Expertråd

Fem sätt att imponera på sina gäster med franska viner

Vi har alla varit om paniken som kan infinna sig inför en middagsbjudning. Grytan har helt plötsligt bränt fast, barnen har bestämt sig för att hälla ut allt lego på golvet och som grädde på moset har två extra personer lyckats hamna på gästlistan. Blir du stressad av bara tanken? Oroa dig inte, vi har en välbeprövad metod som gör vilken middag som helst lyckad...en flaska franskt vin. Vår vinexpert, Daniel Elswood finns här för att dela med sig av sina fem bästa franska viner som passar till alla tillfällen och kommer imponera på dina gäster.


1. Högtidsfirande

Är det födelsedag, jubileum, examen eller bara slutet av en lång vecka? Oavsett vad du firar så finns det inget bättre sätt att göra det på än med bubblor, och det finns inga bättre bubblor än frank Champagne.  Daniel råder dig till att välja Dom Perignon, en Roederer Cristal eller en Charles Heidsieck för att riktigt kicka igång partyt, med 1996, 2002 och 2004 som bra årgångar.


2. Trädgårdsfest

Även om ett torrt vitt vin passa vid alla lägen, så finns det inget bättre än ett kallt, uppfriskande glas när solen värmer på i nacken. Även om dessa ofta förbises när man talar om spännande viner så finns några bra namn i denna kategorin. Håll ögonen öppna för bland annat Premier Cru och Grand Cru vit Bourgogne. De bästa torra vita vinerna kommer från enstaka vingårdar i Bourgogne så som Puligny eller Chassagne och den bästa av dessa, en Montrachet den mest kända Grand Cru. Varje vecka håller vi en Bourgogne Crus-auktion där du kan hitta några av dessa fantastiska viner.


3. Slappna av med ett glas rött

Vem älskar inte att sitta med ett gäng kompisar och sippa på ett gott, smakrikt rödvin? Men om du vill styla lite medan ni gör detta, varför inte då bjuda på en flaska ‘First Growth Bordeaux’? Namn som Lafite, Latour, Mouton-Rothschild, Margaux och Haut-Brion kommer få alla vinkännare att spänna sina öron. Årgångarna 1999, 2001 och 2006 har en bra mognad, så håll utkik efter dessa på våra vinauktioner.


4. Åtgärda ett sötsug

Frankrike ligger återigen i framkant jämfört med sina konkurrenter när det kommer till söta viner, särskilt från regionerna Sauternes och Barsac. Den absoluta crème de la crèmen och ett av de bästa vinerna i världen är Château d’Yquem. En halv flaska kommer tillfredsställa de 6 mest kräsna gästerna och passar perfekt till desserter eller vissa blåmögelostar. Varje månad håller vi en d’Yquem auktion som innehåller en rad årgångsviner från 1900 till 2011.


5. Avsluta kvällen

Det finns inget bättre sätt att avsluta en måltid än att erbjuda en mogen flaska portvin. Vissa anser att port är ‘omodernt’, men ett bra portvin är ren stil och kommer aldrig inte vara en njutning. Några av de bästa åren innefattar 1963, 1966 och 1970 och populära namn som Taylor’s, Graham eller Warre kommer inte göra dig besviken. Med portvin, är själva serveringen en konstform i sig, så häll upp varsamt, servera med en god Stilton och skicka alltid karaffen åt vänster!


Nu är det dags för dig att uppgradera din vinsamling genom att vara med på våra veckovisa Vinauktioner. Anordna en fest, samla ihop ett gäng vänner eller använd helgen som en ursäkt, man vet aldrig, det kan bli e tradition!

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu