Övrigt

Sitter du på en hög med pengar? IKEA-möbler som numera är värda en förmögenhet

Trots att det tar ett tag (och ofta lite tålamod) att montera ihop IKEA-möbler, kan Poäng-stolar och Billy-bokhyllor hittas i hus över hela världen. Många människor vänder sig till den svenska möbeltillverkaren för dess enkla och prisvärda produkter. Men visste du att dessa möbler kan vara värda massor av pengar? Vissa IKEA-klassiker är mycket eftertraktade av samlare. Ta en titt runt ditt vardagsrum eller på vinden. Det kan hända att stolen du haft en evighet är värd en förmögenhet.

Trender i kombination

Skandinaviska möbler är bekväma, funktionella och skapar en varm och välkomnande atmosfär i ditt hem. Vintagemöbler är populära eftersom det är ett mer unikt och hållbart alternativ än att köpa nya massproducerade produkter. Med tio år gamla möbler kan du skapa en individuell stil, utan att stöta på en exakt kopia hos din vän eller granne. Om du kombinerar dessa två inredningstrender, får du vintagemöbler från IKEA. Och de kan vara värda hundratals, ibland tusentals euro.


Originalen

IKEA grundades 1943, och de första tjugo åren fanns företaget endast i Sverige. På grund av den lägre produktionstakten under företagets första år, tillverkades varorna till en högre standard och med bättre material. Det är därför vintageprodukter från IKEA har stått sig genom åren och nu är populära samlarobjekt. Musselstolen från 1944, som var en av IKEA:s första produkter, är värd över 50 000 euro!



                                                                                            Källa: Ideal Home

Kända designers

Alla vintagemöbler från IKEA är inte värda mer än deras ursprungliga handelspris. De objekt som kan säljas för en vinst är mestadels de som skapats av välkända designers. Ståltrådsstolarna från åttiotalet av den danske designern Niels Gammelgaard är ett typiskt exempel, eller tidiga verk av den svenska designern Gillis Lundgren, som bland annat låg bakom den ikoniska Billy-bokhyllan. Och när det kommer till kända designers, spelar ålder ingen roll. 2005 designade den holländska designern, Hella Jongerius, tre olika Jonsberg-vaser för IKEA. Då kostade de 35 euro styck. Idag betalar entusiaster dubbla eller tredubbla priset, beroende på skick.


Från flopp till topp

En annan orsak till varför vissa IKEA-möbler är så värdefulla är på grund av deras sällsynthet. Vissa möbler floppade på grund av att designen för ett visst år var alltför djärv, och produktionen avbröts på grund av låga försäljningssiffror. De som var impopulära då, är de mest eftertraktade just nu. Exempelvis tillverkades denna Vilbert-stol från 90-talet , designad av den inflytelserika danska designern Verner Panton,  endast i ca 3000 exemplar. En uppsättning av fyra stolar såldes nyligen på Catawiki för 1 300 euro.


Om du äger vintagemöbler från IKEA som du skulle vilja sälja, hjälper vi gärna till. Registrera dig som säljare på Catawiki här och ta reda på hur mycket du kan tjäna. Om du vill köpa några vintagemöbler, ta en titt på våra veckovisa designauktioner.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu