Övrigt

De här kan du parkera var som helst: 5 av de minsta bilarna som någonsin tillverkats

Medan världen är fullt upptagen med att söka efter de snabbaste, grönaste och mest effektiva bilarna, vill vi istället introducera fem av de minsta bilarna som någonsin tillverkats. Dessa klassiska bilar må vara små i storlek, men de har många bra egenskaper! De är bland annat extremt lätta att parkera samt mycket kreativa. Och dessutom är de flesta av dessa bilar sällsynta och har en ikonisk status, vilket kan vara särskilt intressant för samlare som söker ett fint utställningsföremål eller en bra investering. Här är 5 av de minsta bilarna som någonsin tillverkats!


5. Commuter Cars Tango
Detta är inte den minsta bilen i världen, men den modernaste på vår lista. Till skillnad från de andra äldre bilarna, föddes denna på 2000-talet och körs av ingen mindre än George Clooney! Tango utformades för korta engångskörningar, och hade säkerheten av en sportbil och smidigheten av en motorcykel. Med en bredd på endast 99 cm är Commuter Cars Tango tunnare än den genomsnittliga motorcykeln, men är tillåten att köras på en vanlig motorväg. Bilen kan nämligen uppnå en hastighet på hela 240 km/h. Den rymmer två personer i ett tandemarrangemang och är mycket stabilare än den ser ut!


4. Brütsch Mopetta
Egon Brütsch behövde en liten bil att visa upp på den internationella cykel- och motorcykelutställningen 1956. Detta resulterade i: Mopetta. En äggformad trehjuling med endast en sittplats. Mopettan från 1958, vilket tyvärr blev dess sista modell, var 1,70 m lång och 0,88 m bred. Den vägde så lite som 78 kg. Det tillverkades endast 14 Mopettas, och idag finns det bara 5 kända modeller kvar. Under en kort period verkade det som om Opel skulle börja distribuera bilen kommersiellt, men eftersom detta aldrig hände har bilarna istället blivit stora samlarobjekt!


3. Isetta
Isetta är en typisk 'bubbla', en äggformad mikrobil med bubbelliknande fönster. Den första modellen tillverkades 1953 av det italienska företaget Iso (Isetta betyder 'lilla Iso'), och BMW:s 1955-version av Isetta blev den bäst säljande encylindriga bilen i världen. Det enda sättet att kliva i bilen var genom framdörren. En av anledningarna till Isettas framgång var att andra världskriget hade bidragit till en brist på material. En kompakt bil var betydligt billigare, och dessa minibilar blev som en gåva från ovan i en tid när efterfrågan på transportmedel var hög!


2. Eshelman Sport Car de Luxe
Detta är förmodligen den minsta bilen i världen vad gäller bredd; Adult de Luxe-versionen mäter endast 610 mm i bredd. Som man kan se från dess roliga design, var Eshelman även bra på att tillverka barnbilar, såsom flygplan och traktorer. Idag är Eshelman Adult Sport Car de Luxe värd cirka 20 000 euro. Den är otroligt liten, men har dock inget tak, till skillnad från vår favorit-minibil nedan...

1. Peel P50

Denna söta lilla bil har nu haft Guinness världsrekord för den minsta bilen i ett halvt sekel. Med endast en dörr och en billykta anser Peel Engineering att den är en symbol för bilminimalism. Den tillverkades ursprungligen mellan 1962 och 1965, men började tillverkas igen 2010. Den klassiska Peel P50 är ett utmärkt samlarobjekt med enorm karaktär: den har ingen backväxel, men väger så lite att man kan plocka upp och bära den om man vill! Det finns endast 27 kända Peel P50s kvar, vilka numera kan vara värda en stor slant! Förra året såldes en Peel P50 på auktion för 124 543 euro!


Har du kärat ner dig i dessa minibilar? Håll ett öga på vår klassiska bilauktion för att se om en dyker upp! Registrera dig här om du vill skicka in en bil för auktion.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu