Expertråd

Den fascinerande mineral-världen: Hur mycket är dina mineraler värda?

Att fastställa värdet av en mineral är inte bara en fråga om typ, storlek och färg. Visst kan dessa egenskaper i hög grad bidra till värdet av en viss mineral, men det handlar om mycket mer än så. Vill du veta mer? Läs vidare för att lära dig mer om den komplexa processen att verifiera mineral!

Av Catawikis mineralexpert - Trevor Boyd

Kanske hittade du en bit orange kalcit när du rengjorde din mosters hus? Eller så kanske du vill ta reda på värdet på akvamarinkristallen som du hittade på en semesterresa för flera år sedan? Att ta reda på värdet av ett mineral kräver för det första tålamod och kunskap, eftersom det finns många aspekter att beakta. Dock finns det inte "en storlek som passar alla” när det gäller bedömningen av ett minerals värde.

Du kanske antar att ett stort exemplar är, per definition, mer värdefullt än ett litet, men om en liten mikromineral är mer sällsynt kan den vara värd betydligt mer. Och fastän två exemplar kan se exakt likadana ut, kan ett vara mer värdefull än det andra; beroende på om det hittades ett sekel sedan, snarare än förra veckan. Det är den unika kombinationen av olika egenskaper som avgör vad ett mineral är värt. Så vilka typer av egenskaper bör du överväga?


Kommersiellt värde

En av de första sakerna att tänka på när det gäller att uppskatta ett minerals värde är efterfrågan: är det eftertraktat, eller med andra ord, har det kommersiellt värde? En oktaeder av magnetit har ett vetenskapligt och pedagogiskt värde, men lågt kommersiellt värde, medan en vacker genomskinlig diamantoktaeder är värd en liten förmögenhet. En av de egenskaper som kan göra ett mineral särskilt intressant är dess sällsynthet; sällsynta mineral är mer värdefulla än vanliga. Sällsynthet är mer komplext än enkel matematik. Men sällsynthet ifråga om dess plats är också av betydelse: hur sällsynt är mineralen från just den platsen, eller min plats? Sedan handlar det även om trender och funktionalitet, vissa mineral används som ädelstenar vilket gör efterfrågan större.


Kemisk sammansättning

Många mineral är värdefulla på grund av deras kemiska sammansättning. Dessa inkluderar sällsynta metaller såsom guld, platina och silver. De flesta av dessa är särskilt efterfrågade på grund av deras användning inom konst samt inom samhället. Värdet ökar även när ett mineral innehåller sällsynta jordartsmetaller såsom cerium eller yttrium. I sådana fall noteras förekomsten av sällsynta jordartsmetaller efter mineralernas allmänna namn, t.ex agardite-Ce.


“Utseendet”

Storleken har betydelse, men som sagt beror det mest på typen av mineral. Stora, perfekta och vackra kristaller är i allmänhet de mest värdefulla typerna av mineral. När det gäller färg har intensivt färgade mineral såsom turmalin eller fluorit stor efterfrågan. Genomskinliga mineralers värde ökar ofta beroende på mineralens genomskinlighetsnivå och “dess blanka och skimrande utseende”. Välformade eller speciella, unika kristaller har större efterfrågan än de som har defekter eller är skadade. Andra egenskaper, såsom hårdhet och mineralets allmänna estetik (särskilt för ädelstenar), bidrar också till dess värde. Skönhet ligger i betraktarens ögon; även stora mineraloger med vetenskapliga intressen har en skälig andel av ”vanliga skönheter” i sina samlingar!


Bakgrundshistorien

Som med alla samlarföremål, anses även mineraler med en intressant bakgrundshistoria mer värdefulla. Vem skulle inte bli fascinerad av vetskapen om att deras mineral hittades för hundra år sedan, i ett avlägset land, av en känd mineralsamlare?


För att summera: en kombination av sällsynthet, storlek, form, attraktivitet, historia och kemisk sammansättning avgör ditt minerals värde. Det är inte ett lätt jobb, men mycket fascinerande och möjligtvis även lönsamt! Äger du ett mineral som du anser värdefullt och vill auktionera ut? Registrera dig här, så kommer våra experter att uppskatta värdet av ditt mineral!

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu