Övrigt

De förlorade Fabergéäggen: Mysteriet om världens mest berömda ägg

Mellan 1883 och 1917 skapade Peter Carl Fabergé, det ryska kejserliga hovets juvelerare, totalt 69 smyckade påskägg till tsaren, adeln och den industriella och finansiella eliten. Dessa är numera kända som Fabergéägg och är världskända symboler för överdådig lyx. Men av de ursprungliga 69 äggen, finns endast 61 ägg kvar. Så var har de andra åtta äggen tagit vägen? Detta är ett mysterium som har diskuterats högt och lågt inom konstvärlden i åratal.

Berättelsen om Fabergé inleds strax före påsk 1883, när Tsar Alexander III, far till den sista Tsar Nicholas II, beställde ett smyckat ägg som påskpresent till sin unga hustru Maria Flodorovna (född Dagmar av Danmark). Stackars Maria hade skickats bort från sin familj för att giftas med en främling samt regera ett främmande land. Som många andra prinsessor i hennes situation, led hon av extrem hemlängtan och var på gränsen till deprimerad.

María Fiodorovna som Tsar Alexander III beställde det första Fabergéägget till

För att muntra upp Maria beställde hennes make det allra första Fabergéägget. Ägget var utsökt; när man öppnade platinaskalet uppenbarades en äggula i guld, som i sin tur avslöjade en gyllene miniatyrhöna stolt bärande den ryska kejsarkronan. Det som gjorde gåvan ännu mer speciell var att den var inspirerad av en befintlig samling från det danska kungahuset, och var därför en ljuv påminnelse om den unga tsarinnans hemland. Gåvan blev en succé och Maria var så överlycklig att tsaren bestämde sig för att göra gåvan till en tradition. Även efter tsarens död fortsatte hans son Nicholas II att beställa gåvorna, som alla innehöll en unik och spektakulär överraskning.


Under åren som gick skapade Fabergé totalt 52 kejserliga ägg till Maria och hennes svärdotter. Av dessa har 44 redovisats. Nummer 43, 'Constellation Tsarevich' och 44, 'Birch Karelia', blev aldrig helt klara på grund av ryska revolutionens utbrott och avrättningen av familjen Romanov. Dock saknas de övriga åtta, om de ens existerar överhuvudtaget.


Det första Fabergéägget Inspirerad av ett liknande ägg tillhörande det danska kungahuset.

Vi vet att fem av de försvunna äggen existerar enligt gamla fotografier av tsarens familj. Men för de resterande tre är namnen som förekommer på kontrakten hos Fabergé allt som finns att gå på. Ingen har någon aning om hur de ser ut eller var de kan tänkas vara. Det enda som återstår är ett mysterium som har förföljt konsthistoriker i decennier.


Trots att inte några ytterligare ägg beställdes av familjen Romanov, har Fabergé fortsatt att skapa lyxiga ägg i över hundra år och Catawiki håller regelbundet auktioner för dessa ökända ägg. Detta för att du ska kunna hitta din egen speciella påskpresent. Du kan också registrera dig här för att bli säljare och auktionera ut skatter från din egen samling.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu