Övrigt

Dorothys rubinröda tofflor: Mysteriet bakom skorna

Vi kommer alla ihåg det vackra ögonblicket när Dorothy slår ihop sina magiska röda tofflor och viskar orden “hemma bäst”. Trollkarlen från Oz är mycket omtyckt av flera skäl: äventyren, fantasierna... och de där berömda röda tofflorna. När Dorothy har dem på sig är de en symbol för skönhet, hopp och klassisk film. Men vad hände med de riktiga tofflorna? De som Judy Garland bar när filmen spelades in?  Tja, de är förmodligen de mest svårfångade filmrekvisita som funnits och har ett alldeles eget äventyr att förtälja...

Okänd historia
Ingen vet exakt hur många par skor som tillverkades för filmen år 1939. Man tror att ett flertal skor tillverkades som sedan användes, för att tofflorna skulle se hela och rena ut i varje scen. Men när filminspelningen var slut, försvann skorna in i en stor garderob i Hollywood tillhörande MGM, filmens produktionsbolag. Eftersom ingen höll räkningen på hur många par skor det fanns, och ingen officiellt letade efter dem, gick åren utan att skorna upptäcktes.


Det är okänt vad som egentligen hände med skorna. Men det finns några få saker vi vet:

De stulna tofflorna
En kort period, fanns det ett par skor på Judy Garlands museum i Grand Rapids, Minnesota- den lilla staden där Judy Garland föddes. Skorna var ett lån från en kostymsamlare i Hollywood, Michael Shaw, och visades på museet till den lilla stadens stolthet. Men, år 2005 stals skorna från museet under natten. Det fanns inga vittnen och inga pålitliga bilder från övervakningskamerorna. Och sedan dess har man inte hittat skorna. De saknade skorna är nu värderade till ca 851 607 euro- om de någonsin återfinns.


Rykten och tvivel
Ett annat par finns att se på National Museum of American History, där de funnits sedan de anonymt donerades år 1979. I oktober 2016, samlade museet in donationer från tusentals givare över hela världen för att kunna konservera Dorothys rubinröda tofflor för framtida visningar. Dock finns det tvivel kring autenticiteten av dessa tofflor, med tanke på den mystiska historien bakom dessa skor. Ett annat par auktionerades ut 2011. Och det ryktas att Lady Gaga äger ett par.


Det sägs att de kända röda tofflorna är den heliga graalen av Hollywoods filmrekvisita. Ingen kommer någonsin få reda på hur många par skor det fanns- eller hur många som existerar i dag. Men kanske finns det stulna paret där ute någonstans- och kanske kommer de dyka upp på någon auktion en dag.

Om du är ett fan av filmrekvisita, titta gärna på vår ikoniska leksaker och filmrekvisita auktion och upptäck dina egna gömda skatter. Eller registrera dig här om du har ett speciellt objekt som du vill sälja.

Skapa ett konto gratis på Catawiki

Du kommer förvånas varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som auktioneras ut på Catawiki. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som organiseras av våra experter som är specialister inom sina områden.

Skapa konto
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 50 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu