Speciella auktioner

När blir en bil en klassiker?

Kanske har du frågat dig själv vad det är som gör en bil till en "klassiker". Eller så har du kanske stött på begreppet "modern klassiker" och funderat över hur en bil kan vara både modern och klassisk på samma gång. Tro det eller ej men det finns regler för detta och de påverkar bilarnas värde. Här på Catawiki erbjuder vi ett brett utbud av bilar för auktion, kategoriserade efter många teman såsom klassiker, moderna klassiker, kultbilar och till och med klassiker från specifika länder. Fortsätt att läsa för att få veta vad det är som gör en bil till en klassiker och vilka faktorer som avgör dess värde.

Men när är en bil en klassiker?
Det finns ingen exakt ålder för när en bil blir "en klassiker". I allmänhet anses en bil som är 25 år eller äldre vara en "klassiker" medan en bil som är 15 år bedöms vara en "modern klassiker".  En förkrigsbil anses vara "antik". Bilar som är mycket speciella, extremt dyra och i mycket begränsad upplaga blir nästan omedelbart klassiker.


Och varför spelar det någon roll?
I vissa fall, finns det speciella skatteregler för klassiska bilar, men det varierar från land till land. I vissa europeiska länder, är till exempel en klassisk bil skattebefriad när den är 25 år gammal, medan i andra länder, såsom Nederländerna och Storbritannien, är bilen skattefri när den är 40 år gammal. Kritiker argumenterar att den 40-åriga åldersgränsen är orättvis för många moderna klassiker, med sina komplexa elektronik- och säkerhetssystem. När de går sönder, kan till och med en bil som endast är tio år gammal ekonomiskt vara utom räckhåll för reparation. De argumenterar att gränsen bör reduceras till 30 eller 25 år.


Baby boomers älskar klassiska bilar
Marknaden för klassiska bilar tog fart i takt med att "the baby boomers" (40-talisterna) blev äldre och med en högre inkomst  tyckte de om att bli påminda om saker från sin barndom. Det var särskilt fallet för Porsche 911. Priser på klassiska bilar hade ökat sedan 2010 och som högst ökade den totala marknaden med 17 % år 2015. Men marknaden för klassiska bilar har saktat in något. Priserna är stabila sedan två år tillbaka nu. 


Vad gör en klassisk bil värdefull?
Först av allt: ursprung, det vill säga fordonets bakgrund; vem har ägt den, var den har varit, o.s.v. Om den klassiska bilen endast har haft en ägare, är den mer värd jämfört med om det finns en tredje eller fjärde ägare. Fordon ägda av kända människor ger också högre priser. Om bilen har en historia inom racing, är den också mer eftertraktad. Sällsynthet gör en klassisk bil mer värdefull. När ett fordon produceras i begränsade upplagor, blir det mer eftertraktat och ökar därmed i värde. Det ursprungliga priset är också en faktor för hur mycket en klassisk bil är värd. Om priset, när den ges ut, är högt, fortsätter vanligtvis priset att öka ännu mer med tiden. En av de viktigaste faktorerna är, naturligtvis, skicket på bilen. För att begära toppriser, måste fordonet vara i perfekt, originalskick. Lågt miltal vilket kan styrkas med dokumentation kommer också hjälpa att öka värdet då klassiska bilar med lågt miltal är mycket intressanta för samlare. Rika bilsamlare kör sina fordon mycket sällan, precis tillräckligt för att hålla dem i gott skick, men inte för mycket.

Nu när du vet bakgrunden till vad som gör en bil till en riktig klassiker och vilka faktorer som gör en klassisk bil till en bra investering, besök våra veckovisa auktioner för klassiska bilar där du kommer att hitta en samling med klassiker, moderna klassiker och mer från runt om i världen. Du kan även registrera dig här för att sälja din klassiska bil via våra auktioner och medan den lyckliga vinnaren kör iväg i sin nya klassiker, kan du eventuellt köra till banken med dina förtjänster.

Skapa ett konto gratis på Catawiki

Du kommer förvånas varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som auktioneras ut på Catawiki. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som organiseras av våra experter som är specialister inom sina områden.

Skapa konto
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 50 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu!