom gravmodeller av kvinnliga och manliga tjänare, egendomar och båtar i trä, att dominera den egyptiska begravningsritualen. Det var från det som idén utvecklades att shabti, eller mumieformade gravfigurer skulle göra det nödvändiga arbetet för de avlidna i livet efter detta.

Svara på befallningen
Dessa figurer kallades ursprungligen för Shawabtis, som kommer från persiska eller ‘shawab’, trä i skapelse. Rika människors begravningar utrustades med 365 arbetare i formen av en mumie och 36 övervakande statyetter, klädda i vardagliga kläder, men hållandes piskan över auktoriteten.


“När x påkallas för att bära sand från väst till öst, från öst till väst, här är jag ska du säga”, står det i ett kapitel från Dödsboken, Egyptens vägledning i papyrus till den undre världen, styrd av guden Osiris. Avbildad som en mumieformad statyett själv, ledde detta till att statyetterna kom att kallas för ushabtis, eller ‘svarare’. Den avlidne blir till slut Osiris själv efter att man passerat de olika prövningarna i den egyptiska undre världen.

Ushabti-samlande i dag
Ushabtis är populära att samla på då de finns i många olika material, former och inte minst på grund av den genealogiska och sociala information som kan utläsas av dess titlar.


Bilden ovan visar ushabti av Padiusir, vars namn bokstavligen översätts "En gåva från Osiris". Hans mors namn var Irbinat och han är identifierad som en präst till gudinnan Smentet. Han levde under en era när perserna, sen grekerna, ockuperade Egypten och Herodotos rapporterade att den egyptiska armén besegrats av perser genom att driva katter framför dem. Eftersom egypterna ansåg att katter var heliga, ville inte armén riskera att skada ett heligt djur. Upptäck här hur mycket en ushabti från Padiusir sålts för på Catawiki.

Vi kan lära och förstå så mycket av strukturen i det gamla egyptiska samhället från en lite statyett modellerade i egyptisk fajans. Du kan hitta ushabtis som dessa och andra skatter på Catawikis auktion av arkeologiska fynd från det gamla Egypten. Du kan också registrera dig här för att börja sälja dina egna skatter på Catawikis veckovisa auktioner.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu